Ρετρό

«Τσοκολάτα  Παυλίδου». Η ιστορία της πρώτης σοκολάτας στην Ελλάδα που παρασκευάστηκε το 1852

Το  1842, στη συμβολή των οδών Βύσσης και Αιόλου στην Αθήνα, άνοιξε το  πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα. Το γνωστό «Γλυκυσματοποιείον Παυλίδου»  από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη. Το κατάστημα αποτελούσε στέκι για την  αθηναϊκή κοινωνία. Προσέφερε παραδοσιακά γλυκά, όπως κανταΐφι, μπακλαβά,  λουκούμια σε διάφορες γεύσεις, ζαχαρωτά, και τα λεγόμενα «κομφέτα». Το  κακάο και τα παράγωγά του, όπως η σοκολάτα, εκείνη την εποχή ήταν ακόμη  άγνωστα στους Έλληνες.

Το  1843 ο Παυλίδης ήθελε να εξελίξει το ζαχαροπλαστείο, το οποίο ήταν πολύ  επιτυχημένο και να το εμπλουτίσει με καινούργια προϊόντα. Άρχισε να  κάνει ταξίδια στην Ευρώπη και όχι μόνο. Επισκέφτηκε πολλές πόλεις, όπως  το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και άλλες.  Παρακολουθούσε εκθέσεις με νέα προϊόντα και καινοτόμα μηχανήματα. Έτσι,  σιγά-σιγά γνώρισε και εισχώρησε στον κόσμο της σοκολάτας. Η σοκολάτα ως  ρόφημα και η «τσοκολάτα υγείας» Διαφήμιση του πρώτου ζαχαροπλαστείου  ”Παυλίδη” στην εφημερίδα ”Καθημερινή” Διαφήμιση του πρώτου  ζαχαροπλαστείου »Παυλίδη» στην εφημερίδα »Καθημερινή» .

Όταν επέστρεψε  στην Ελλάδα, το 1852, ίδρυσε το «Εργαστήριον Γλυκισματοποιϊου». Έκοβε το  κακάο με το μύλο του καφέ, που είχε εισαγάγει από την Πολωνία, ενώ  άρχισε να σερβίρει στο ζαχαροπλαστείο τη σοκολάτα ως ρόφημα.

Τα  Χριστούγεννα του 1860 ταξίδεψε για ακόμη μια φορά στο Παρίσι. Από εκεί  έφερε ένα μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας, χειροκίνητο, με το οποίο  παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα υγείας σε ταμπλέτα, που έφερε την  περίφημη ονομασία «Τσοκολάτα Υγείας Παυλίδου».

1865: Χρυσές διακρίσεις

Ο δρόμος των διακρίσεων έχει ανοίξει. Η Σοκολάτα Υγείας κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σοκολάτας στο Παρίσι. Τη διεθνή αυτή επιβράβευση θα ακολουθήσουν ακόμα 18. Τη συσκευασία, τελικά, ντύνουν και γεμίζουν 19 μετάλλια που λαμβάνει η σοκολάτα από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της εποχής στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης.

Την επόμενη χρονιά, ο  Παυλίδης εισήγαγε ένα μηχάνημα παρασκευής παγωτού, τη γνωστή  «παγωτομηχανή», ενώ κάποια χρόνια αργότερα, παρουσιάστηκε στους  καταναλωτές και η πρώτη σοκολάτα υγείας με ολόκληρα αμύγδαλα. Η τεράστια  απήχηση της «τσοκολάτας» και η ίδρυση του εργοστασίου «Παυλίδης» Το  κακάο και η σοκολάτα ωστόσο, λόγω του μεγάλου κόστους τους, θεωρούνταν  «είδος πολυτελείας», το οποίο μόνο οι εύποροι μπορούσαν να απολαύσουν.  Όσο όμως η παραγωγή μεγάλωνε και τα προϊόντα διαφημίζονταν, οι σοκολάτες  έγιναν προσιτές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ο Σπυρίδων Παυλίδης  λάνσαρε πολλά νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η πραλίνα φουντουκιού,  ή αλλιώς ”μερέντα” Ο Σπυρίδων Παυλίδης λάνσαρε πολλά νέα προϊόντα,  μεταξύ των οποίων και η πραλίνα φουντουκιού, ή αλλιώς »μερέντα» Μικροί  και μεγάλοι λάτρεψαν την «τσοκολάτα» από την πρώτη στιγμή και αποτέλεσε  αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Η ζήτηση για το νέο αυτό  γλύκισμα ήταν πολύ μεγάλη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ιδρυθεί το 1876  το εργοστάσιο «Παυλίδη» στην οδό Πειραιώς στα Πετράλωνα, το οποία  παρασκεύαζε εκτός από τις σοκολάτες και άλλα προϊόντα, όπως σοκολατίνια  και γκοφρέτες.

Το 1890 την επιχείρηση ανέλαβε ο Δημήτριος Παυλίδης, γιος  του Σπυρίδωνα. Για τα επόμενα χρόνια, η σοκολατοβιομηχανία άλλαζε  διαρκώς χέρια. Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο δισέγγονος του Σπυρίδωνα, ο  Δημήτριος ο «νεότερος», ο οποίος δημιούργησε και νέα μονάδα στα Οινόφυτα  Βοιωτίας.

1876 – Η ίδρυση  εργοστασίου “Παυλίδης”

Μικροί και μεγάλοι λάτρεψαν την “τσοκολάτα” από την πρώτη στιγμή και συνεπώς αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Για να μπορέσει να καλυφθεί η ζήτηση το 1876 ιδρύεται το εργοστάσιο “Παυλίδη”, στο οποίο παρασκευάζονταν εκτός από τις σοκολάτες, γκοφρέτες αλλά και σοκολατίνια.

1890 – Η αλλαγή στο… τιμόνι

Το 1890 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο υιός του Σπυρίδωνα Παυλίδη, ο Δημήτριος Παυλίδης. Για τα επόμενα χρόνια, η σοκολατοβιομηχανία άλλαζε διαρκώς διοίκηση, μέχρι που το 1951 αναλαμβάνει ο δισέγγονος του Σπυρίδωνα, ο Δημήτριος ο “νεότερος”, ο οποίος δημιούργησε και νέα μονάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

1974 – Η μεγάλη εισαγωγή

Το 1974, εισήγαγε για πρώτη φορά τη σοκολάτα γάλακτος “Lacta”, τα σοκολατάκια πολυτελείας “Joconda” με γέμιση ολόκληρου φουντουκιού, ενώ το 1981 λανσάρει τις γεμιστές σοκολάτες και τη μερέντα..

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button