Σοκαριστική κατάθεση του 89χρονου για τους πυροβολισμούς σε ΕΦΚΑ και Εφετείο – Το σχέδιο, οι διαδρομές και τα όπλα

Με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιέγραψε στους αστυνομικούς ο 89χρονος κατηγορούμενος για τους πυροβολισμούς σε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και στο Εφετείο, το πρωί της Τρίτης (29/4), αποκαλύπτοντας το σχέδιο που είχε καταστρώσει εδώ και μήνες, τις κινήσεις του πριν και μετά την επίθεση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύτηκε τα όπλα.
Σύμφωνα με την προανακριτική του κατάθεση στην ΕΛ.ΑΣ., ο ηλικιωμένος ανέφερε πως ζει μόνιμα στην Ελλάδα από το 2005, όταν επέστρεψε από το Σικάγο, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και το χωριό του στη Μεσσηνία.
Όπως υποστήριξε, είχε σχεδιάσει από πριν τα Χριστούγεννα να μεταβεί σε ΙΚΑ, Εφετείο και ακόμη και στο Στρασβούργο, προκειμένου να πυροβολήσει «για να κάνει ντόρο», όπως είπε, χωρίς –κατά τους ισχυρισμούς του– να επιδιώκει να σκοτώσει κάποιον. Επέλεξε, μάλιστα, τον χειμώνα ώστε να μπορεί να κρύβει την καραμπίνα κάτω από καμπαρντίνα.
Η επίθεση σε ΕΦΚΑ και Εφετείο
Ο 89χρονος περιέγραψε ότι το πρωί της επίθεσης πήγε με ταξί στον ΕΦΚΑ, μεταφέροντας μαζί του βαλίτσα και οπλισμό. Ανέφερε πως μπήκε στο κτίριο χωρίς να ελεγχθεί από τον φύλακα και στη συνέχεια ανέβηκε στον τέταρτο όροφο, όπου πυροβόλησε δύο φορές προς υπαλλήλους.
Στη συνέχεια πήρε άλλο ταξί και κατευθύνθηκε στο Εφετείο, όπου, όπως είπε, είχε προηγουμένως διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε επαρκής φύλαξη. Εκεί πυροβόλησε τρεις φορές, ισχυριζόμενος ότι στόχευσε χαμηλά, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε το όπλο και αποχώρησε από το σημείο.
Το σχέδιο διαφυγής και ο τελικός προορισμός
Μετά τις επιθέσεις, κατευθύνθηκε με ταξί προς τον Κηφισό και στη συνέχεια στην Πάτρα, με πρόθεση να επιβιβαστεί σε πλοίο για Ιταλία και από εκεί να ταξιδέψει στο Στρασβούργο.
Όπως κατέθεσε, σκόπευε να μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να επιτεθεί και εκεί, επειδή θεωρούσε πως τον είχαν εμπαίξει μέσω επιστολής που είχε λάβει.
Ωστόσο, αδυνατώντας να εξασφαλίσει χρήματα από ΑΤΜ και αντιμετωπίζοντας πρακτικά προβλήματα, άλλαξε σχέδια και αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό του, όπου –όπως είπε– θα παραδινόταν στις αρχές.
Τι είπε για τα όπλα
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά του για τον τρόπο προμήθειας των όπλων. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, το περίστροφο που είχε πάνω του το είχε αγοράσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια έναντι 1.500 ευρώ από άτομα Ρομά στο χωριό του, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ίδιος το είχε τροποποιήσει λόγω των τεχνικών γνώσεών του ως μηχανικός.
Για δεύτερο όπλο ανέφερε επίσης πως το είχε αγοράσει παλαιότερα από τα ίδια πρόσωπα.
Εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής
Ο κατηγορούμενος αποκάλυψε ακόμη πως είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να διαφύγει παράνομα μέσω Αλβανίας και στη συνέχεια να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τελικά εγκατέλειψε την ιδέα λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.



