ΕλλάδαΤΑΞΙΔΙΑ

Πάμε μια βόλτα στην Μακρινίτσα το πανέμορφο μπαλκόνι του Πηλίου

Τον τίτλο «το μπαλκόνι του Πηλίου» χρησιμοποίησε πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο το 1934 για την Μακρινίτσα , ένα από τα πιο δημοφιλή και ομορφότερα χωριά του Πηλίου.

Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η άριστα διατηρημένη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η μαγευτική θεά από τη πλατεία και η μικρή απόσταση από το Βόλο, έχουν κάνει την Μακρινίτσα έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως τα περισσότερα χωριά στο βουνό των Κενταύρων, έτσι και η Μακρυνίτσα αναπτύχθηκε πριν από πέντε αιώνες περίπου γύρω από ένα μοναστήρι. Πρόκειται για τη Μονή της Παναγίας Μακρυνίτισσας από την οποία δυστυχώς ελάχιστα τμήματα σώζονται σήμερα. H ανακαινισμένη όμως εκκλησία Παναγία Μακρυνίτισσα στέκεται επιβλητική λίγο ψηλότερα από την πλατεία του χωριού.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς της Μακρινίτσας γινόταν με ένα καλοφτιαγμένο καλντερίμι που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ακόμα και σήμερα .Η Μακρινίτσα σήμερα είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας χτισμένη σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου.

Η  κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας είναι το σημείο που σίγουρα θα κάνεις  στάση να απολαύσεις την υπέροχη θέα .

Ιδανικό σημείο  για έναν καφέ ή ένα γλυκό σε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια. Τριγύρω Τα παραδοσιακά μαγαζιά του χωριού με γευστικά καλούδια και όμορφα αναμνηστικά για να πάρετε μαζί σας.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου είναι σίγουρα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα της Μακρινίτσας.Δίπλα της η εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το μυθικό «αθάνατο νερό» της. Είναι μια από τις 55 συνολικά κρήνες του χωριού.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Μακρινίτσας είναι απο τα πλέον «πλούσια» σε εκθέματα και ιστορικό ενδιαφέρον αξιοθέατα του Πηλίου .Στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη, ένα κτήριο του 1844 και έγινε δωρεά από την οικογένεια Τοπάλη στην Κοινότητα Μακρινίτσας με σκοπό να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική διαδρομή του χωριού.

Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε πλήθος εκθεμάτων, περίπου 1.500 ανάμεσα σε αυτά τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής από αρχοντικά σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα, σκεύη οικιακής χρήσης, χαλκογραφίες και μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία της κλωστικής και της υφαντικής βιοτεχνίας και έναν μηχανισμό απόσταξης τσίπουρου.

Μάλιστα το 1998 ενέταξε στην συλλογή του μια σειρά θαλασσογραφιών του Βολιώτη Νίκου Χριστόπουλου, ενώ μοναδικής αξίας είναι τα ιστορικά κειμήλια από την Επανάσταση του Πηλίου και τη μάχη της Μακρινίτσας του 1878.

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά εξαιρετικά παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια, απλά δεν γίνεται να μην κάνετε στάση στο ιστορικό καφενείο Θεόφιλος, οπού θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με τίτλο «Μάχη στην Κρύα Βρύση», η οποία χρονολογείται πίσω στο 1910.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αναδεικνύει  την τοπική ιστορίας σε συνάρτηση με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι μια φορητή εικόνα του Χριστού, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Μοναδικό έκθεμα παραμένει επίσης η εικόνα της Ανάστασης διά χειρός του Θεόφιλου, που φιλοτεχνήθηκε το 1911.

Για καφέ σίγουρη επιλογή με εξαιρετική θέα το γνωστό Cafe Bar  «Αερικό» .



H Μακρινίτσα είναι πανέμορφη όποια εποχή του χρόνου και εαν την επισκεφθείτε.Μην ξεχνάμε ότι το Πήλιο είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας.

Αποστάσεις :Αθήνα -Mακρινίτσα 333 km, /Θεσσαλονίκη -Μακρινίτσα 210km

 

Επιμέλεια ENJOY GREECE                

Προβάλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική

WEB -ΕΝΤΥΠO -SOCIAL

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button