Magazino

Το Ζαγόρι στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

46 οικισμοί στολίδια μέσα σε ένα τοπίο που συναρπάζει

Η UNESCO στο πλαίσιο της 46ης συνόδου της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς στο Ριάντ αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής και τα περιέλαβε  στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ετυμολογικά προέρχεται από τη σλαβική έκφραση «Ζα Γκόρα» που σημαίνει «πίσω από το βουνό».

46 μοναδικά χωριά και οικισμοί πραγματικά «αξιοθέατα της φυσής» Ένας προορισμός αυθεντικός και σαγηνευτικός.Περπατήστε στη χαράδρα του Βίκου ακούστε τη βοή των νερών  του Βοϊδομάτη, θαυμάστε την αλπική Δρακόλιμνη της Τύμφης και απολαύστε το μοναδικό Πάπιγκο.Η φύση στην περιοχή σας υποδέχεται στα καλύτερα της όλο τον χρόνο.

Τα Ζαγοροχώρια της Ηπειρώτικης παράδοσης

Χωριά αληθινά στολίδια γεμάτα παραδόσεις :η Αρίστη, το Μονοδένδρι, ο Βίκος, το Δίλοφο, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, οι Κήποι... Κτισμένα όλα με κυκλική διάταξη  έχουν στο κέντρο τους τον πλάτανο της πλατείας , τη βρύση, την εκκλησία, το καφενείο.

Κάθε λιθόστρωτο σοκάκι, κάθε σπίτι φτιαγμένο με λευκή πελεκητή πέτρα και πολύ μόχθο ,κάθε παλιά εκκλησία αφηγείται μια μακρόχρονη ιστορία. Η αρχιτεκτονική των χωριών του Ζαγοριού είναι αντικείμενο μελέτης ,όπως και η τέχνη των παλιών μαστόρων της πέτρας είναι αξεπέραστη.

Το φαράγγι του Βίκου.

Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, μια σχισμή του εδάφους που μόνο θεϊκό χέρι μπορεί να έχει δημιουργήσει. Το στενότερο σημείο των δύο πλευρών της έχει μόλις 1.100 μ. πλάτος, την ώρα που το βάθος τους ξεπερνά τα 900 μέτρα. Η χαράδρα του Βίκου είναι  το βασίλειο των αετών και της σιωπής, των σπάνιων ιαματικών βοτάνων και των κάθετων βράχων. Αρχίζει από το γεφύρι του Κόκορου και καταλήγει στο γεφύρι της Αρίστης. Το πέρασμά της είναι εμπειρία ζωής!

Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.


Η μυρωδιά του καμένου ξύλου από το τζάκι ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις. Ονειρεμένοι ξενώνες σας περιμένουν με τις φλοκάτες και τα αναπαυτικά κρεβάτια τους.

Περιμένετε πώς και πώς την ώρα που θα καθίσετε στην ταβέρνα, για να απολαύσετε χειροποίητες πίτες, ζεστή φασολάδα με φρέσκο ψωμί, ψητά κρέατα και κόκκινο κρασί. Νωρίς το πρωί, θα περπατήσετε το μονοπάτι που συνδέει τα δυο χωριά, περνώντας από το μονότοξο γεφύρι πάνω από το ρέμα του Ρογκοβού …είναι σίγουρα μια εμπειρία μοναδική.

Οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας

Το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στον όγκο της Βόρειας Πίνδου είναι η Τύμφη ή Γκαμήλα.

Μια από τις κορυφές της είναι η Αστράκα σε υψόμετρο 2.436 μέτρα. Νότια από την κορυφή της Αστράκας σχηματίζονται τα πελώρια κάθετα βράχια της, οι περίφημοι «πύργοι», που τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου.
Αλλά πάλι, όλα αυτά ίσως δεν έχουν σημασία μπροστά στο δέος που θα νιώθετε κάθε φορά που υψώνετε το βλέμμα προς την Αστράκα. Το χειμώνα το χιόνι στολίζει τα μεγαλειώδη βράχια της με υπέροχα  λευκά μοτίβα.

Η Δρακόλιμνη με την συγκλονιστική ομορφιά της

Μια λίμνη με έναν μυθικό δράκο, αλλά και πολλά αληθινά «δρακάκια»: μικρόσωμα αμφίβια που ονομάζονται «τρίτωνες». Ένα υπόλειμμα, ένα ίχνος -το μοναδικό που έχουμε- της εποχής των παγετώνων. Για να φτάσετε ως εδώ, θα χρειαστείτε 4-5 ώρες περπάτημα από το Μικρό Πάπιγκο.

Το Καλογερικό και τα γεφύρια του Ζαγοριού

Καλογερικό: το ομορφότερο πέτρινο γεφύρι της Ελλάδας και ένα από τα ωραιότερα στα Βαλκάνια. Το χαρακτηρίζουν η αέρινη κίνηση και η πλαστικότητα. Σαν «κάμπια εν κινήσει», έτσι περιγράφουν την ρυθμική του κίνηση και την ανάλαφρη κομψότητά του στο σκαμπανέβασμα των τριών του τόξων. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Kήποι και ενώνει τις όχθες του Μπαγιώτικου ρέματος. Υπάρχουν και άλλα, για να θαυμάσετε: του Κόκορου ή κυρ Νούτσου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Κήποι, το δίτοξο του Μίσιου στη χαράδρα του Βίκου, του Μύλου κοντά στο χωριό Κήποι.

