
Για μια ακόμη χρονιά ο νυχτερινός ουρανός του Βροντάδου στη Χίο γέμισε με χιλιάδες ρουκέτες πριν την Ανάσταση. Παρά το γεγονός πως υπήρξε μεγάλη ένταση τις προηγούμενες ημέρες για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί φέτος, το ίσως γνωστότερο πασχαλινό έθιμο της χώρας μας έλαβε χώρα κανονικά.
Οι δύο ενορίες, Παναγία Ερειθιανή και Άγιος Μάρκος, συγκέντρωσαν ξανά όλα τα βλέμματα ντόπιων και τουριστών. Πάντως, τα πάντα έμοιαζαν τελείως αβέβαια μέχρι και τις 18:00 του Μεγάλου Σαββάτου (11/4), όταν και μετά από πολλές διαβουλεύσεις πάρθηκε η απόφαση να διεξαχθεί κανονικά ο ρουκετοπόλεμος και άπαντες άρχισαν να παίρνουν θέσεις… μάχης.
Οι έντονες πιέσεις, οι έλεγχοι και το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους εμπλεκόμενους, ενώ οι τελικές αποφάσεις μετατίθεντο διαρκώς. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι το βράδυ της Ανάστασης θα κρινόταν επιτόπου αν το έθιμο θα πραγματοποιηθεί ή όχι.
Πίσω από τη φετινή ένταση βρισκόταν το συμβάν με την ανάφλεξη σε χώρο κατασκευής ρουκετών, το οποίο είχε προκαλέσει εγκαύματα και είχε οδηγήσει σε συλλήψεις και ποινικές διώξεις. Συνολικά επτά άτομα συνελήφθησαν για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, καθώς και για εμπρησμό από αμέλεια και κατά συναυτουργία, με τρεις από αυτούς να οδηγούνται στην Εισαγγελία και τους υπόλοιπους να παραμένουν στο Νοσοκομείο Χίου.
Τελικά, η οριστική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios, ελήφθη το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε ξεκαθάρισε ότι ο ρουκετοπόλεμος θα διεξαχθεί κανονικά.
Στις 18:00 ξεκίνησε από το Πετροκάραβο η κοινή παρέλαση των συνεργείων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της φετινής αναστάσιμης διαδικασίας.
Ο φετινός ρουκετοπόλεμος, τράβηξε για μία ακόμη χρονιά τα βλέμματα, με εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού να κατακλύζουν τον Βροντάδο, επιβεβαιώνοντας ότι το έθιμο εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόλους έλξης της αναστάσιμης περιόδου στη Χίο.
Video :Chiosin.gr


