- ΠΣύμφωνα μελέτες, η εξισορρόπηση του pH μας με τη βοήθεια μιας αλκαλικής διατροφής ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που οφείλονται σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες και παθήσεις.
Μια διατροφή που περιλαμβάνει αλκαλικά τρόφιμα – φρέσκα λαχανικά, φρούτα και μη επεξεργασμένες φυτικές πρωτεΐνες δημιουργεί αλκαλικό pH, το οποίο προστατεύει την υγεία των κυττάρων και εξισορροπεί τα βασικά μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
Η αλκαλική διατροφή, όπως έχει αποδειχθεί, βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, αναστέλλει τη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα, προστατεύει από τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά, ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τη μυϊκή απώλεια και ενισχύει κι άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Μια αλκαλική διατροφή, βοηθά στην εξισορρόπηση των τιμών του pH.Αυτό που ονομάζουμε pH είναι η συντομογραφία του potential Hydrogen, ή αλλιώς η ενεργός οξύτητα. Στην ουσία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των υγρών και των ιστών του σώματός μας και μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο μικρότερη η τιμή του pH και αντιθέτως.
Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διατροφή από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα» ,τα τρόφιμα έχουν σημαντικά μειωμένο κάλιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο, και περισσότερο νάτριο.
Σε κανονικές συνθήκες, τα νεφρά διατηρούν τις τιμές των ηλεκτρολυτών σε ιδανικά επίπεδα. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υπερβολικά όξινες ουσίες, οι ηλεκτρολύτες καταπολεμούν αυτή την οξύτητα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αναλογία καλίου προς νάτριο έχει αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα, η αναλογία καλίου έναντι νατρίου ήταν 10: 1, τώρα όμως ο λόγος έχει πέσει στο 1: 3.
Πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα λαμβάνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και μειωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από αυτό, η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά, απλά σάκχαρα, νάτριο και χλωρίδιο.
Όλες αυτές οι αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «μεταβολική οξέωση». Με άλλα λόγια, υπάρχει ανισορροπία των τιμών pH.
Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, προκαλεί σταδιακή ανεπάρκεια της οργανικής λειτουργίας και εκφυλίζει την οστική μάζα και τους ιστούς.
Μια αλκαλική διατροφή συμβάλει στην εξισορρόπηση των αναλογιών των μεταλλικών στοιχείων. Η αλκαλική διατροφή συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της παραγωγής των αυξητικών ορμονών και της απορρόφησης βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά εκτός από την καταπολέμηση άλλων χρόνιων ασθενειών.
Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού.
Μια από τις αντιγηραντικές επιδράσεις της αλκαλικής διατροφής είναι η μείωση των φλεγμονών που προκαλεί άνοδο στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Έτσι βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία και ο οργανισμός προστατεύεται από χοληστερόλη, υπέρταση, δημιουργία πέτρας στα νεφρά.Καταπολεμά χρόνιους πόνους και φλεγμονές.
Η χρόνια οξέωση βοηθά προκαλεί χρόνιους πόνους στην πλάτη, πονοκέφαλο , φλεγμονές και πόνο στις αρθρώσεις.
Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη ρύθμιση του βάρους:
Οι καλύτερες αλκαλικές τροφές:
μανιτάρια, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, σταφίδες, σπανάκι, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, αβοκάντο, χόρτα, αγγούρι, μπρόκολο, ρίγανη, φασόλια, ελιές, λάχανο, σέλινο, κόκκινα τεύτλα, καρπούζι, σύκα και ώριμες μπανάνες.
Φυτικές πρωτεΐνες: Τα αμύγδαλα, και τα περισσότερα είδη φασολιών είναι καλές επιλογές.
Αλκαλικό νερό: Το αλκαλικό νερό έχει pH από 9 έως 11. Καλύτερα να πίνετε απεσταγμένο νερό.
Χυμοί λαχανικών: Οι πράσινοι χυμοί είναι πολύ θρεπτικοί. Η χλωροφύλλη, επειδή έχει δομή παρόμοια με αυτή του αίματος, βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος.
Ορισμένα όξινα τρόφιμα όπως τα αυγά και τα καρύδια. Αυτά μπορεί να είναι όξινα για το σώμα σας, αλλά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας. Προσφέρουν αρκετά άλλα οφέλη στην υγεία όπως αντιοξειδωτικά στοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σκοπός μας είναι μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα τρόφιμα που είναι όξινα, και επομένως θα πρέπει να περιορίζονται σε μια αλκαλική διατροφή, περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μεγάλη ποσότητα κρέατος, τεχνητά σάκχαρα και γάλα.
👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/