ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca έως και 28 μέρες μετά

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τις επιπλοκές που συνδέουν το Astra Zeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και φαίνεται, που είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών.

Όπως εξήγησε, έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ.Βρετανία.

Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό ο οποίος οφείλει να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του.

Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button