ΑΠΟΨΕΙΣ

Ροπωτό: το χωριό «φάντασμα» της Ελλάδας που έχει υποστεί καθίζηση.


Ροποτό ή Ροπωτό,  απέχει μόλις 11 χλμ. μετά την Πύλη και  28 χλμ από τα Τρίκαλα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Ένα χωριό των Τρικάλων, που έχει σχεδόν ερημώσει, καθώς το 2012 εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους λόγω μιας μεγάλης καθίζησης απο την οποία πήραν μεγάλη κλίση τα κτίρια.
Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η γυρτή εκκλησία της Θεοτόκου.

Μια κλίση  17μοιρών και για να καταλάβετε είναι πολύ μεγάλη αφού  ο γνωστός  πύργος της Πίζας στην Ιταλία, με τον οποίο «παίζουν» πολλοί στις φωτογραφίες τους κάνοντας ότι τον στηρίζουν ή τον σπρώχνουν για να έρθει στα ίσα του, έχει κλίση 3.97 μοίρες.

Τον Απρίλιο του 2010, στον Κεντρικό οικισμό, έγινε η πρώτη μεγάλη κατολίσθηση. Έφθασε στα πρόθυρα της εκκλησίας στην κεντρική πλατεία και καταστράφηκαν κάπου οκτώ κατοικίες.

Τότε οι κάτοικοι του χωριού δεν κατάφεραν να διώξουν τα νερά της βροχής σε ένα κοντινό ρέμα, με αποτέλεσμα στις 12 Απρίλη του 2012, τα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μία απίστευτη καθίζηση.

Αρκετά απο τα σπίτια καταστράφηκαν, κάποια άλλα κόπηκαν στη μέση, ενώ όσα έμειναν όρθια κύλησαν χωρίς να καταστραφούν και στέκονται ακόμη και σήμερα γερμένα στην πλαγιά.

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Κάποτε σε αυτό το χωριό ζούσαν 300 οικογένειες, αλλά πλέον έχουν μείνει λιγοστοί κάτοικοι , που προσπαθούν να ζήσουν με όσες το δυνατόν καλύτερες συνθήκες .

Οι 300 οικογένειες που ζούσαν εκεί το εγκατέλειψαν.Συνολικά καταστράφηκαν 42 κατοικίες, η πλατεία, το κοινοτικό γραφείο, τα τρία καφενεία και ο Κεντρικός οικισμός χωρίστηκε στα δύο, δεξιά και αριστερά της κατολίσθησης.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button