
Ξεχωρίσαμε 10 εναλλακτικές λύσεις και δυο βιολογικές θεραπείες που αποδεδειγμένα βοηθούν στην βελτίωση των συμπτωμάτων αρθρίτιδας.
Είναι γνωστό ότι οι καταπονημένες, “φθαρμένες” αρθρώσεις έχουν φτάσει σε επίπεδο πανδημίας στο δυτικό κόσμο. Ένα εκτιμώμενο ποσοστό 10% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών εμφανίζει σήμερα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας.
Στην πραγματικότητα, η αρθρίτιδα δεν είναι μια πραγματική ασθένεια, αλλά ένας όρος που περιγράφει μια συλλογή συμπτωμάτων – φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων αρθρώσεων στο σώμα – με πολλές πιθανές αιτίες.
Στον ασθενή που πάσχει από αρθρίτιδα είναι πιθανό να προσφερθεί ένα γιγαντιαίο οπλοστάσιο φαρμάκων που δεν ελέγχουν επαρκώς την ασθένεια σε πολλούς ασθενείς και με παρενέργειες τόσο εξουθενωτικές όσο η πάθηση που υποτίθεται ότι θεραπεύουν.
Εάν πάσχετε από αρθρίτιδα, είναι πιθανό να σας έχουν πει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για σας εκτός από το να πάρετε κάποιο παυσίπονο και να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στην ανάγκη χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης άρθρωσης.
Όμως δεν χρειάζεται να υποφέρετε ενώ η αρθρίτιδά σας επιδεινώνεται σταδιακά.Σας παρουσιάζουμε 10 εναλλακτικές λύσεις με πολύ ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις επιτυχίας στην αναστροφή των συμπτωμάτων – και κάποιες φορές ακόμη και της ίδιας της αιτίας – των φλεγμονωδών αρθρώσεων.
1)Βελονισμός
Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως για την αρθρίτιδα λόγω του ισχυρού αναλγητικού αποτελέσματος που προσδίδει.
Δανοί γιατροί ανέφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς των οποίων η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ήταν τόσο σοβαρή που είχαν προγραμματιστεί για χειρουργική επέμβαση. Αν και αφορούσε προχωρημένες περιπτώσεις, είναι εκπληκτικό ότι ο μηνιαίος βελονισμός βρέθηκε να ανακουφίζει έως και το 80% του πόνου.
Παρόμοια οφέλη βρέθηκαν από τους γιατρούς σε νοσοκομείο στο Σουίντον του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν μελετούσαν μια ομάδα ασθενών με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Έξι εξάμηνες συνεδρίες βελονισμού μείωσαν σημαντικά τον πόνο τους και βελτίωσαν την κινητικότητά τους για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά τη θεραπεία.
Μία ομάδα 90 πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, με μέση ηλικία 71 ετών που όλοι ήταν σε αναμονή για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης, ξεκίνησαν βελονισμό μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα και στη συνέχεια μία φορά κάθε έξι εβδομάδες. Όλοι τους ανέφεραν σημαντική μείωση στον πόνο και τη δυσκαμψία και βελτίωση της κινητικότητας – στην πραγματικότητα, οι βελτιώσεις ήταν τόσο εντυπωσιακές που κανένας από αυτούς δεν χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.
2)Ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική προσέγγιση της αρθρίτιδας είναι ολιστική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αλλά αντιμετωπίζει ολόκληρο το άτομο και τις υποκείμενες αιτίες της διαταραχής, συμπεριλαμβανομένων σωματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών συνθηκών που μπορεί να συμβάλλουν στην ευαισθησία και την ασθένεια.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι όλα φυσικές ουσίες και ιδιαίτερα εξατομικευμένες για την δεδομένη κατάσταση και τη σειρά συμπτωμάτων κάθε ατόμου. Για μια τέτοια εξατομικευμένη θεραπεία, θα πρέπει βεβαίως να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ομοιοπαθητικό.
