ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άντζελα Γκερέκου :η Επικεφαλής του ΕΟΤ μιλάει στο enjoynews για όλα όσα αφορούν τον Τουρισμό


Επικεφαλής του ΕΟΤ από τον Αύγουστο του 2019. Αρχιτέκτων, ηθοποιός και πολιτικός, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2009-2010) Υφυπουργός πολιτισμου (2014-2015) Αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επιτροπής γυναικών WBAF .

Μια γυναίκα με τον μοναδικό αέρα της Επτανησιακής κουλτούρας ευγενέστατη ,ικανή ,πολύ δραστήρια και κυρίως μια γυναίκα που δουλεύει χωρίς τυμπανοκρουσίες στο τιμόνι  του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μίλησε στην Κατερίνα Κομνηνού (Enjoy Greece/ Enjoy news.gr)   για όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τον Τουρισμό μας που εδώ και χρόνια είναι η κινητήριος δύναμη του τόπου μας.

  Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει το κοινό της τουριστικά. Άνθρωποι  από όλο τον κόσμο περιμένουν να αλλάξουν οι συνθήκες και να έρθουν στο τόπο μας ,εσείς με τις επαφές σας με τους Τοur Operators έχετε κάποιες θετικές ενδείξεις για το φετινό καλοκαίρι ;

Η Ελλάδα έχει ένα δυνατό
brand name που βασίζεται στην αντίληψη και τις εμπειρίες που μπορεί να έχει κάθε επισκέπτης.

Εμπειρίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να καταγραφούν, διαμοιραστούν και προσδώσουν αξία σχετικά με το «είναι» κάθε νέου επισκέπτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας με νέες μορφές εμπειριών θα προσδώσει την ουσιαστική ώθηση και υπεραξία που επιζητούμε!

 Προσωπικά εχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η διάθεση των πολιτών για ταξίδια σε μεγάλες χώρες – βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζεται αυξημένη κατά 20% για την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2021.

Βεβαια  να  πω εδώ ότι η διάθεση για ταξίδια δεν σημαίνει πως αυτομάτως μετουσιώνεται και σε κρατήσεις. Και αυτό διότι η πανδημία και η οικονομική κρίση που αυτή επέφερε, έχουν πλήξει σημαντικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα όσων θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα.

Καθοριστικός βεβαια παράγοντας θα συνεχίσει να αποτελεί η ασφάλεια του ταξιδιού με τους Ευρωπαίους να έχουν ως βασικό τους κριτήριο να επιλέξουν ασφαλέστερα ταξίδια και προορισμούς.

 Έχετε μιλήσει ότι στόχος για τον Ελληνικό Τουρισμό είναι να φθάσει στο επίπεδο του 50% της τελευταίας χρονιάς προ κορονοϊού 2019 , με την πανδημία ακόμη ενεργή μέχρι και σήμερα πόσο εφικτό είναι αυτό;

Η  χώρα μας δοκιμάστηκε το 2020 σκληρά και έχουμε πλέον μεγαλύτερη εμπειρία τα πρωτόκολλα και η γενική προετοιμασία ήδη υπάρχει άρα θα είναι πιο εύκολο το 21 .

Όλο αυτό τον καιρό  επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν τις προσωποποιημένες υπηρεσίες, και όλοι μαζί εκπαιδευόμαστε στα νέα δεδομένα όλος ο τουριστικός τομέας αναγεννιέται .

Επίσης η χώρα μας προσφέρει την ποιότητα και την αυθεντικότητα που αποτελούν βασικούς πυλώνες της καλής ζωής άρα είναι ο ιδανικός τόπος για την ”θεραπεία” στην μετά κοβιντ εποχή.

Το εύκρατο κλίμα, η ασφάλεια που μας χαρακτηρίζει, καλά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ανάδειξη της γαστρονομίας μας. Ποιοτικές παροχές σε όλο το οικοσύστημα.

Αποτελούμε ένα προορισμό που δεν χαρακτηρίζεται από τη μαζικότητα ένα προορισμό όπου εμείς οι κάτοικοι του χαιρόμαστε να ζούμε, και χαιρόμαστε να φιλοξενήσουμε τους προσωρινούς ντόπιους.Ως ΕΟΤ και σε συνεργασία με το υπουργειο τουρισμού , ετοιμάζουμε την  προβολή της Ελλάδας, με επίκεντρο την ελληνική διατροφή.

