Magazino

Τελικά υπάρχει ο Ηλικιακός Ρατσισμός!

Είναι ο απαράδεκτος  διαχωρισμός και η κατηγοριοποίηση ανθρώπων, βάσει της ηλικίας τους.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αυξάνονται με τα χρόνια και πλέον κάποιος μπορεί να ζήσει πολύ περισσότερο από ότι παλιότερα. Αυτό είναι κάτι καλό και θετικό για όλους μας, το ζήτημα όμως εδώ είναι άλλο: Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πιάσει τους εαυτούς μας να γινόμαστε ρατσιστές κυρίως κάνοντας κριτική με ηλικιωμένους συνανθρώπους μας;

Ακούς συχνά κάποια σχόλια για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν «καταθέτουν τα όπλα».:

Βρε που πάει έτσι γέρος άνθρωπος…κοίτα την γριά νομίζει ότι είναι νέα ….κλπ

Ναι, ο ηλικιακός ρατσισμός είναι παρών στην κοινωνία που ζούμε και είναι μία νέα μορφή διάκρισης που πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα.

Ο Ηλικιακός Ρατσισμός αποτυπώνεται στο πως σκεφτόμαστε και αντιδρούμε ως προς τους άλλους ανθρώπους θέτοντας, ως βασικό κριτήριο, την ηλίκια.Έχει πολλές μορφές, και μπορεί να είναι θεσμικός, διαπροσωπικός, αλλά μπορεί και το ίδιο το άτομο να θέτει τον εαυτό του στη θέση αυτή.

Θύματα του ρατσισμού της ηλικίας εκτός από τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι και οι νέοι, όταν τους αποδίδονται στερεοτυπικά χαρακτηριστικά που υπονοούν ότι δεν είναι αρκετά αξιόλογοι ή ικανοί απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται στο στάδιο της νεότητας.

Οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση των ανθρώπων με βάση αποκλειστικά και μόνο την ηλικία τους -νεότητα, μέση ηλικία, τρίτη ηλικία, βαθύ γήρας- είναι τελικά μία μορφή ηλικιακού ρατσισμού που αποσκοπεί, ηθελημένα ή όχι, στον κοινωνικό ή επαγγελματικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων.

Ο ηλικιακός ρατσισμός επηρεάζει πολλές φορές τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους με παρόμοια ποσοστά για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Όμως κάποιοι υποστηρίζουν πως οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ηλικιακό ρατσισμό σε κάθε σημείο της καριέρας τους. Οι νεαρές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην προαγωγή επειδή οι εργοδότες τους τις θεωρούν πολύ άπειρες, ενώ όσες βρίσκονται στη μέση ηλικία συχνά θεωρούνται ότι έχουν πολλές ευθύνες φροντίδας.Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να αναφέρουν περιστατικά ηλικιακού ρατσισμού.

Το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε μία συλλογική Παγκόσμια Καμπάνια για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ηγείται, (WHO) σε συνεργασία με τους OHCHR (Office of the High Commissioner for Human Rights – Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), UNDESA (United Nations Department of Economic and Social Affairs,  Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών) και UNFPA (United Nations Population Fund – Ταμείο Των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό), με στόχο να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινότητας των μεγαλύτερων ανθρώπων, να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και να μπουν οι βάσεις για έναν κόσμο με ισότιμο χώρο για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οι στρατηγικές για την καταπολέμησή του είναι : 

  • η Διαμόρφωση και Ενδυνάμωση Πολιτικών και Νόμων για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και ανισότητων που σχετίζονται με την ηλικία, και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • η ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, που στόχο θα έχουν να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση σχετικά με τα στάδια της ζωής, αλλά και να καταρρίψουν αρνητικές αντιλήψεις σχετικά με τις διαφορετικές και ειδικά τις μεγαλύτερες ηλικίες,
  • η Υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων, που καλλιεργούν την αλληλεπίδραση και σύνδεση μεταξύ διαφορετικών γενεών και μπορούν να συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία τους.

Ο ηλικιακός Ρατσισμός μπορεί να εξαληφθεί. Είναι στο χέρι όλων μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός Κόσμου που έχει Ισότιμο Χώρο για όλους.

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση για όλα τα θέματα  που αφορούν την επικαιρότητα: https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button