ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία – «Σας περιμένουμε μέρα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron λίγο πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε αυτές, επανέλαβαν την πολύ καλή σχέση των δύο χωρών, ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει με σαφήνεια την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, όπως επίσης και ότι υπάρχει συμφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ας δούμε αναλυτικά τις δηλώσεις :

Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα – Καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στη χώρα μας και ανέφερε:

«Εδώ υπογράψαμε τις συμφωνίες με την Ελλάδα, που βασιστήκανε στις κοινές μας αξίες, στο δίκαιο, στην αλληλεγγύη.

Με αυτή την εταιρική σχέση δυναμώνουμε ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η πλήρης συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικών εξιπλισμών έχει μεγάλη σημασία για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Στηρίζουμε πλήρως -και το λέμε με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η σχέση δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης: «Μαζί είμαστε πιο ισχυροί – Περιμένουμε στο φως της ημέρας αυτούς που λένε ότι θα έρθουν βράδυ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα δύο κράτη συμπαρατάσσονται σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Οι κρίκοι της Ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, όπως και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρσι η Γαλλία βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα στις πυρκαγιές, όπως κάναμε και εμείς φέτος για τη Γαλλία.

Συμφωνούμε και στους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης με συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα στήριξης για τους πολίτες μας. Η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιτύχει την αστάθεια. Τασσόμαστε με το πλευρό του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία, καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθεί τετελεσμένο επεκτατικού δεσποτισμού, που θα μπορούσαν να μιμηθούν κι άλλοι.

Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές και για αυτό θα συζητήσουμε και για τις εντεινόμενες τουρκικές απειλές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, αλλά κι οι ισχυρές μας συμμαχίες».

Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όσοι λένε οτι θα έρθουν βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε με το καθαρό φως της ημέρας, όπου εκεί φαίνεται ποιος έχει το δίκιο με το μέρος τους. Κρατούμε όμως ανοιχτά τα περιθώρια του διαλόγου.

Θα συζητήσουμε επίσης για το μεταναστευτικό, όπως και για τις διμερείς μας σχέσεις. Μαζί πιο ισχυροί, είναι οι λέξεις με τις οποίες θα συνόψιζα το στίγμα της συνάντησής μας».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button