ΠεριβάλλονΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοκαριστικές θερμοκρασίες καταγράφονται στην επιφάνεια της θάλασσας

Μπορεί να είναι καλοκαίρι, μπορεί να ζούμε στην Ελλάδα αλλά η φετινή εμμονή με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ακραία και άκρως κουραστική.

«Φωτιά» πήρε η θάλασσα στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο
Σοκαριστικές θερμοκρασίες καταγράφονται στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως μετρήθηκαν σήμερα από μετεωρολογικό δορυφόρο.

Ειδικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο και τον Θερμαϊκό/Χαλκιδική, η θερμοκρασία είναι στους 28-29 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στους 30. 

Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για αυτήν την αύξηση ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται τα τελευταία 30 χρόνια με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο αυτού του ατμοσφαιρικού αέρα ως συνέπεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν τον καύσωνα της θάλασσας: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η άπνοια στην ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί την ανάμειξη των επιφανειακών νερών με τα βαθύτερα και πιο ψυχρά νερά, καθώς επίσης τα ωκεάνια ρεύματα που μεταφέρουν θερμές μάζες νερού από άλλες λεκάνες.

Σε αντίθεση με τους καύσωνες στην ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις των καυσώνων στη θάλασσα δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι αμέσως. Οι κυριότερες εντοπίζονται σε θαλάσσιους οργανισμούς που πεθαίνουν, ενώ πολλά θαλάσσια είδη μεταναστεύουν, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button