ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τζανάκης: Χωρίς μέτρα μπορεί να έχουμε και 500.000 κρούσματα την εβδομάδα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κύριος Τζανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  λέγοντας ότι χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας μπορεί να έχουμε πάνω από 500.000 κρούσματα γριποειδών συνδρόμων την    εβδομάδα

Η έξαρση των ιώσεων τον φετινό χειμώνα αποτελεί ένα νέο «κουίζ» κυβέρνησης και ειδικών για τον τρόπο αντιμετώπισης και μείωσης της μεταδοτικότητας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» επισήμανε τους λόγους της έξαρσης, τα μέτρα προστασίας αλλά και για τον μεγάλο κίνδυνο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής τόνισε την μεγάλη σημασία για χρήση ατομικών μέτρων προστασίας και συγκεκριμένα για την μάσκα, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες και για όσους είναι πάνω από 65 ετών.

«Θα ήταν ευχής έργον, όλα αυτά να αποτελέσουν μια πραγματικότητα την οποία δεν αποτελούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται με πρόστιμο και δεν αποδίδουν στη δημόσια υγεία. Αυτό το οποίο αποδίδει όμως είναι η εθελοντική, πειθαρχημένη συμμετοχή όλων μας στις υποδείξεις των υπεύθυνων φορέων. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να κάνουμε. Αλλιώς θα φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα, που είμαστε στην αρχή μιας πανοραμικής καμπύλης που θα εξελιχθεί πολύ άσχημα, που ενδεχομένως θα έχουμε πάνω από 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρόμων την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα κατά πάσα πιθανότητα ή σε δύο μήνες, το 50% των Ελλήνων θα έχει περάσει μία ή δύο από αυτές τις ιώσεις» επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Σε ερώτηση σχετικά  με το αν η έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία αποτελεί παράγοντα έξαρσης των ιώσεων ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «δεν αποτελεί παράγοντα… καθώς τα φάρμακα τα οποία λείπουν είναι συμπωματικά φάρμακα, καταπολεμούν δηλαδή τα συμπτώματα, δεν είναι φάρμακα αιτιολογικής θεραπείας όπως είναι τα αντιικά ή τα εμβόλια». Επιπλέον όπως ο ίδιος εξήγησε «Αυτά τα φάρμακα και είναι προς τιμήν του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου, στην ουσία έχουν τους αντικαταστάτες τους, έχουμε ισοδύναμα φάρμακα»

Εξηγώντας τι συμβαίνει ακριβώς φέτος, ο καθηγητής ανέφερε ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερη χρονιά, η οποία έχει τις εξής διαφορές από τους προ κορονοϊού χρονιές. «Είμαστε στην ουσία, ανεκπαίδευτοι, το ανοσοποιητικό μας είναι ανεκπαίδευτο και ως ένα βαθμό αναποτελεσματικό στην αντίσταση κατά αυτών των λοιμώξεων, δεδομένης της τρίχρονης αποχής του από την επαφή με όλα αυτά. Αφενός έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, αφετέρου μια μερίδα του πληθυσμού, όπως είναι τα πεντάχρονα παιδιά δεν έχουν έρθει σε επαφή με τίποτε όλα αυτά στη ζωή τους. Ένα παιδάκι που γεννήθηκε το 2019 και ήταν μερικών μηνών έως ενός έτους μπήκε σε μία καραντίνα για την επόμενη τριετία, Στην ουσία αυτό είναι παρθένος οργανισμός από πλευράς ανοσοποιητικού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτά τα παιδάκια και θα περάσουν πολλές ιώσεις και θα είναι βαρύτερες. Και τέλος βέβαια φταίει και το γεγονός ότι πλέον δεν φοράμε μάσκες. Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί, αν βάλεις επιπλέον την πολύ σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση για το τι γίνεται σήμερα» περιέγραψε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button