Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέρου και νοτιοδυτικά της Σάμου.
Αν και κυριως το νησι είναι γνωστό σαν θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή της Πάτμου εντούτοις έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη .
Υπέροχες δαντελωτές ακτές με τέσσερις μεγάλους όρμους και πάρα πολλούς μικρότερους καλύπτουν όλα τα γούστα για κολύμπι καθώς εκτός απο τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν και οι πιο απομονωμένες για μια βουτιά με περισσότερη ησυχία ακόμη και κατα διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.
Στο νησί θα βρείτε πανέμορφα αξιοθέατα και διαδρομές για περιήγηση, ενώ η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τη μεσαιωνική χώρα που την περιβάλλει, είναι ένας οικισμός μοναδικός σε διεθνές επίπεδο.
Είναι το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα στο Αιγαίο και είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού, πάνω από τη Χώρα. Άρχισε να οικοδομείται το1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο κι εξωτερικά έχει μορφή φρουρίου. Κτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται, τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και απο την Καθολική εκκλησία ότι ο Απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.
Η μονή περιβάλλεται από μία οχύρωση ακανόνιστου ορθογώνιου σχήματος, που χτίστηκε μεταξύ 11ου και 17ου αιώνα. Στο πέρασμα των αιώνων, η μονή δέχτηκε πολλές προσθήκες και επεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα ένα περίπλοκο κτιριακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει κτίρια και έργα τέχνης διάφορων περιόδων, διαθέτοντας μία πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη.
Η πρωτεύουσα της Πάτμου είναι η Χώρα και είναι χτισμένη σε απόσταση 3 χμ από τη Σκάλα που είναι το λιμάνι.
Ασβεστωμένα σπίτια και αρχοντικά, σοκάκια και στοές, χτισμένα όλα από το 15ο αιώνα και ύστερα, συνθέτουν την εικόνα της Χώρας.
Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν γύρω στο 1130 όταν οι μοναχοί κάλεσαν τους κατοίκους – ως επί το πλείστον κτίστες του μοναστηριού με τις οικογένειές τους – να ζήσουν κοντά στα τείχη του μοναστηριού, σχηματίζοντας έτσι ένα οχυρό. Σε περίπτωση κινδύνου εισβολής μπορούσαν όλοι να καταφύγουν μέσα στο καστρο-μοναστήρι που προστάτευε έτσι την κοινότητα αλλά και τη χριστιανοσύνη.
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι ιδιαίτερη καθώς τα σπίτια σχηματίζουν σειρές ενώ οι χοντροί τοίχοι τους ήταν πολύ ψηλότεροι από τα ταβάνια ώστε να αποθαρρύνουν κάποιον απ’το να σκαρφαλώσει. Μέσα από τους τοίχους, πέντε πόρτες οδηγούσαν σε εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας.
Πολλές φορές Έλληνες απο την Μικρά Ασία έφταναν στη Χώρα για να ξεφύγουν από τους Τούρκους,.Καθώς περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν αναζητώντας καταφύγιο, κάποια από τα παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν και δημιουργήθηκαν στη θέση τους νέα μικρότερα για να τους χωρέσουν. Οι εσωτερικές διαβάσεις επεκτάθηκαν και δύο νέες πύλες κτίστηκαν. Με το πέρασμα του καιρού έσβησε ο φόβος των πειρατών, τα σπίτια και τα αρχοντικά κατάντησαν ερείπια. Ομως οι κάτοικοι έδωσαν πνοή στα παλαιά κτίρια και σήμερα η Χώρα έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, και θεωρείται ως μία από της ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης. Τα σπίτια της έχουν μεγάλη ζήτηση και τα περισσότερα έχουν αγοραστεί από ξένους. Το νησί διαθέτει μία μοναδική ατμόσφαιρα ηρεμίας και κατάνυξης.
Παραλίες
Στην Πάτμο όλες οι αποστάσεις είμαι μικρές μεταξύ τους και με κέντρο τη Σκάλα, το λιμάνι, μπορούμε να πηγαίνουμε σε διαφορετική παραλία ακόμη και πρωί – απόγευμα.
