ΑΠΟΨΕΙΣΠεριβάλλον

Θα πούμε το νερό, νεράκι!

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Στεγνώνει η Ευρώπη και το πράγμα έχει γίνει πολύ σοβαρό. Ετοιμαστείτε όμως γιατί και εμείς δεν θα την γλυτώσουμε. Παρακαλάτε μόνο να μην μας κόβουν το νερό για κάποιες ώρες μέσα στην μέρα. Θυμάστε που παλιά λέγαμε ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό; Ε, κοντός ψαλμός αλληλούια!Έφτασε κι αυτή η στιγμή.

Στην Σερβία η ξηρασία “στέγνωσε” κάποιες περιοχές του Δούναβη και αναδύθηκαν γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944. Μέσα σε όλα μας τα προβλήματα λοιπόν (πόλεμοι, ακρίβεια, ενεργιακή κρίση, covid κτλ) προσθέστε και το νερό.

Γενικά στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός. Όλοι μιλάνε για την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, που μετατρέπει τα εμβληματικά ποτάμια σε ρυάκια. Για να καταλάβετε, κατά τόπους, ο Λίγηρας- ο μακρύτερος ποταμός της Γαλλίας “στεγνώνει” και μπορεί πλέον να διασχιστεί με τα πόδια. Ο Ρήνος γίνεται αδιάβατος σε κάποιες περιοχές για την κυκλοφορία πλωτών φορτηγίδων. Στην Ιταλία, η στάθμη του Πάδου είναι 2 μέτρα χαμηλότερη από το κανονικό, γεγονός που καταστρέφει τις καλλιέργειες. (Φωτογραφία κάτω).

Διάβασα επίσης ότι η πόλη Βερόνα της Ιταλίας, περιόρισε τη χρήση του πόσιμου νερού για να αντιμετωπίσει την ξηρασία. Ο Δήμαρχος λόγω της μετεωρολογικής κατάστασης και των συνεπειών της στην παροχή νερού, υπέγραψε ένα διάταγμα που περιορίζει τη χρήση πόσιμου νερού μόνο για οικιακούς σκοπούς. Απαγορεύεται να γεμίζουν πισίνες ή να πλένουν αυτοκίνητα, απαγορεύεται να σπαταλούν νερό για πότισμα και πλύσιμο αυλών ή αθλητικών τερέν. Όποιος παραβιάζει αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο που φτάνει τα 500 ευρώ και άνω.

 Η Βερόνα είναι η μεγαλύτερη πόλη μέχρι στιγμής που αναγκάστηκε να επιβάλει τόσο δραστικούς περιορισμούς, αλλά παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετήσει και άλλες ιταλικές κοινότητες.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία αντιμετώπισε ένα ασυνήθιστα κύμα καύσωνα, που σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, πλήγηκε από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια. Η ξηρασία απειλεί το 40% της αγροτικής παραγωγής και τις μισές κτηνοτροφικές μονάδες.

Η Ευρώπη διψάει. Η κλιματική αλλαγή, οι απαρχαιωμένες υποδομές και τα απόβλητα καθιστούν το πόσιμο νερό ένα ολοένα και πιο πολύτιμο αγαθό.

Και για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στην Ευρώπη – η Ελβετία είναι η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού με περίπου 300 λίτρα την ημέρα. Ακολουθεί η Ιταλία όπου κάθε κάτοικος καταναλώνει 245 λίτρα νερού την ημέρα (έως 30 λίτρα μόνο για το βούρτσισμα των δοντιών τους, 50 λίτρα για το ντους και πάνω από 100 λίτρα για το πλύσιμο του αυτοκινήτου). Στην Ελλάδα η ημερήσια κατανάλωση νερού υπολογίζεται στα 150 λίτρα την ημέρα.

Τα μέτρα που λαμβάνουν στην Ιταλία ακολουθεί η Ισπανία και η Πορτογαλία που επίσημα ανακοίνωσαν πως οι συνθήκες «σοβαρής» ή «ακραίας» ξηρασίας, είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 20 ετών. Το 97,1% της επικράτειας βρίσκεται στην κατηγορία σοβαρής ξηρασίας. Η κατάσταση που κινδυνεύει να γονατίσει τη γεωργία της χώρα

Ετοιμαστείτε όμως γιατί και εμείς δεν θα την γλυτώσουμε. Παρακαλάτε μόνο να μην μας κόβουν το νερό για κάποιες ώρες μέσα στην μέρα.

NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button