Ρετρό

Σεπτεμβρίος 1944 : όταν τη Γλυφάδα την βομβάρδιζαν οι κατακτητές αλλά και οι «σύμμαχοι» …

© IΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟ- Μια σειρά από βόμβες απο το πολεμικό α/φ U S 17 BOMBER, πάνω απο το Καλαμάκι-Ελληνικό

Επιμέλεια Ηλίας Χρηστέας

Περί τις 12 φορές βομβαρδίστηκε η Γλυφαδα και τα περίχωρα ( Καλαμάκι- Αλιμος-Ελληνικό-Αργυρούπολη) κυρίως απο τους ΄”συμμάχους ” -Εγγλέζους της RAF με στόχο να καταστρέψουν το αεροδρόμιο που είχαν οι κατακτητές…. Βομβάρδιζαν όμως και πιθανές κρυψώνες -των γερμανικών α/φ που τα μετέφεραν για ασφάλεια σε…φορτηγά…. Ετσι μεταξύ άλλων καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις των μετέπειτα Αστεριών  – που λειτουργούσαν απο τα τέλη δεκαετίας ’30 (!) και ξανάνοιξαν με την πρωτοβουλία Κ Καραμανλή για το Νότιο Μέτωπο  το 1955, αλλά και τον παλιό ΙΝ Αγ Κωνσταντίνου και Ελένης -μπροστά απο το παλαιό δημαρχείο …που υπήρχε πριν το 1925….

Υπάρχουν ακόμη τα σημάδια της καταστροφής απο σπίτια που παραμένουν ακόμη  βομβαρδισμένα- κυρίως στην περιοχή Δικηγορικά,  αφου οι ιδιοκτήτες τους έχασαν τη ζωή τους..

Στο Ελληνικό ( Χασάνι) η πρώτη επίθεση έγινε το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής του Ιουνίου

Ή Γλυφάδα -τότε Ευρυάλη, αλλα και τα περίχωρα  (Ελληνικό-Αργυρούπολη- Αλιμος- Καλαμάκι) βομβαρδίζονταν επειδή οι γερμανοί έκρυβαν σε υπόστεγα και αποθήκες τα αεροπλάνα τους –κυρίως Junkers , τα οποία μετέφεραν προς και απο αεροδρόμιο όταν τα χρειαζονταν… ( έβγαζαν τα φτερά και τα φόρτωναν σε φορτηγά για τη μεταφορά τους)…

Έτσι οι σύμμαχοι στόχευαν και χτύπαγαν κάθε κτίριο που μπορούσε να είναι αποθήκη και να κρύβει αεροπλάνα…

Μεταξύ αυτών των στόχων….ο παλαιός Ι.Ν Αγ Κωνσταντίνου –μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, τον οποίον βρήκαν οι πρώτοι παραθεριστές και κάτοικοι  και πιό πριν οι…κυνηγοί !

Επίσης βομβάρδισαν και κατέστρεψαν όλα τα βοηθητικά κτίρια στο προαύλιο της νέας εκκλησίας …..η οποία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί εξωτερικά …

Από τους άγριους βομβαρδισμούς λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο, όλη η συνοικία του Βοσπόρου καταστράφηκε,   ενώ οι τότε λιγοστοί κάτοικοι για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς έτρεχαν στα καταφύγια και στα ορύγματα ( στο δάσος -γκολφ, στην Ανω Βούλα- στις εγκαταταστάσεις   του ΠΙΚΠΑ -που έχει κααφύγιο).

Οι κατακτητές είχαν κατασκευάσει πολυβολεία ( στη συμβολή της Γρηγορίου Λαμπράκη με τη Βουλιαγμένης -όπου διατηρείται  σήμερα μπροστά από το κατάστημα Intersport, ένα ακόμη στην Υδρούσα (  Κατραμονήσι) που σώζεται επίσης, και ένα στους Τράχωνες ( κατω απο το σταθμό Μετρό Άλιμος), για να ανακόπτουν τις επιθεσεις…

Το «Δάσος της Γλυφάδας»  (δηλαδή το σημερινό Γκολφ) οι κατακτητές χρησιμοποίησαν για απόκρυψη και παραλλαγή πυρομαχικών και μεταφορικών μέσω.. Μάλιστα στα μαγειρεία τους αργότερα στεγάστηκε για αρκετά χρόνια το Γυμνάσιο Γλυφάδας.Έτσι το φημισμένο και όμορφο δάσος στο οποίοι οι Αθηναίοι έρχονταν για ξεκούραση από το 1925, γλίτωσε τότε την άγρια ξύλευση της κατοχής ( για ανάγκες θέρμανσης) καταστρέφοντας όμως το δάσος του γειτονικού Υμηττού….

Το αεροδρόμιο που λειτούργησε  το 1938 –με διάδρομο 1800 μ, μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941, χρησιμοποιήθηκε ως αεροπορική βάση της Luftwaffe

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το αεροσκάφος δέχτηκε επίθεση τουλάχιστον 12 φορές από βομβιστές και μαχητές συμμαχικών αεροσκαφών της USAF και της RAF. ( Εδω έδρασε με σαμποτάζ  και η ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπουλου όπου συνελήφθη και εκτελέστηκε…)

Μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το α/δ  από την 1η Οκτωβρίου 1945 έως το 1993 ως βάση πτητικών λειτουργιών για τις πτήσεις μεταξύ της Ρώμης και των σημείων στη Μέση Ανατολή….

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button