Στις περισσότερες παραλίες της Πάτμου υπάρχουν Αλμυρίκια που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους στους λουόμενους.Σίγουρα θα βρείτε ένα καφέ ή μια ταβέρνα για τα απαραίτητα, ενώ υπάρχουν και πολλές οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες για όσους δεν τους ενθουσιάζει η ιδέα να βάλουν την πετσέτα τους στην άμμο.
Η παραλία στον κόλπο του ομώνυμου οικισμού Γροίκος της Πάτμου είναι μια γνωστή τουριστική παραλία με φιλόξενη ατμόσφαιρα, πεντακάθαρα νερά και πολλά μαγαζιά για να απολαύσουμε δίπλα στην θάλασσα το ποτό, το φαγητό ή τον καφέ μας. Από την παραλία του Γροίκου στην πλευρά που βρίσκονται τα Αλμυρίκια, ανεβαίνοντας μια ανηφόρα θα βρεθούμε στο υπέροχο τοπίο της Πέτρας.
Πέτρα:
Η περιοχή της Πέτρας, είναι ένα υπέροχο τοπίο. Μια φαρδιά γλώσσα άμμου και χαλικιού οδηγεί στο μικρό ακρωτήριο που δεσπόζει ο βράχος της Πέτρας που είναι γνωστός και με το όνομα Καλικατσού. Ακριβώς δίπλα στα δεξιά, ξεκινάει και η παραλία Πέτρα που είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Βρίσκεται δίπλα από τον Γροίκο αλλά είναι πιο ήσυχη παραλία.
Διακόφτι:
Είναι από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει το πιο στενό σημείο της Πάτμου, γύρω στα 200 μέτρα
Η παραλία του Κάμπου είναι η πιο οργανωμένη παραλία της Πάτμου και η πιο “κοσμοπολίτικη”. Είναι γνωστή για τα πολύ καθαρά και κρύα νερά της, αλλά και για τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, αφού σπάνια φυσούν δυνατοί άνεμοι.Άγριο Λιβάδι:
Οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο. Ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ στο δεξί τμήμα της αλλά και μεγάλα αλμυρίκια στο αριστερό μέρος.
Λεύκες:
Αν και δεν είναι τόσο γνωστή παραλία της Πάτμου έχει υπέροχα νερά .Θα τη βρείτε στρίβοντας αριστερά λίγο πριν τον Κάμπο. Ο δρόμος είναι άσφαλτοστρβμένος μέχρι ένα σημείο, ενώ φτάνει μέχρι την παραλία ως χωματόδρομος. Στην παραλία υπάρχει καντίνα για τα απαραίτητα.
Υπέροχη αμμουδιά, αλλά η πρόσβαση γίνεται εύκολα μόνο με καραβάκι από την Σκάλα. Η πρόσβαση από τη στεριά είναι μόνο για αποφασισμένους περιπατητές καθώς χρειάζεται αρκετό περπάτημα, περίπου μισή ώρα. Στο τέλος της διαδρομής, η παραλία σας αποζημιώνει.Υπάρχει ένα μαγαζάκι με τα απαραίτητα για τον ανεφοδιασμό μας.Μελόι
Η παραλία Μελόι βρίσκεται 1.5 χλμ. από το λιμάνι βόρεια της Σκάλας, είναι αμμώδης, με δέντρα και σκιά. Στο Μελόι υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και το δημοτικό Camping.
Ο γαστρονομικός πλούτος της Πάτμου είναι ανεξάντλητος, περιλαμβάνοντας μία μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και συνταγών .Πολύ γνωστές οι τοπικές τυρόπιτες Πάτμου (σε σχήμα τάρτας) με γέμιση τοπικών τυριών.
Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τις συνταγές με φρέσκα ντόπια ψάρια και μοναδικούς θαλασσινούς μεζέδες . Το τοπικό τυρί Καλαθωτός αλλά και τα γλυκά της Πάτμου που ονομάζονται πουγγιά με φύλλο γεμισμένο με ξηρούς καρπούς και με ζάχαρη άχνη και είναι εξαιρετικά νόστιμα .
Επιμέλεια : ENJOY GREECE MAGAZINES
Περιπδικά-Web-Social
Προβάλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική