ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξέρετε πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα  συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικα σας;

Οι περισσότερες από τις μισές δημοφιλείς μάρκες μακιγιάζ που πωλούνται σε ΗΠΑ και Καναδά περιέχουν επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες ύποπτες για καρκινογέννηση.

Επιστήμονες του Notre Dame University ήλεγξαν περισσότερα από 200 προϊόντα γνωστών εταιριών, όπως L’Oréal, Mac, Clinique, Maybelline, Smashbox, Nars και Estée Lauder, και στο 52% εξ αυτών εντόπισαν ίχνη υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS).

Από το σαμπουάν και το μέικ απ μέχρι τη βαφή μαλλιών εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Τι γίνεται όμως με τα χημικά στα καλλυντικά και τα άλλα προϊόντα περιποίησης;

Τα πιο  «ένοχα» προϊόντα  είναι:

Η αδιάβροχη μάσκαρα, όπου ίχνη PFAS εντοπίστηκαν στο 82% των brands που ερευνήθηκαν.

Τα foundations, με ίχνη τοξικών ουσιών να ανευρίσκονται στο 63% των εταιριών

Τα υγρά κραγιόν με  ποσοστό που άγγιζε το 62%.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν για ευνόητους λόγους ποιες είναι οι εταιρίες με τα επικίνδυνα τοξικά χημικά.

Βασικός στόχος της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκε στο «Environmental Science & Technology», δεν είναι να τις στοχοποιήσουν, αλλά να αναδείξουν το πρόβλημα λένε οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα από 20 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα ημερησίως, βομβαρδίζοντας τον οργανισμό τους με διαφορετικά χημικά.

Οι χημικές ουσίες που τίθενται κυρίως στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» είναι τα paraben (parahydroxybenzoic acid) που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα όπως τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά.

Ύποπτο και λαυρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulphate) το οποίο χρησιμοποιείται ώστε να δημιουργείται αφρός σε σαπούνια, σαμπουάν, αφρούς ξυρίσματος, οδοντόκρεμες και αφρόλουτρα.

Προσοχή και στο Benzophenone-Benzene υπάρχει σε πολλά αντηλιακά ,σαμπουάν και αρώματα.Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.

Τέλος προσοχή και στα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορεί να έχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο.Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά καθώς η ετικέτα λέει απλά Parfum ή Fragrance (άρωμα).

Ελληνικές εταιρείες καλλυντικών που μας κάνουν περήφανους για την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων τους.

Με όλα αυτά τα στοιχεία καλο είναι να προτιμάμε όσο το δυνατόν «φυσικά φυτικά καλλυντικά»

Η χώρα μας με τον πλούτο που της χαρίζει η μοναδική Ελληνική φύση έχει πολλές αξιόλογες επιλογές όπως τα Fresh Line ,η Αpivita ,η Frezyderm Mastic spa ,Korres που  έχουν εξαιρετικά προϊόντα με πρώτες ύλες απο την Ελληνική γη.

Σημασία στην λεπτομέρια διακοσμώντας χειροποιήτα σαπούνια απο την Fresh line

👉👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα  https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button