Είμαστε  έτοιμοι να υποστηρίξουμε  τον «θεματικό Τουρισμό» ,όπως Ιατρικός ,θρησκευτικός ,τουρισμό με βάση συγκεκριμένες δραστηριότητες η με target συγκεκριμένες ηλικίες όπως οι  «silver traveller’s»;

Φέτος η καμπάνια προβολής της Ελλάδας δεν θα είναι δίμηνη και τρίμηνη, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι εξάμηνη και οκτάμηνη, η ένταση της θα αυξομειώνεται, όποτε χρειάζεται ανάλογα με τη ζήτηση αλλά και τις χώρες στόχευσης.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της καμπάνιας, θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου και η εκκίνηση της θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

O  ΕΟΤ έχει καταρτίσει ένα τριετές στρατηγικό πλάνο προβολής και επικοινωνίας της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού, που όχι μόνο θα εστιάσει σε μια καμπάνια για το 2021, αλλά θα είναι ένας οδικός χάρτης για το πως κινηθούμε και τα επόμενα χρόνια, είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν.

Δημιουργούμε περισσότερους επιτυχημένους προορισμούς…και επιτυχημένος προορισμός είναι πρώτα ο προορισμός που είναι επιτυχημένος για τους πολίτες του.

Ένας προορισμός με βάση του την καλή ζωή και τις μοναδικές εμπειρίες που θα βιώσει στο ταξίδι του και θα της κουβαλάει μαζί του.Ένας τουρισμός χωρίς αποκλεισμούς, ο επισκέπτης θέλει να γίνει μέρος αυτής της νέας εμπειρίας όπου θα επαναπροσδιορίσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Επενδύουμε σε ένα νέο μοντέλο ενός  αειφόρου τουρισμού που ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού “Travel, enjoy, respect” αλλά και support ο οποίος θα βασίζεται στον ίδιο τον άνθρωπο και θα στηρίζει τον άνθρωπο .

Στην καλή ζωή αναδύεται ως τάση η κατηγορία των τουριστών με τα “ασημένια μαλλιά” silver tourism, η αλλιώς λεγόμενη κατηγορία των Active Senior.

Τουρίστες άνω των 60 ετών με ξεκάθαρη στόχευση για το είδος και το επίπεδο των υπηρεσιών που αναζητούν. Ο ρόλος που θα διαδραματίσει η κατηγορία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2020 το 20% του πληθυσμού ανήκει στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ

Ο επισκέπτης δεν είναι άμοιρος ευθυνών, συμμετέχει στην προστασία του καλού βιοτικού επίπεδου, του περιβάλλοντος, στις θετικές οικονομικές επιπτώσεις του προορισμού, αλλά στην ανάδειξη του κάθε προορισμού με όλες τις δράσεις του.

Επιδιώκει την αυθεντική επαφή με τους ντόπιους, μέσω βιωμάτων που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον τόπου που επισκέπτεται αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από το ταξίδι του.

Ο νέος σχεδιασμός τοποθετεί τον άνθρωπο, την καλή διαβίωση την διατροφή του, στο επίκεντρο του νέου οράματος  και με το μέλλον αυτό να συν-δημιουργείται από τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες.

Να πω βεβαία εδώ ότι σε αυτές τις σκέψεις δε χωράει ο μαζικός τουρισμός, η οικονομία της καλής ζωής  είναι στον αντίποδα του υπερτουρισμού και κοντά στον πιο υπεύθυνο τουρισμό.

Βασικό πλεον στοιχειο στην νεα μας καμπανια και  οι ψηφιακοί νομάδες μια νέα τάση που αναπτύσσουμε καθώς και τους επισκέπτες με  long term διαμονη.

Από τις υπεύθυνες θέσεις που έχετε αναλάβει κατά καιρούς είχατε καθοριστική παρουσία σε κάθε γωνιά της γής  για την προβολή της Ελλάδας ,τώρα αναγκαστικά όλες οι επαφές γίνονται διαδικτυακά  πόσο μπορεί να αντικαταστήσει μια παρουσίαση μεσω zoom π.χ την φυσική παρουσία σε αυτόν τον άκρως ανταγωνιστικό  χώρο ;

Δεν είχαμε (παρελθόν) καθοριστική παρουσία συνεχίζουμε και έχουμε σας  πληροφορώ ,καθώς ακολουθούμε τις νέες συνθήκες επικοινωνίας και κερδίζουμε χρόνο. Δεν έχει αλλάξει κάτι απεναντίας έχουμε ακόμα πιο πολλά τώρα η τεχνολογία βοηθάει σε αυτή την επαφή με υβριδικά και διαδικτυακά χαρακτηριστικά και εργαλεία. Κερδίζουμε χρόνο και προετοιμαζόμαστε για την μετά κοβιντ εποχη.

Βασικός στόχος μας είναι η ακόμα καλύτερη αξιοποίηση αυτών των εργαλείων για αυτό και προχωράμε στην ψηφιοποίηση του ΕΟΤ.

Επίσης η ανάπτυξη και η  παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση της εφαρμογής μέτρων βιωσιμότητας στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα στον χώρο αυτο.

