ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τήλος : Φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα

Η Τήλος φιλοδοξεί και έχει βάλει ήδη μπροστά τις μηχανές για να γίνει το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα .

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τόσο τα υλικά όσο και τα οργανικά απόβλητα ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται με άλλες μορφές, είτε ως νέα υλικά, είτε ως κομπόστ είτε ακόμα και ως έργα σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της πολυεθνικής εταιρείας Polygreen και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Τήλου και με την έγκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο νησί υπάρχουν πλέον τρεις μικρότεροι από το συνηθισμένο σε μέγεθος κάδοι, στους οποίους εναποτίθενται διαφορετικών ειδών απορρίμματα. Αυτό διότι κάθε επιχείρηση, κάθε κατοικία, κάθε δημόσια και ιδιωτική δομή διαθέτει τον δικό της κάδο όπου κάνει διαχωρισμό των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη.

Ύστερα, οι εργαζόμενοι της Polygreen με ένα ηλεκτρικό βανάκι, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με καυσαέριο και το νησί, περνούν πόρτα – πόρτα για τη συγκομιδή των απορριμμάτων. Εν συνεχεία αυτά μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας (3K) της Polygreen το οποίο έχει αντικαταστήσει τον ΧΥΤΑ και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, όπου γίνεται περαιτέρω διαλογή, συμπίεση, απολύμανση και προετοιμασία για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.

Η μεταστροφή του νησιού σε αυτή την πιο βιώσιμη λύση διαχείρισης απορριμμάτων δεν ήταν φυσικά εύκολη υπόθεση. H ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων στο Just Go Zero Tilos επιτεύχθηκε έπειτα από συνεχή ενημέρωση, υποστήριξη της τοπικής κοινότητας καθώς επίσης και δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαιδεύσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  ήταν εκείνοι που ήταν πιο διστακτικοί στο νέο εγχείρημα, ενώ οι νεότεροι προσαρμόστηκαν αμέσως, παρακινώντας πολύ γρήγορα και τις οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης είναι πράγματι καταπληκτικά  αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο ΧΥΤΑ έκλεισε, το νησί εξετράπη πλήρως από την ταφή απορριμμάτων, η ανακύκλωση έφτασε σε ποσοστό 85 %, και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων εναρμονίστηκε με το νέο σχέδιο και δημιουργήθηκαν 10 νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button