Ρετρό

Σαν σήμερα έφυγε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

Ένας ιδιαίτερα αγαπητός ιεράρχης που είχε γεννηθεί το  1939 στην Ξάνθη .Το όνομα του ήταν  Χρήστος Παρασκευαΐδης και είχε σπουδάσει Νομικά και Θεολογία στην οποία ήταν και πανεπιστημιακός Διδάκτωρ .

Το 1961 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1965 πρεσβύτερος και ήταν ιδιαίτερα  αγαπητός στο ποίμνιο του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, (Παναγίτσα).Μόλις  35 ετών, το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ’ όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Σαν Αρχιεπίσκοπος , καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία με το γνωστό «έλα όπως είσαι ».

Μάλιστα ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την ανανέωση  της Εκκλησίας .

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα

Ήταν ο ιδρυτής  τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας έγινε στήριξη με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολύ πρωτοπόρος καθώς ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Σαν Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Το πρόσωπο τού Αρχιεπισκόπου συνδέθηκε άμεσα με μία μεγάλη σύγκρουση η οποία ξέσπασε το 2000, μεταξύ εκκλησίας και Κυβερνήσεως Σημίτη, σε σχέση με την αναγραφή τού θρησκεύματος στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες.

Η διάσταση απόψεων Εκκλησίας  και Κυβερνήσεως Σημίτη, παρέμενε αγεφύρωτη και έτσι η Εκκλησία αποφάσισε την συλλογή υπογραφών, αιτούμενη την διενέργεια δημοψηφίσματος γιά το εν λόγω θέμα.

Για πρώτη φορά  το 2001 ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β´γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο.

Με αυτήν την κίνηση ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκοιμήθη στις 28 /1/ 2008, στις 5:15 το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα, με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς του 2008, νιώθοντας το τέλος του αφήνει την παρακαταθήκη του με τα εξής λόγια:

«Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.»

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button