Ελλάδα

1821- 2021: Oι εορτασμοί των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (αναλυτικά)

Παρά τις δυσκολίες και τις απαγορεύσεις, που έχει επιβάλει η πανδημία του Covid και που δυσχεραίνουν το έργο όλων όσων έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το έργο του συντονισμού των πολλαπλών εκδηλώσεων, οι εκπρόσωποί τους παραμένουν αισιόδοξοι ότι η σημαδιακή ημερομηνία της 25ης Μαρτίου θα εορταστεί με ιδιαίτερα τιμητικό τρόπο

Όλα,αναμένεται να έχουν τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, ακόμα και αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν την παρουσία κόσμου.

Η Πρόεδρος συντονίστρια του  “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες ώστε να λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις όπως αρμόζουν στη μέρα αυτή παρουσία των ηγετών των ξένων κρατών.

Όπως επεσήμανε η κ. Αγγελοπούλου στόχος είναι «ο κόσμος να στρέψει το βλέμμα του και πάλι στην πατρίδα μας. Να προκαλέσει η Ελλάδα το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της», ενώ παράλληλα επεσήμανε: «Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία»

Ξένοι Ηγέτες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί προσκλήσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο με τη στενή συνεργασία της επιτροπής  στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και στον διάδοχο του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπα Κάρολο.

Εγκαίνια της Εθνικής μας Πινακοθήκης

Θα γίνουν ανήμερα  των εορτασμών σε έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο με νέες πτέρυγες, ένα εντυπωσιακό, από κάθε άποψη κτήριο, που συνάδει απόλυτα με τη δύναμη των έργων που φιλοξενεί. Οι εμπλουτισμένες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης θα είναι στη διάθεση του κοινού σε έναν χώρο που πλέον φτάνει τα 21 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στα οποία εκτός από τις αίθουσες των εκθέσεων περιλαμβάνονται ειδικό αμφιθέατρο, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και φυσικά η εντυπωσιακή αίθουσα υποδοχής στην οποία θα δεσπόζει η εμβληματική “Λαική αγορά” του Παναγιώτη Τέτση-ένα έργο μνημειώδων διαστάσεων που θα υποδέχεται τον κόσμο.

Μουσείο Μπενάκη

Η Εκθέση «1821 πρίν και μετά» Θα διαρκέσει οκτώ μήνες και θα περιλαμβάνει 1200 αντικείμενα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γερουλάνου: «Η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται, στο ευρύτερο ιστορικό της πλαίσιο, ξεκινώντας από το 1770 και φτάνοντας έως τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α’. Αξιοποιούμε για τις ανάγκες της έκθεσης τις συλλογές και τα αρχεία τόσο του Μουσείου όσο και των τριών τραπεζών».

Οι εκδηλώσεις του “Πρωτοβουλία 1821-2021”

Ανάλογης βαρύτητας είναι και οι δράσεις της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” με εκθέσεις, διαλέξεις, ψηφιακές δράσεις και μια σειρά από συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό εφόσον βέβαια οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν-σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθούν ψηφιακά.

Γραμματόσημο και νόμισμα

Μεγάλης συμβολικής σημασίας είναι και η έκδοση γραμματοσήμων και φιλοτελικών προϊόντων που θα κυκλοφορήσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η πρώτη Αναμνηστική Σειρά που θα εκδοθεί η οποία θα αποτελείται από δύο γραμματόσημα με το σήμα του εορτασμού και θα κυκλοφορήσει αυτον τον μήνα. Και φυσικά από αυτή τη συλλεκτική σειρά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα νομίσματα-και ήδη κλέβει τις εντυπώσεις το συλλεκτικό μετάλλιο που κυκλοφορεί η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Το συλλεκτικό μετάλλιο «Προπομπός» απεικονίζει το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά με ειδική τεχνική που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες του έργου και με τη χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ).

Δράσεις

Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.

2- Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

3- Η τρίτη δράση με τίτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.

«Ο κόσμος να στρέψει το βλέμμα του και πάλι στην πατρίδα μας. Να προκαλέσει η Ελλάδα το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της»

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button