Ο ανανάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Κεντρική και Νότια Αμερική για τη θεραπεία της δυσπεψίας και τη μείωση της φλεγμονής. Σήμερα, το ένζυμο βρομελαΐνη που περιέχει, υπόσχεται αποτελεσματική δράση για ένα πλήθος από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.Η βρομελίνη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από τα περισσότερα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να είναι χρήσιμη και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε μελέτη, η βρομελίνη χορηγήθηκε σε 29 ασθενείς με αρθριτικό οίδημα αρθρώσεων . Όταν προστέθηκε στη θεραπεία στεροειδών των ασθενών, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική ή πλήρη μείωση του οιδήματος των μαλακών μορίων σε 21 από τους ασθενείς.
4) Κουρκουμίνη
Αυτή η κίτρινη χρωστική ουσία, μια φυσική φαινολική ένωση που προέρχεται από το φυτό κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θεραπεία της φλεγμονής των αρθρώσεων στην Αγιουρβεδική θεραπευτική, το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής στην Ινδία, λόγω της ικανότητάς της να σταματά την καταστροφή του χόνδρου και να μειώνει τη φλεγμονή. Μάλιστα, σε περισσότερες από 50 κλινικές μελέτες, η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Σε μία έκθεση, οι ασθενείς με ελαφρά έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος που έλαβαν κουρκουμίνη (1.500 mg / ημέρα σε τρεις διηρημένες δόσεις) για έξι εβδομάδες εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο και τη φυσική κινητικότητα σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο – χωρίς σοβαρές παρενέργειες. 👉Προτεινόμενη ημερήσια δόση: 400-800mg.
5) Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη
Αυτές οι δύο φυσικά απαντώμενες ενώσεις έχουν μεγάλη σημασία για την υποβοήθηση της ανάπτυξης του χόνδρου, του σπογγώδους υλικού που καλύπτει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις και τα προστατεύει από τη φθορά.
Η γλυκοζαμίνη αποκαθιστά τον κατεστραμμένο χόνδρο. Οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι φαίνεται να είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες με πραγματική επίδραση στην ίδια την ασθένεια.
Σε μια Βελγική μελέτη, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος έλαβαν καθημερινά είτε 1.500mg γλυκοζαμίνης είτε εικονικό φάρμακο για τρία χρόνια. Ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσίασε την προβλεπόμενη επιδείνωση της κατάστασης των αρθρώσεων, οι αρθρώσεις της ομάδας της γλυκοζαμίνης παρέμειναν άθικτες, με αντίστοιχη βελτίωση στον πόνο και την κινητικότητα των αρθρώσεων και χωρίς σημαντικές παρενέργειες.Σε άλλη μελέτη, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που λάμβαναν τρεις φορές την ημέρα 500mg θειικής γλυκοζαμίνης είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο – 73% έναντι 41% αντίστοιχα. Ένα δείγμα χόνδρου από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, που εξετάστηκε με ηλεκτρονική μικροσκοπία, έδειξε τυπικές ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας, ενώ δείγματα από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία έμοιαζαν περισσότερο με υγιή χόνδρο.
Η χονδροϊτίνη, ένα ακόμα μεγαλύτερο μόριο χόνδρου, βοηθά στη διατήρηση της ρευστότητας των αρθρώσεων ενώ επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου και βοηθά στην επισκευή του. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας χόνδρου σε μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη λήψης της ουσίας.Συχνά συνιστάται η λήψη χονδροϊτίνης σε συνδυασμό με γλυκοζαμίνη. Μια θεωρία είναι ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες δρουν βελτιώνοντας την ποιότητα του αρθρικού υμένα (η μεμβράνη που παράγει το αρθρικό υγρό) στις αρθρώσεις.👉Προτεινόμενες ημερήσιες δόσεις: μέχρι 3.200mg θειικής γλυκοζαμίνης και μέχρι 3.600mg χονδροϊτίνης, για τουλάχιστον τρεις μήνες για να διαπιστωθεί κάποια βελτίωση.
