Ελλάδα

Το μεγάλο σκάνδαλο των LiDL… H Βρετανική εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει όλο το «βρώμικο» παιχνίδι πίσω από την αλυσίδα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης


H Βρετανική εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει όλο το «βρώμικο» παιχνίδι πίσω από την αλυσίδα σουπερμάρκετ LIDL. Ο Γερμανικός καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός σ’ όλο του το μεγαλείο……

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ LiDL που ανήκει σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γερμανίας δανείστηκε απίστευτα ποσά από την Παγκόσμια Τράπεζα για να επεκταθεί στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, με σκοπό … (μπλα μπλα μπλα… λένε διάφορες παπαριές), αλλά βασικά το κάνουν για να εξάγονται σταθερά τα Γερμανικά προϊόντα και να είναι ευχαριστημένοι οι Γερμανοί παραγωγοί και οι Γερμανικές εταιρίες τροφίμων.


Ωστόσο,
 μια βρετανική ΜΚΟ που παρακολουθεί την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει να πει πολλά και βρώμικα. Γιατί η παγκόσμια τράπεζα έχει ανοίξει τα αδηφάγα σαγόνια της και θέλει να καταπιεί τα πάντα…. Ο κ. Luiz Vieira λοιπόν δήλωσε …. ότι ο Όμιλος Schwarz (σ’ αυτόν ανήκουν τα LIDL), ο οποίος ξεκίνησε το 1930 ως χονδρέμπορος τροφίμων στη Γερμανία, είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους λιανικής πώλησης στον κόσμο και ο κ. Dieter Schwarz, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με μια περιουσία που εκτιμάται στα 21 δισ. δολάρια!!!!

Το γερμανικό σούπερ μάρκετ LiDL και η θυγατρική της αλυσίδας Kaufland έχουν επωφεληθεί με σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρήμα ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία, αποκαλύπτει η Guardian.

Σύμφωνα με τα αρχεία του, το International Finance Corporation (IFC), λιγότερο γνωστό, αλλά όλο και περισσότερο ισχυρό υποκατάστημα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο επενδύει σε ιδιωτικές εταιρείες, έδωσε τα πρώτα του $ 100 εκατομμύρια, δάνειο προς τον Όμιλο Schwarz το 2004. Η χρηματοδότηση αυτή, ήταν να βοηθήσει την ομάδα να επεκτείνουν σε «επιλεγμένες αστικές περιοχές» σε απροσδιόριστες «χώρες στόχους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Βεβαίως αν τους ζητήσεις στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και πώς από την επέκταση της εταιρείας έχουν επηρεαστεί οι τοπικοί παραγωγοί της κάθε χώρας, δεν μπορούν να δώσουν τίποτα. Λένε ότι είναι εμπορικές ευαίσθητες πληροφορίες και, ως εκ τούτου εμπιστευτικές.

Και για να έρθουμε στα δικά μας:

  • Είναι «εμπορικές ευαίσθητες πληροφορίες», ότι οι Έλληνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα;
  • Είναι «εμπορικές ευαίσθητες πληροφορίες», το ότι έχει πεθάνει η Ελληνική βιοτεχνία;
  • Είναι «εμπορικές ευαίσθητες πληροφορίες», ότι τα Ελληνικά προϊόντα σαπίζουν γιατί τα καρτέλ και οι πολυεθνικές προβάλουν τα προϊόντα εισαγωγής και κυρίως τα Γερμανικά;

Παίρνουν δάνεια από την παγκόσμια τράπεζα για να επεκταθούν σε άλλες χώρες με σκοπό να βοηθήσουν τις τοπικές παραγωγικές μονάδες, κι’ αυτοί προωθούν μόνο τα Γερμανικά προϊόντα.


Και έχουν το θράσος να πουλάνε Γερμανικό κατεψυγμένο ψωμί, που το ξεπαγώνουν και το ψήνουν εδώ, για φρέσκο;

Κανονικά, αν ήμασταν κράτος με αξιοπρέπεια και περηφάνια έπρεπε να επιβάλαμε σε όλες τις αλυσίδες και τις πολυεθνικές πρώτα να προωθούν τα Ελληνικά προϊόντα, για το καλό της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δεν συμφωνώ καθόλου οι επώνυμοι άνθρωποι για χάρη των χρημάτων να διαφημίζουν ότι νάναι. Όπως δεν συμφωνώ με διάφορους αγαπημένους ηθοποιούς να διαφημίζουν τράπεζες, έτσι δεν συμφωνώ με τους κ.κ. Σκαρμούτσο και Λαζάρου που κάνουν διαφημιστικά για τα Lidl.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Για να καταπολεμήσουμε την ανεργία.

NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button