ΑΠΟΨΕΙΣ

Παναγία Καταφυγιώτισσα  ένα έργο τέχνης του Δημ. Μυταρά στην ακροθαλασσιά της Αττικής

Οδηγώντας με κατεύθυνση προς το Σούνιο μετά την Παλαιά Φώκαια υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι που ονομάζεται Παναγία Καταφυγιωτισσα, και βρίσκεται σε έναν όρμο δίπλα στην θαλασσα .Το εκκλησάκι αυτό έχει εντυπωσιακές τοιχογραφιες του ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά.

Ο διάσημος Έλληνας  ζωγράφος αγιογράφησε την μικρή αυτή εκκλησία στο 58ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου, μετά την  Παλαιά Φώκαια. Ο ιδιος έλεγε πως δεν ήταν αγιογράφος , ήταν η “δέηση” του και με αυτόν τον τρόπο  “εβλεπε” τον ουρανό.

«Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα» είχε  πει ο γνωστός Έλληνας Ζωγράφος.

Σε κάθε έναν από τους τέσσερις τοίχους του ξεδιπλώνεται όλη η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του διάσημου ζωγράφου που έφυγε από την ζωή το 2017.

Δεν υπάρχουν άγιοι, παρά μόνο ζωγραφισμένες μορφές που ίπτανται, άλλοτε με φτερά και άλλοτε χωρίς, σε πυκνή αφηγηματική διάταξη, ανάμεσα σε πουλιά και φυτά, ενώ δεξιά και αριστερά στο τέμπλο στέκονται χωρίς αυστηρότητα οι μόνες δύο εικόνες: του Χριστού και της Παναγίας αντίστοιχα, αγκαλιασμένοι και οι δύο από φτερωτές ανθρώπινες μορφές.

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας βρίσκεται στον όρμο της Καταφυγής λίγα χιλιόμετρα μετά την Παλαιά Φώκαια.Ο όρμος σήμερα είναι γνωστός και ως οικισμός Αίολος.Το εκκλησάκι είναι συνήθως κλειστό.Αν το πετύχετε ανοιχτό σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button