Σεισμοί στη Σαντορίνη: Υπόγειοι θόρυβοι προβληματίζουν τους ειδικούς – Πιθανή κίνηση μάγματος
Τα τελευταία 40 λεπτά καταγράφηκε σημαντική μεταβολή στο σεισμικό μοτίβο της περιοχής.

Ισχυρή σεισμική δραστηριότητα πλήττει την περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού από τις 27 Ιανουαρίου, με περισσότερους από 17.500 σεισμούς να έχουν καταγραφεί έως σήμερα (14/02/2025). Από αυτούς, 11 σεισμοί είχαν μέγεθος 5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού. Αν και η σεισμική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση από τις 12 Φεβρουαρίου, η περιοχή παραμένει υπό στενή παρακολούθηση.
Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν απομακρυνθεί από τη Σαντορίνη, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο αναφέρει συνεχιζόμενη δραστηριότητα, καταγεγραμμένη και από τους τοπικούς σεισμογράφους. Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί ορατές αλλαγές στην επιφάνεια, ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ασυνήθιστους υπόγειους θορύβους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να πρόκειται για κίνηση μάγματος, αν και το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.
Σε μία ανάρτηση που μεγαλώνει την ανησυχία για τα νησιά των Κυκλάδων που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο του σεισμικού μπαράζ, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (14/2) το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.
«Τα τελευταία 40 λεπτά καταγράφηκε σημαντική μεταβολή στο σεισμικό μοτίβο της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) δείχνουν σταδιακή και συνεχή αύξηση του σεισμικού πλάτους» δήλωσε ο Γεωφυσικός και Σεισμολόγος Luis Donoso.
