Τουρισμός

Σαντορίνη και Μύκονος: τεράστιο κύμα ακρίβειας που προβληματίζει και τους ξένους επισκέπτες

Η Μύκονος τρέχει και φέτος με αρνητικούς ρυθμούς της τάξης του -20%, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη μια στροφής σε πιο βιώσιμες λύσεις.

Σαντορίνη και η Μύκονος απο ναυαρχίδες του ελληνικού προορισμού, έχουν γίνει το παράδειγμα προς αποφυγή στον κλάδο. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των επισκεπτών στους μήνες αιχμής δημιουργεί μια αρνητική εμπειρία που όχι μόνο απωθεί πολλούς εγχώριους παραθεριστές αλλά πλέον και ξένους.

Τα προβλήματα υποδομών και το τεράστιο κύμα ακρίβειας που σάρωσε τόσο τη Σαντορίνη όσο και την Μύκονο τον τελευταίο καιρό συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα νησιά, σε μια εποχή που ο επισκέπτης απαιτεί βιώσιμες πρακτικές και value for money.

Πολύς λόγος έχει γίνει από την έναρξη της φετινής θερινής σεζόν για τις κάπως αδύναμες επιδόσεις στον αριθμό των ξένων επιβατών που έχουν διακινηθεί στο αεροδρόμιο Μυκόνου, ένα προορισμό που συγκαταλέγονται στα βαριά χαρτιά του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Η αλήθεια είναι, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία, η διεθνής επιβατική κίνηση ξεκίνησε πτωτικά για το νησί των Κυκλάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι διακινηθέντες τουρίστες ανήλθαν σε 63.854 από 67.121 τον περσινό Μάιο, σημειώνοντας μείωση 5% ενώ στο πεντάμηνο ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 83.371 έναντι 89.856, υποχωρώντας κατά 7,2% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πέντε μήνες του 2023. Να σημειωθεί ότι η κάθοδος έρχεται να προστεθεί στα ήδη μειωμένα αποτελέσματα που σημείωσε η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, συγκρινόμενα με το 2022.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες ο αριθμός των ξένων επιβατών στην Σαντορίνη εμφάνισε θετικό πρόσημο.

Να σημειωθεί ότι οι δύο δημοφιλείς προορισμοί και οι επιδόσεις τους λειτουργούν σα βαρόμετρο για την πορεία συνολικά του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ειδικότερα, το νησί των Ανέμων είδε για ακόμη έναν μήνα μείωση στους επιβάτες που διακινήθηκαν στο δίκτυο εξωτερικού τον μήνα Μάιο αν και η υποχώρηση υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ανάσα για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης αποτέλεσε ο Μάιος, ο οποίος είχε θετικό αποτύπωμα στο δίκτυο εξωτερικού. Ειδικότερα, ο αριθμός των διεθνών επιβατών ενισχύθηκε κατά 1,5% σε 149.560, την ίδια στιγμή που για τους πρώτους πέντε μήνες της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε σε 212.523, με μια μικρή υποχώρηση 1%. Επισημαίνεται ότι το 2022 σηματοδότησε μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων για την διεθνή επιβατική της Σαντορίνης, ωστόσο η περσινή χρονιά έκλεισε με απώλειες.

Άνοδος  για Ρόδο, Χανιά και Κέρκυρα

Στην πλευρά των κερδισμένων, είναι και το αεροδρόμιο της Ρόδου, στο οποίο τον φετινό Μάιο διακινήθηκαν 713.936 ξένοι επιβάτες από 610.050 πέρυσι με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 17%. Στο πεντάμηνο, ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε σε 1,012 εκατ. από 875.751,αυξημένος κατά 15,7%. Το νησί των Ιπποτών παραμένει στο μονοπάτι των δυναμικών επιδόσεων, προσελκύοντας ένα σημαντικό αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο.

Διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφάνισαν και τα Χανιά για τον μήνα Μάιο, ο οποίος πρασίνισε το αρνητικό πρόσημο του Μαρτίου και του Απριλίου. Συγκεκριμένα, στο δίκτυο εξωτερικού, οι επιβάτες ανήλθαν σε 337.717 (+12,2%)ενώ στο πεντάμηνο διαμορφώθηκε σε 475.656, σημειώνοντας άνοδο 7%. Ένα ακόμη αεροδρόμιο που κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα σε επίπεδο διεθνούς επιβατικής κίνησης είναι αυτό της Κέρκυρας με 380.171 επιβάτες για τον τελευταίο μήνα της άνοιξης (+14,8%), την ίδια στιγμή που στο πρώτο πεντάμηνο διακινήθηκαν 527.625 ξένοι τουρίστες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button