Κινηματογράφος

Σαν σήμερα το 1961 ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά»

 Το πολυπόθητο αγαλματάκι που ο Μάνος Χατζιδάκις αργότερα πέταξε … στα σκουπίδια !

Ο Μάνος Χατζιδάκις σαν σήμερα κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά» που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.

Ο ίδιος ο συνθέτης είχε σημειώσει το 1981 σε κείμενο : «Το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Όσκαρ που πήρα ερήμην μου και έξω απ’ τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για ν’ αφαιρέσω αυτό τον “τίτλο τιμής” από την πλάτη μου, μα αν δεν το κατάφερα αυτό, ο αγώνας με βοήθησε να ξαναγίνω νέος ή να ξαναγίνομαι νέος κάθε φορά που ο χρόνος μού πετούσε μία επίσημη υπενθύμιση της παρουσίας του».

Το αγαλματάκι που σήμερα κοσμεί την οικία του συνθέτη γλίτωσε από την… ανακύκλωση την τελευταία στιγμή και μάλλον από τύχη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 -όπως διηγείται ο θετός γιος του, Γιώργος Χατζιδάκις, o Μάνος κάποια στιγμή και χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς πέταξε το Όσκαρ στον κάδο απορριμμάτων. Ενώ μιλούσε το ίδιο μεσημέρι με την αδελφή του, τη Μιράντα, η τελευταία ακούει την οικιακή βοηθό, η οποία μετέφερε τις σακούλες των απορριμμάτων, να μονολογεί για το ασυνήθιστο βάρος τους.

Αμέσως η αδελφή του Μάνου Χατζιδάκι σαν να υποψιάστηκε κάτι, σηκώθηκε από τον καναπέ και έψαξε τις σακούλες. Εκεί ανακάλυψε το Όσκαρ που είχε πετάξει ο ίδιος ο συνθέτης μερικές ώρες νωρίτερα. Μόνο που η αδελφή του δεν το άφησε στο σπίτι του συνθέτη, αλλά το πήρε στο δικό της. Το επέστρεψε έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Σήμερα το Όσκαρ βρίσκεται σε βιτρίνα με την πλάτη γυρισμένη στον θεατή και με «συνοδό» έναν Καραγκιόζη -μια σημειολογική πρωτοβουλία του Γ. Χατζιδάκι.

Η απέχθεια του θετού πατέρα του για το Όσκαρ είχε ως «θύμα» ακόμη και τη Μαρία Κάλλας.
Ο 
Μάνος Χατζιδάκις συνέτρωγε το 1963 μαζί της στο Παρισι  όταν κάποια στιγμή ήρθαν από πάνω τους τέσσερις μουσικοί που έπαιζαν τα «Παιδιά του Πειραιά».
Η Μαρία Κάλλας για να τον τιμήσει άρχισε να το τραγουδά με αποτέλεσμα όλο το ρεστοράν, όπως ήταν φυσικό, να γυρίσει να την ακούσει. Όταν τελείωσε το τραγούδι, ο Μάνος Χατζιδάκις έσκυψε και της είπε στο αφτί: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου θα τραγουδούσε τόσο μέτρια αυτό το μέτριο τραγούδι». Και φυσικά αυτό το είπε όχι για να την προσβάλει, αλλά για να υπογραμμίσει με το δικό του ξεχωριστό χιούμορ την αντιπάθειά του για το διάσημο αγαλματάκι.

Για την ιστορία, τα «Παιδιά του Πειραιά» είναι από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως τραγούδια, έχει ερμηνευτεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις διεθνώς.

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button