6)Τζίντζερ
Αυτό το παραδοσιακό φυτικό φάρμακο, έχει ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες των ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αναστολής διαφόρων γονιδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία που οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή.👉Προτεινόμενη ημερήσια δόση: 2-4 g φρέσκου χυμού πιπερόριζας, εκχυλίσματος ή τσαγιού, ή τρίψτε το λάδι τζίντζερ απευθείας επάνω σε μια οδυνηρή άρθρωση ή κάντε ζεστό ένθεμα ή κομπρέσα φρέσκιας ρίζας τζίντζερ και εφαρμόστε τη σε οποιεσδήποτε περιοχές που πονούν.
7) Υαλουρονικό οξύ
Πρόκειται για άλλο ένα από τα δομικά στοιχεία του χόνδρου. Όταν χορηγείται ως συμπλήρωμα, μπορεί να μειώσει την παραγωγή ενζύμων που βλάπτουν τον υγιή ιστό του χόνδρου και παρεμβαίνουν στα σήματα πόνου. Σε μία μελέτη, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα ενός φυσικού εκχυλίσματος (60% υαλουρονικό οξύ) για οκτώ εβδομάδες είχαν μικρότερο πόνο και μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στη λειτουργία της άρθρωσης.Όταν εγχύθηκαν απευθείας στην άρθρωση του γόνατος, οι ασθενείς ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε πόνο και λειτουργία.👉Προτεινόμενη ημερήσια δόση: 40mg.
8) Υδρολυμένο κολλαγόνο
Μια ανασκόπηση επτά μελετών για τη λήψη από του στόματος υδρολυμένου κολλαγόνου, το οποίο περιέχει όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται για την κατασκευή συνδετικού ιστού, έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενών με οστεοαρθρίτιδα ή άλλες αρθρικές διαταραχές.Επίσης εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να σταματήσει την εξέλιξη της πάθησης.👉Προτεινόμενη ημερήσια δόση: έως 1.200 mg.
9)Άσκηση
Τέλος πολύ σημαντική είναι η τακτική άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα . Βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν την άρθρωση του γόνατος, (τετρακέφαλος και οπίσθιοι μηριαίοι), κατανέμοντας
καλύτερα τα μηχανικά φορτία κατά τη βάδιση και επίσης βοηθάει στη διατήρηση ή/και βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατος.
Απαιτείται προσοχή στη δημιουργία ενός προγράμματος άσκησης που να αποφέρει τα ανωτέρω, αλλά να μην επιβαρύνει την άρθρωση. Ως ιδανικότερη άσκηση θεωρείται η κολύμβηση.
10) Απώλεια βάρους
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς. Η απώλεια του βάρους είναι ευεργετική, τόσο στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, όσο και στην εξέλιξη της πάθησης. Συμβουλές και παρακολούθηση από έναν καλό διατολόγο συνήθως είναι απαραίτητα.
Τέλος υπάρχουν
Βιολογικές Θεραπείες όπως :
PRP
Λαμβάνεται από τον ασθενή φλεβική αίμα με την συνήθη διαδικασία που χρησιμοποιείται για εξετάσεις αιματος με ειδικού τύπου σύριγγα διπλού αυλού κλειστού κυκλώματος .
Μετά από ειδική φυγοκέντρηση συλλέγεται μόνο το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα χωρις να διαταραχθεί το κλειστό κύκλωμα και να γίνει επιμόλυνση του υλικού ,και αυτό εγχύεται με άσηπτες συνθήκες όπου απαιτείται.
Όσον αφορά τα PRP η ασφάλεια τους είναι δοκιμασμένη για χρόνια και η χρήση τους είναι χωρίς προβλήματα καθώς δεν αναφέρονται αλλεργίες ή επιπλοκές πλην του ελάχιστου πόνου στην περιοχή της έγχυσης .
Υαλουρονικό οξύ
Η έγχυση υαλουρονικου οξέος μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως η θεϊκή χονδροϊτίνη, αποτελεί μια συνήθη πρακτική στην συντηρητική αντιμετώπιση της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας τύπου γόνατος ,της ποδοκνημικής και του ισχίου .
Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο και δεν καλούνται να αντικαταστήσουν την χειρουργική θεραπεία όπου αυτή είναι απαραίτητη.
👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/