ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τουρκία: Πανωλεθρία Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Έχασε στις 5 μεγαλύτερες πόλεις

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκιας κρατά με μεγάλη διαφορά τους τρεις μεγάλους μητροπολιτικούς Δήμους, στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές  Δήμους στους οποίους ο Ερντογάν υπέστη πανωλεθρία . Μάλιστα το AKP του Ερντογάν χάνει με διαφορά τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Μπούρσα, Αντάλια).

Μεγάλος κερδισμένος των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξασφάλισε διαφορά 10 μονάδων έναντι του εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς εξασφαλίζει άνετη επανεκλογή με 25 μονάδες διαφορά έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Τουργκούτ Αλτίνοκ, καθώς εκτός από τη στήριξη του CHP, χαίρει ευρύτερης εκτιμήσεως από εθνικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους.

Ο Γιαβάς στις πρώτες του δηλώσεις είπε πως «θα ήθελα να ευχαριστώ τον Οζγκιούρ Οζέλ και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όλους τους εθελοντές μας και όσους μας στήριξαν και μας πίστεψαν. Οι αληθινοί ήρωες ήσασταν εσείς. Αγαπητέ λαέ της Άγκυρας, θα επαναλάβω αυτό που είπα, όταν νίκησα στις εκλογές του 2019: Δεν βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα ως νίκη. Δεν έχουμε εχθρούς απέναντι μας. Ίσως οι πολιτικές μας να είναι διαφορετικές, μπορεί να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά, αλλά τώρα οι εκλογές τελείωσαν. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους 6 εκατομμύρια πολίτες της Άγκυρας, χωρίς διακρίσεις.

Στη Σμύρνη, προπύργιο των κεμαλικών του CHP, φαίνεται να εκλέγεται δήμαρχος ο Τουντζάι Οζκάν, εκλεκτός της ηγεσίας του κόμματος, γεγονός που οδήγησε σε σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο με τον απερχόμενο δήμαρχο Τουντς Σογιέρ».

Ήττα του Ερντογάν και σε Μπούρσα και Αντάλια

Ήττες κατέγραψε το AKP και στις 2 επόμενες μεγαλύτερες πόλεις μετά την πρώτη τριάδα, την Μπούρσα και την Αντάλια.

Στην Μπούρσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP συγκεντρώνει 47% έναντι 39,38 του υποψήφιου του Ερντογάν Αλινούρ Ακτάς.

Στην 5η μεγαλύτερη πόλη, την Αντάλια (που χτυπήθηκε από τους σεισμούς) ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP προηγείται με 5 μονάδες του Χακάν Τουτουντσού του AKP.

Νίκη του ρεμπουμπλικανικού   κόμματος στο σύνολο μετά από 22 χρόνια

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι πως όπως όλα δείχνουν, έστω και με μικρή διαφορά, το CHP είναι πρώτο σε όλη την Τουρκία, για πρώτη φορά από το 2002. Το κόμμα του Ερντογάν πέφτει από το 44% στις δημοτικές εκλογές του 2019 κάτω από το 36% και… κάτι ψιλά τώρα. Το CHP οριακά περνά πρώτο, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει 30%.

Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου του 2023 το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button