ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το  «ψηφιακό πιστοποιητικό» απελευθερώνει» τα ταξίδια από 1 Ιουλίου

LIVE η παρουσίαση του

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό μπαίνει στη ζωή μας για να διευκολύνει τα ταξίδια μας στην εποχή της πανδημίας.

Ο υπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει αυτήν την ώρα  το  «EU digital Covid certificate»

Παρώντες ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το «EU digital Covid certificate» θα καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον Ε.Μ.Α : AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Σε εξέλιξη διεργασίες στην ΕΕ για να αναγνωρισθούν πιστοποιητικά με την Ελβετία , αλλά και με το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφές με τις Η.Π.Α., που  αποτελούν μεγάλη “δεξαμενή” τουριστών για την Ελλάδα και γενικότερα την ΕΕ.

O προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε:

«Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ, συγχαρητήρια για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, καθώς είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορονοϊού».

Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε με τον ΑΜΚΑ .

Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του…

α) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.

β) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ

γ) έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.

Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά.

Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι στην Ευρώπη είναι η πρόταση το Πράσινο Πιστοποιητικό να παράσχεται και σε πολίτες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει κάποιος/-α σε άλλη χώρα θα αποφύγει το τεστ ή την καραντίνα… Θα επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button