 

Λάτρεις του παραδοσιακού; Του μοντέρνου ντιζάιν μήπως; Ή του κλασικού; Έχετε διάθεση ότι και αν προτιμάτε, ό,τι ονειρεύεστε. Υπέροχοι πέτρινοι ξενώνες, σε κτήρια που είναι αληθινά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής, σάς περιμένουν, για να σας χαρίσουν ζεστή φιλοξενία.

Οβίρες: γλυπτά τρεχούμενου νερού

Σχεδόν δίπλα στον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Μεγάλο με το Μικρό Πάπιγκο σταματήστε για να δείτε τις Οβίρες ή Κολυμπήθρες, όπως τις λένε οι ντόπιοι. Μοιάζουν με μικρές λίμνες, έχουν γαλάζια νερά και σμιλεύτηκαν στα βράχια χάρη στη δύναμη του τρεχούμενου νερού. Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής.

Η Αγία Παρασκευή ένα εκκλησάκι στο χείλος μιας χαράδρας.

Η μονή της Αγίας Παρασκευής στον Βίκο είναι κτισμένη στο χείλος της ομώνυμης χαράδρας και τη χωρίζουν 800 μέτρα λιθόστρωτου από την κεντρική πλατεία του χωριού Μονοδένδρι. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα, έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.Η εικόνα της Αγ. Παρασκευής που υπάρχει στο ναό, είναι βορειοελλαδικής τέχνης και χρονολογείται το 17ο αιώνα.

 

 

 


Η μονή Σπηλιώτισσας ένπερίτεχνο κέντημα της πίστης στο βράχο

Περπατώντας μέσα σε ένα δάσος γεμάτο αιωνόβια πλατάνια, φτάνετε στην Παναγία τη Σπηλιώτισσα της Αρίστης. Το μοναστήρι ακουμπά, στην κυριολεξία, στις παρειές ενός τεράστιου βράχου, ο οποίος καταλήγει κάθετα στον ποταμό Βοϊδομάτη. Το καμπαναριό της είναι κτισμένο στην κορυφή του βράχου στην οποία φτάνετε σκαρφαλώνοντας. Η θέα από εκεί δύσκολα περιγράφεται.

Φαγητό
Δοκίμασε σίγουρα τις ονομαστές ηπειρώτικες πίτες…

Όλοι όσοι επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια σπεύδουν να δοκιμάσουν τις πασίγνωστες τοπικές πίτες.Ήταν το βασικό φαγητό των βοσκών της περιοχής είναι όλες πεντανόστιμες ….ηπειρώτικη σπανακόπιτα, τραχανόπιτα, πρασόπιτα, κοτόπιτα και μανιταρόπιτα.Υπάρχει, όμως και μία πίτα η Κασιόπιτα, που λέγεται και Τεμπελόπιτα στα Ζαγοροχώρια, εξαιτίας της εύκολης παρασκευής της, η οποία δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους μας τυρόπιτα.

Οι καλοφαγάδες εκδρομείς στα χωριά, που βρίσκονται γύρω από τη χαράδρα του Βίκου, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κατσικάκι ψητό, γουρουνόπουλο κρασάτο, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και το καπνιστό ψαρονέφρι.

Πλούσια και νοστιμότατα εδέσματα θα δοκιμάσετε σε όλες τις ταβέρνες της περιοχής ενώ υπέροχες είναι και οι παραδοσιακές κρεατόσουπες κατά τους χειμερινούς μήνες, που θα σας χορτάσουν, αλλά και θα σας ζεστάνουν.

Η πίτα της Κικίτσας στο Μονοδένδρι

Η λεγόμενη Κικίτσα, δεκαετίες πριν έφτιαξε την φημισμένη πίτα της τεμπέλας με απλά υλικά που διέθετε και ικανοποίησε δεκάδες τουρίστες. Από τότε, η πίτα της Κικίτσας είναι must στα Ζαγοροχώρια. Η Κικίτσα μπορεί να μην ζει πλέον, όμως πίτα θα βρεις σίγουρα! Αυγά, αλεύρι, φέτα και λαδάκι: Αυτά είναι τα απλά υλικά για την νοστιμότερη πίτα που έχετε φάει ποτέ. Εννοείται, θα βρείτε σουβλιστά κρέατα και άλλα εδέσματα για όλους.

Η Ήπειρος είναι πανέμορφη όλο τον χρόνο,όμως τώρα το φθινόπωρο είναι  σίγουρα ένας ιδανικός προορισμός για ολιγοήμερες εκδρομές κοντά στη φύση .

Ενδεικτικά η απόσταση Αθήνα -Πάπιγκο είναι 470 km και Θεσσαλονίκη -Πάπιγκο 312 km

Επιμέλεια ENJOY GREECE  Magazines  

Προβάλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική

WEB -ΕΝΤΥΠO -SOCIAL

 

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα  που αφορούν την επικαιρότητα  https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button