ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Υπάρχει φόβος από την πρωτεΐνη mRNA που έχει το εμβόλιο της Pfizer, η όχι;

H επιφανής ιατρός Παθολόγος Dr Σοφία Μπουλούκου-Στεργάκου από την Νέα Υόρκη μας απαντά στις ερωτήσεις που όλοι έχουμε σχετικά με τον εμβολιασμό

Έγινε ήδη το πρώτο εμβόλιο στης ΗΠΑ , πόσο έχει πειστεί ο Αμερικανός πολίτης για τη χρήση του εμβολίου;

Ένα μέρος της Αμερικάνικης κοινωνίας είναι δυστυχώς πολιτικά επηρεασμένο στο θέμα του Covid-19. Η πολιτική τους αντίληψη έχει εισχωρήσει βαθιά στην αντιμετώπιση αυτού του θανατηφόρου ιού. Έχει συμβάλει αρκετά και στην αγωγή της αντιμετώπισης του. Μερικοί πιστεύουν ότι με την προώθηση του εμβολιασμού από πολιτικές αρχές τους ελέγχεται κατά κάποιον τρόπο η ελευθερία και η βούλησή τους.
Σήμερα το ABC poll διαβεβαίωσε ότι το 15% αρνείται τον εμβόλιο πλήρως, 45% σκέφτεται να το κάνει αλλά θα περιμένει λίγο χρονικό διάστημα και το 40% μονάχα δίνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και σιγουριά στο εμβόλιο και είναι πανέτοιμοι. Πρέπει να επισημάνω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του 40 % όπως καταγράφτηκε ήταν γιατροί και νοσηλευτές.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα φόβος σχετικά με της επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν από την πρωτεΐνη RNA που έχει το εμβόλιο της Pfizer εσείς σαν ειδικός τι μας συμβουλεύεται;

Τα εμβόλια των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν καταγράψει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα. Αντί να χρησιμοποιούν έναν εξασθενημένο ή μη ζωντανό ιό ή ιογενής πρωτεΐνες , αυτά τα εμβόλια χρησιμοποιούν το κομιστή RNA. Τα εμβόλια τα οποία βασίζονται σε γενετικά στοιχεία γενούν υποψίες και αμφιβολίες για τις παρενέργειές τους. Τα εμβόλια m4RNA όμως, όπως αυτά για τον κορονοϊό, εξετάζονται για δεκαετίες. Δεν αγγίζουν το DNA των ανθρώπων. Απλούστατα, δανείζονται μερικά από τα κυτταρικά στοιχεία πριν διαλυθούν. Εμβολιάζοντας λοιπόν RNA σε ένα άτομο, δεν επιδρά σε καμιά περίπτωση στα κύτταρα των DNA. Μελέτες των εταιριών αποδεικνύουν ότι οι ελάχιστες παρενέργειες δείχνουν μυαλγίες, κόπωση και χαμηλό πυρετό και δεν επιφέρουν σοβαρές και επιβλαβές επιπτώσεις στον οργανισμό. Δεν αποτελούν απειλεί στο κοινό. (Υπάρχουν ελάχιστοι που αντιδρούν αλλεργικώς στα εμβόλια του κορονοΪου).
Επιπρόσθετα, το είδος αυτό του εμβολίου διαλύεται στο σώμα σε χρόνο ωρών οπότε μειώνονται οι πιθανότητες για μακροχρόνιες παρενέργειες.

Πόσο χρόνο πιστεύετε μετά τους εμβολιασμούς η ανθρωπότητα θα επανέλθει στην πραγματικότητα της προ κορονοϊού εποχής;

Η ιστορία αποδεικνύει το γεγονός ότι κάθε πανδημία τελειώνει καθοριστικά με ένα εμβόλιο. Δεν είναι μια απλή άποψη, αλλά η πραγματικότητα . Απαραίτητο όμως είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αυτοάνοσα προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, αυτοί με υπέρταση και διαβήτη καθώς και οι παχύσαρκοι. Είναι πολύ σημαντικό γιατί τα πρόσωπα αυτά είναι τα πιο ευάλωτα από αυτόν τον ιό.
Με μεγάλη ελπίδα και πίστη, όσοι πιο πολλοί εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα θα βάλουμε φρένο στην επιτάχυνση του Κορωνιού, στην μεταδοτικότητα αυτού καθώς και στον αριθμό τον εισερχόμενων στην εντατική και των διασωληνομένων. Το αποτέλεσμα θα είναι η επιπέδωση της καμπύλης και τελικώς θα εξαφανιστεί.
Θα το πετύχουμε και αυτό μόνο με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Το γνωρίζω καλά πως δεν είναι εύκολο . Ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά και φοβάται. Δυστυχώς η ιερή σχέση των γιατρών -ασθενών έχει εξασθενίσει. Αν όμως ακολουθηθούν οι οδηγίες των επιστημόνων καθώς και το πρωτόκολλο πιστεύω θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα πάρουμε την ζωή που μας αξίζει πίσω στα χέρια μας σε 12 με 18 μήνες.

Σοφία Μπουλούκου-Στεργάκου

MD FACP Internal Medicine Physician Private Practice for 15 years Smithtown,NY Fellow of American College of Physicians Board Certified in Internal Medicine ( high Honors) Awards Humanitarian Award Internal Medicine Residency program

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button