Γαστρονομία

Η τέλεια βασιλόπιτα, εκείνη που συμβολικά θα φέρει στο νέο έτος την πιο γλυκιά γεύση

Ήρθε η στιγμή του χρόνου, που θα μάθουμε ποιος θα είναι ο τυχερός της χρονιάς, με πολλούς να αναζητούν το πολυπόθητο φλουρί.

Όταν ήμασταν πιο μικροί,  ψάχναμε να βρούμε το νόμισμα στο κομμάτι της βασιλόπιτας που μας έδιναν, αφήνοντας στο πιάτο κομματάκια θρυμματισμένο το κέικ ή το τσουρέκι.

Μεγαλώνοντας, καταλάβαμε ότι δεν έχει σημασία το φλουρί αλλά η ίδια βασιλόπιτα, η οποία είναι η «πρωταγωνίστρια» της Πρωτοχρονιάς.

Απο την παράδοση μας η Βασιλόπιτα παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Στήν Αθήνα και σε πολλές  ακόμη περιοχές της Ελλάδας  όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη) και τη Μικρά Ασία συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία έχει μέσα πολλά «αρώματα» μαστίχα ,μαχλέπι κλπ

Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Η Βασιλόπιτα συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά και στο εσωτερικό όλων τοποθετείται το φλουρί ,συνήθως ένα  κοινό νόμισμα όμως σε κάποιες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο και σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει .

Ολοι μας όμως, ψάχνουμε  την τέλεια βασιλόπιτα, εκείνη που συμβολικά θα φέρει στο νέο έτος την πιο γλυκιά γεύση.

Για να υποδεχτούμε καλά το  2021

Υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν ωραιότατες Βασιλόπιτες .

Εμείς δοκιμάσαμε και προτείνουμε τις πιο νόστιμες  βασιλόπιτες .

Στο Rio (Παλαιό Φάληρο)

2109831892

Η αυθεντική πολίτικη συνταγή του περασμένου αιώνα, με το μυστικό μείγμα μπαχαρικών, δημιουργούν ένα μαστιχωτό τσουρέκι, τόσο λαχταριστό και ευωδιαστό.

Στο Απολλώνιο Λαγονήσι

2291 071808

Υπέροχη Βασιλόπιτα με επικάλυψη bueno που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους αλλά και πολλές ακόμη παραλλαγές όπως  με μαύρη η λευκή σοκολάτα και με ζαχαρόπαστα .

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button