Επενδύσεις που αφορούν την πιστοποίηση των πράσινων προορισμών και επιχειρήσεων με ρεαλιστικά κριτήρια, σε πολιτικές εξοικονόμησης των φυσικών πόρων και σε σχέδια με την παροχή κινήτρων που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πλέον must και ευτυχώς όλο το διάστημα της καραντίνας δεν έμεινε τίποτα πίσω όσον άφορα τις επικοινωνίες που ίσα ίσα όπως είπα ήδη κερδισαμε χρόνο που είναι πολύτιμος σε περιόδους διαχείρισης κρίσεων.

Δυστυχώς οι κρατήσεις ήταν μηδαμινές καθώς και οι προ κρατήσεις για τα ξενοδοχεία της χώρας, την ώρα που οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού διογκώνονται και τα υγειονομικά δεδομένα καθυστερούν την όποια ανάκαμψη του κλάδου που εισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Και όπως ήδη ανάφερα και για την φετινή χρονιά θα επικρατήσει η τάση των last minute κρατήσεων  τόσο για τους καλοκαιρινούς άσο και για τους χειμερινούς μήνες.

Η Ελλάδα πιστεύω ότι θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, χάρη και στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το περσινό καλοκαίρι.

«Επειδή ο ελληνικός τουρισμός έχει χτιστεί σε στέρεες βάσεις πιστεύω ότι θα αποδειχτεί πιο ανθεκτικός από τον ιό».

Η κρίση άλλωστε αυτή μην ξεχνάμε  είναι ξεκάθαρα υγειονομική και είναι πολυπαραγοντικη .

Μια αλλαγή στα υγειονομικά δεδομένα θα μπορούσε να αποτυπωθεί άμεσα στις αφίξεις, επιτυγχάνοντας τον στόχο της επαναφοράς του 50% της κίνησης του 2019, που είχε τεθεί αρχικά.

 Σας είδαμε να συμμετέχετε  , μαζί με την κόρη της, Μαρία Βοσκοπούλου στο διαδραστικό, καλλιτεχνικό πρότζεκτ «I am not a doll project» κατά της έμφυλης βίας,ενα concept της Ιωάννας Παρασκευά.Εσείς μια επιτυχημένη ηθοποιός πόσο εφικτή βλέπεται την ισότητας, και τον σεβασμού στον χώρο του θεάτρου που είναι σε «σοκ» από όλα όσα εμάς μας εξέπληξαν .

Ναι είμαστε πολύ περήφανοι όλοι οι συντελεστές για αυτή την έκθεση

Την ετοιμάζουμε αυτή την έκθεση ενάμισι χρόνο τώρα και έτυχε να πέσει πάνω στα γεγονότα που σίγουρα αφορούν όλους μας.Είναι η απάντηση μας λοιπόν στα γεγονότα της τέχνης μέσω της τέχνης.

Πιστεύω ακράδαντα η καλλιέργεια και η παιδεία μέσα από την τέχνη είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή για ένα καλύτερο παρόν αλλά και μέλλον  για όλους μας.

Εάν όμως πραγματικά  θέλουμε να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα σαν αυτά που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού γίνουν νόρμα στα παιδιά. Η εκπαίδευση και τα κίνητρα για συζήτηση θεωρώ ότι αποτελούν βασικό παράγοντα»

Τα 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:

Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός,

Βια στις σχέσεις, οικογένεια, εργασία, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική)
Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος,

Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)

Εμπορία γυναικών / κοριτσιών

Κατάχρηση στο διαδίκτυο  ενώ τα hastags #iamnotadoll & #sheisnotadoll αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

 Εσείς θα ξαναγυρίζατε στο χώρο με κάποιο ρόλο ;

        Nαι φυσικά εάν και εφόσον μέσα από κάποιον ρόλο θα είχα κάτι να καταθέσω μια αλήθεια και αν με ενέπνεε και μου έδινε την δυνατότητα να εκφραστώ .

Τέλος όσα είχε η «Αντζέλα» όνειρο σαν έφηβη έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από μια τόσο γεμάτη ζωή η υπάρχουν όνειρα ανεκπλήρωτα που θα δούμε από εσάς μελλοντικά;

Το μέλλον είναι τώρα μας!! Ευγνωμονώ τον Θεό για όλα όσα γενναιόδωρα μου έχει προσφέρει, την υγειά μου και των δικών μου ανθρωπων ,όλα και για τις προκλήσεις που με έκαναν πιο σοφή και δυνατή.

Σήμερα νοιώθω ότι βρίσκομαι  στην πιο δημιουργική μου φάση Εύχομαι  όσο υπάρχω η  πάντα αυτή  ανήσυχη και δημιουργική μου φύση να με τροφοδοτεί με νέα όνειρα και νέους στόχους΄.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button