γράφει ο Ν.Μπάκουλης
Εκτός από την ηλικία που καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησής σου, οι επιστήμονες αξιολογούν πολλές άλλες «ηλικίες» για να εκτιμήσουν πόσο νέος –ή όχι– είναι ο οργανισμός σου.
Ξημέρωσε επιτέλους η ημέρα της δικαίωσης για όσους από καταβολής κόσμου αρνήθηκαν πεισματικά να πουν την ηλικία τους, αρκούμενοι στο «είμαι όσο θέλω». Μαζί, ξημέρωσε και η μέρα που χρειάζεται να διευκρινίσουμε σε ποια ηλικία αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τα χρόνια κάποιου – που, αν με ρωτάς, είναι κάτι που γενικά δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει.
Υπάρχει η γνωστή σε όλους βιολογική ηλικία, δηλαδή αυτή του σώματος, που καθορίζεται από τις φυσιολογικές αλλαγές που μας συμβαίνουν, όπως περνούν τα χρόνια. Προκύπτει από την υγεία των οργάνων, των ιστών και τη συνολική φυσική κατάσταση.
Η χρονολογική ηλικία είναι αυτή που επικρατεί εδώ και αιώνες και αφορά τα έτη που είμαστε στη ζωή.
Αν φροντίζουμε επαρκώς τον εαυτό μας (τρώμε υγιεινά, κοιμόμαστε καλά, ασκούμαστε, δεν καπνίζουμε και δεν πίνουμε αλκοόλ) υπάρχει μια πάρα πολύ καλή περίπτωση η βιολογική μας ηλικία να είναι μικρότερη της χρονολογικής. Αν μας βοηθούν και τα γονίδιά μας, ακόμα καλύτερα. Στην τελική, ποιος νοιάζεται για το τι γράφει η ταυτότητα του, αν τα όργανα του είναι σε καλύτερη κατάσταση και μπορεί να πορευτεί υγιής σε αυτή τη δύσκολη ζωή;
Ποια ηλικία είπες;
Μια άλλη ηλικία είναι η μεταβολική. Σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού ενός ατόμου. Όχι ότι σε ενδιαφέρει, αλλά η χρονολογική μου ηλικία είναι 48 ενώ η μεταβολική μου 32. Άρα, αυτό το σύστημα φαίνεται πως λειτουργεί μια χαρά.
Τέταρτη ηλικία είναι η νοητική. Τη χρησιμοποιούν συνηθέστερα οι ψυχολόγοι και οι εκπαιδευτικοί στην παιδική και την εφηβική ηλικία, προκειμένου να περιγράψουν τις γνωστικές ικανότητες και τη διανοητική ανάπτυξη ενός ατόμου, σε σύγκριση με τις μέσες ικανότητες της χρονολογικής ηλικιακής ομάδας του.
Υπάρχει και η συναισθηματική ηλικία, που αναφέρεται στη συναισθηματική ωριμότητα και την ικανότητα ενός ατόμου να χειρίζεται συναισθήματα και καταστάσεις. Ομολογώ πως ξέρω πολλούς που είναι συνομήλικοί μου βάσει της χρονολογικής ηλικίας, ωστόσο η επαφή τους με το συναίσθημα είναι χειρότερη από εκείνη που έχει ένα τρίχρονο.
Νόμιζες πως τελείωσαμε; Λάθος. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, υπάρχει η ηλικία των οστών (αξιολογείται μερικές φορές για να προσδιοριστεί το επίπεδο σκελετικής ανάπτυξης ενός ατόμου), η αναπτυξιακή (περιγράφει το συνολικό επίπεδο ανάπτυξης ενός ατόμου σε διάφορους τομείς, όπως ο σωματικός, ο γνωστικός, ο κοινωνικός και ο συναισθηματικός).
Για όλες τις ηλικίες έχουμε την αιματολογική ηλικία και είναι αυτή που «προδίδουν» τα αιμοσφαίριά μας. Δείχνει τη συνολική μας υγεία, που εξυπακούεται πως μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, από παράγοντες που μάλλον γνωρίζεις (ναι, τη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση μεταξύ άλλων).
Βάλε και την ηλικία θώρακος στο πλάνο
Από αυτήν την εβδομάδα, υπάρχει και η ηλικία του θώρακος. Επιστήμονες στην Ιαπωνία ανέπτυξαν μοντέλο deep learning με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να καθορίσει την ηλικία ενός ατόμου μελετώντας τις ακτίνες Χ του θώρακά του.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της μελέτης στη «η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να γίνει παρέμβαση εάν υπάρχουν σημάδια ασθένειας ή επιταχυνόμενης γήρανσης».
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Yasuhito Mitsuyama, γιατρό και μεταπτυχιακό φοιτητή από το Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας, κατασκεύασε μοντέλο AI, ικανό να εκτιμήσει την ηλικία των υγιών ατόμων «διαβάζοντας» ακτινογραφίες θώρακα. Στη συνέχεια, η ομάδα εφάρμοσε το μοντέλο σε ακτινογραφίες ασθενών που ήταν γνωστό ότι είχαν ορισμένες ασθένειες.
Το μοντέλο AI ανέλυσε περισσότερες από 67.000 ακτινογραφίες θώρακος που ελήφθησαν μεταξύ 2008 και 2021 από περισσότερα από 36.000 υγιή άτομα. Επιπλέον 34.197 ακτινογραφίες θώρακος ελήφθησαν από ασθενείς με γνωστές ασθένειες.
Το αποτέλεσμα έδειξε θετική συσχέτιση με τη χρονολογική ηλικία του κάθε ασθενούς και διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Ο Mitsuyama ενημέρωσε ότι η δουλειά του ιδίου και των συνεργατών του δεν τελειώνει εδώ. Για την ακρίβεια, μόλις άρχισε. «Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτήν την έρευνα και να την εφαρμόσουμε για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα χρόνιων ασθενειών και να προβλέψουμε το προσδόκιμο ζωής και τις πιθανές χειρουργικές επιπλοκές»
Πηγή:οw.gr