Διεθνή

Στις κάλπες εκατομμύρια Βρετανοί – νίκη των Εργατικών προβλέπουν οι αναλυτές

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να εκλέξουν 650 μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα για κάθε περιοχή ή εκλογική περιφέρεια, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής.

Τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν περισσότερες από τις μισές έδρες, 326, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε εκλογές τον Μάιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με νέες εκλογικές περιφέρειες μετά από μια προγραμματισμένη αναθεώρηση για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στον πληθυσμό. Οι νέες περιφέρειες, βασισμένες σε στοιχεία εγγραφής ψηφοφόρων, έδωσαν στην Αγγλία επιπλέον 10 έδρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό εδρών της σε 543. Ο αριθμός των εδρών στην Ουαλία μειώθηκε κατά οκτώ, φτάνοντας τις 32, και στη Σκωτία μειώθηκε από 59 σε 57. Η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί τις 18 έδρες της.

Για πρώτη φορά οι πολίτες πρέπει να φέρουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας, κυρίως πρώην εδάφη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όπως η Νιγηρία, η Ινδία και η Μαλαισία, έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου στις βρετανικές εκλογές. Μετά από μια νομική αλλαγή το 2022, περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια μπόρεσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Καθυστερήσεις 

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση και εκτύπωση ψηφοδελτίων έχουν επηρεάσει ψηφοφόρους σε έως και 120 εκλογικές περιφέρειες, με τα προβλήματα να αποδίδονται στον σύντομο εκλογικό χρόνο. Χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έλαβαν τα ψηφοδέλτιά τους εγκαίρως για τις εκλογές της Πέμπτης, αφήνοντας πολλούς στον “αέρα”.

Ανάλυση δείχνει ότι έως και το ένα τέταρτο των οριακών περιφερειών έχουν επηρεαστεί και ενδεχομένως σύμφωνα με την εφημερίδα telegraph αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Ο δικηγόρος Τομ Κρος αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρχουν «αξιόπιστες προκλήσεις» και εξηγεί ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήριο σε διάφορες βάσεις διαδικαστικών λόγων, ανάλογα με το περιθώριο νίκης.

Οι εκλογές στο Ηνωμενο Βασίλειο ολοκληρώνονται σε έναν μόνο γύρο με το σύστημα «first past the post», όπου ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την έδρα, ακόμα και αν δεν έχει την πλειοψηφία. άρα υπάρχει σχεδόν απόλυτη ταύτιση βουλευτή και ψηφοφόρου. Κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού την έδρα καταλαμβάνει ο πρώτος, ακόμα και με μία ψήφο, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Ιστορική νίκη των εργατικών 

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων προδικάζουν την ιστορική νίκη ακόμα και υπέρπλειοψηφία για τον Στάρμερ, έπειτα από 17 χρόνια, αφού ήταν το 2007 όταν ο Γκόρντον Μπράουν κέρδισε τις εκλογές για το εργατικό κόμμα.

Επιπλέον προβλέπουν αφανισμό του Σουνακ αλλά και στελεχών των συντηρητικών που αναμένεται να χάσουν τις έδρες τους.

Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 431 έδρες στις εκλογές, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει κατακτήσει οποιοδήποτε κόμμα από το 1832, Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο μέγιστο των 419 εδρών το 1997  με τον Τόνι Μπλερ και καθιστά τον Sir Keir Starmer τον πιο επιτυχημένο ηγέτη των Εργατικών σε εκλογική επίδοση στην ιστορία του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, οι Συντηρητικοί προβλέπεται να κερδίσουν μόλις 102 έδρες, σημαντικά λιγότερες από τις 365 που είχαν κερδίσει το 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει μια δυσμενή εικόνα για τους Συντηρητικούς, κυρίως σε περιοχές όπως τα βορειοανατολικά, τα βορειοδυτικά και την Ουαλία, όπου αναμένεται να υποστούν αισθητές απώλειες εδρών. Αυτή η προβολή υποδηλώνει ότι πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην πολιτική των Συντηρητικών θα χάσουν τις έδρες τους, συμπεριλαμβανομένων 16 από τους 26 υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου που εξακολουθούν να βρίσκονται σε θητεία, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Σερ Εντ Ντειβι προβλέπεται να λάβουν 72 έδρες Το κόμμα Reform UK του Nαι τζελ Φαραζή  θα λάβει τρεις έδρες, ενώ οι Πράσινοι δύο έδρες. Το SNP πρόκειται να μειωθεί από 48 έδρες το 2019 σε 18 έδρες, σύμφωνα με το YouGov.

Τις τελευταίες ημέρες είχε καταγράφει μια μεγάλη εκστρατεία για την τακτική ψήφο με συνεργασίες μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων, που θα μπορούσαν να φέρουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπάρχει ανησυχία για δεκάδες έδρες που ενδέχεται να κριθούν από μερικές ψήφους με τα ερωτήματα να παραμένουν για το πόσοι Συντηρητικοί θα επιβιώσουν και ποιοι σημαντικοί πολιτικοί θα ηττηθούν. Ακόμα και ο Ρίσι Σούνακ έχει εκμυστηρευθεί σε μέλη του στενού του κύκλου ότι φοβάται μήπως δεν εκλεγεί στην περιφέρεια στο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με πηγές του Guardian. Εάν πράγματι συμβεί αυτό, ο Σούνακ θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης της χώρας που θα χάσει την έδρα του. Ο Ρισι Σούνακ  είναι βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια Richmond (Yorkshire). 

Ο Κιερ Στάρμερ είναι βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια Holborn and St Pancras. Αυτή η περιφέρεια βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο και είναι γνωστή για την ποικιλόμορφη και δυναμική κοινότητά της. Ο Στάρμερ εκλέχθηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έδρα το 2015 και έκτοτε την εκπροσωπεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πρώτα αποτελέσματα 

Στις 10:00 μ.μ. την νύχτα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των exit polls, που έχουν καλή ακρίβεια και βασίζονται σε ψήφους από περίπου 130 εκλογικά τμήματα. Οι προβλέψεις κοινοποιούνται από το BBC, το ITV και το Sky, με το περιθώριο σφάλματος να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 7,5 εδρών στις τελευταίες πέντε γενικές εκλογές.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις εκλογικές περιφέρειες αναμένονται περίπου στις 11:30 μ.μ. και τα περισσότερα μέχρι τις 3:00 π.μ. Περίπου 440 από τις 650 έδρες θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 5 π.μ. και όλες οι έδρες συνήθως μέχρι τις 8 π.μ. της Παρασκευής. 

Η κόκκινη γραμμή 

Η πτώση της “κόκκινης γραμμής” το 2019 ήταν ένα πικρό πλήγμα για τους Εργατικούς, καθώς πολλές έδρες που υποστήριζαν το κόμμα επί γενιές, στράφηκαν εναντίον τους. Η ανάκτηση αυτών των χαμένων εδαφών δεν είναι μόνο θέμα συναισθήματος αλλά ουσιαστικό καθώς οι Εργατικοί δεν μπορούν να κερδίσουν πλειοψηφία χωρίς την επανόρθωση της “κόκκινης γραμμής στο Βορρά, τα Μίντιλαντς και την Ουαλία.  

Οι Εργατικοί θα φέρουν σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη λίρα, τις μετοχές και τις επενδύσεις σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής οπουδήποτε αλλού» εκτιμούν αναλυτές στο city του Λονδίνου στην εφημερίδα  Guardian 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button