ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τουρκία: απειλές πυραυλικές επιθέσεις για τα 12 μίλια -πως απαντά η Ελληνική κυβέρνηση

«Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας χτυπήσουμε με πυραύλους»

Ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε ότι οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν με τον «τυφώνα», αλλά αν οι Έλληνες δεν πειράξουν την Τουρκία, δεν θα πάθουν τίποτα.

(Ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun (σ.σ.: “Τυφώνας”) που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από έναν κινητό εκτοξευτήρα στην πόλη Ρίζε στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση 560 χιλιομέτρων πριν καταπέσει στα ανοιχτά του λιμανιού της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Η απόσταση αυτή είναι διπλάσια από το βεληνεκές των βαλλιστικών πυραύλων που γνωρίζαμε –έως σήμερα– ότι διαθέτει το τουρκικό οπλοστάσιο.)

Και συνέχισε στον ίδιο προκλητικό και ειρωνικό  τόνο :

«Φτιάχνουμε μόνοι μας αυτούς τους πυραύλους με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα πανικοβάλλεται. Οι εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδα- λένε “Έ! κοιμάστε”. “Ο άνθρωπος (ο Τούρκος)”, λένε, “στέλνει τον «τυφώνα» από τη Σμύρνη που έχει εμβέλεια 561 χλμ.

«Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας χτυπήσουμε με πυραύλους»

Είπα στους συνεργάτες μου ότι δεν είναι αρκετή, πρέπει να την αυξήσουμε στα 1000 χιλιόμετρα. Και όταν φυσικά μεταδόθηκε αυτή η είδηση, τι άρχισαν να λένε οι Έλληνες; …Θα χτυπήσουν την Αθήνα…Κάτσε φρόνιμα, φέρσου καλά  κι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με Αθήνες κλπ. Δεν αγγίζουμε όσους δεν μας αγγίζουν.

Την ίδια στιγμή ο Ιμπραχίμ Καλίν εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV είπε :

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται! Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Διότι τώρα, μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε.

Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας. Ελπίζουμε ότι δεν θα σκεφτούν να κάνουν κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω κανένα όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από εδώ. Έτσι, αν ακολουθηθεί πολιτική έντασης με την Τουρκία, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος.

Δεν κυνηγάμε ένταση με την Ελλάδα υπό αυτή την έννοια. Ως δύο χώρες που μοιράζονται το Αιγαίο, ως δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουμε να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Ενέργειες, βήματα, δηλώσεις, συμπεριφορές και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών είναι μάταιες. Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα».

Όλες αυτές οι φραστικές απειλές απο την πλευρά της Τουρκίας  γίνονται εν μέρη για «εσωτερική» προπαγάνδα εν όψη των Τουρκικών Εκλογών ,όμως θα έπρεπε να ευαισθητοποιούσαν την ηγεσία του ΝΑΤΟ καθώς και οι δυο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας.

Η Ελληνική πλευρά απάντησε μέσω του κ κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος κληθείς να σχολιάσει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Ελλάδα , απάντησε πως:

«Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο και με άξονα τα εθνικά συμφέροντα. Με αυτοπεποίθηση, είναι μια ισχυρή χώρα που επιδιώκει τη σταθερότητα και είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Η χώρα μας δεν απειλείται, δεν ετεροπροσδιορίζεται για κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα εθνικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button