Showbiz

Οικογενειοκρατία και στο τραγούδι-υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις !

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης 

Δεν μας έφτανε η Οικογενειοκρατία στην πολιτική, πιστεύω να έχετε αντιληφθεί ότι στο Ελληνικό τραγούδι τα πράγματα είναι ακόμα πιο χειρότερα. “Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα” που έλεγε και η γιαγιά μου. Κάτσε βρε κούκλα μου, μπορεί ο μπαμπάς ή η μαμά σου να είχαν ταλέντο – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ταλέντο είναι πάντα κληρονομικό.

Σήμερα αποφάσισα να χωθώ βαθιά- όσο πιο βαθιά γίνεται – και να ανακαλύψω πόσοι και ποιοι υιοί και θυγατέρες διασήμων θέλουν σώνει και καλά να ασχοληθούν με το τραγούδι. Πολλές φορές το ίδιο το τραγούδι αρνείται να ασχοληθεί μαζί τους, αλλά αυτοί, εκεί! Το τυρί κουμπάρε!

Ναι, ΟΚ υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις – και εδώ θα τα μάθουμε όλα.

Ξεκινάω με τον Στέλιο και τον Δομένικο Βαμβακάρη – που βασικά τους ενδιέφερε η μουσική. Ο Δομένικος συνθέτης, καθηγητής μουσικής, εκτελεστής λαϊκών οργάνων και ποιητής. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση, πήρε πτυχίο ενοργάνωσης, έκανε πιάνο, και μεταπτυχιακά μαθήματα σύγχρονης σύνθεσης-ενορχήστρωσης. Ο Στέλιος επίσης συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Εδώ τους βλέπουμε με τον Γιώργο Νταλάρα σε συναυλία αφιερωμένη στον πατέρα τους. (φωτό ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ)

Τα αδέλφια Διονυσίου. Ο Άγγελος, ο Στέλιος και ο Διαμαντής. Ελπίζω να το ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι δεν πρόκειται να φτάσουν – τόσο ερμηνευτικά όσο και ως καριέρα – εκεί που έφτασε ο πατέρας τους. Συμπαθέστατοι και οι 3 τους, δεν κάνουν σαχλαμάρες και κατά καιρούς ενώνονται να κάνουν αφιερώματα στον Στράτο. Τελευταία φορά τους είδαμε “Στο σπίτι με το Mega”.

Τα τρία αγόρια τριών μεγάλων του Ελληνικού τραγουδιού προσπάθησαν. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης jr. ο Δημήτρης Κόκοτας και ο Χρήστος Μενιδιάτης. Ο Γρηγόρης που κάποια στιγμή ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά, δεν βλέπω να συνεχίζει. Περισσότερο μαθαίνουμε για τους τσακωμούς του με την αδελφή του, για την συμφιλίωση τους, για τους γάμους του κτλ. παρά για τραγούδι και καριέρα. Ο Δημήτρης Κόκοτας που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν το “πουλέν” του Φοίβου και έκανε επιτυχία, μετά κάτι έγινε και τον κατάπιε η μαύρη τρύπα. Ο Χρήστος Μενιδιάτης με πατέρα ένα καθαρόαιμο λαϊκό τραγουδιστή, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εμφανίζεται σε πίστες β’ κατηγορίας.

Στα χνάρια του πατέρα τους ο Δημήτρης και ο Ανδρέας Ρόκκος. Συμβουλή μου, αν θέλουν να κάνουν καριέρα να κόψουν τις τηλεοράσεις και τα life style ΜΜΕ και να στρωθούν να γράψουν και να πουν ωραία τραγούδια.

Ο μπαμπάς Γιάννης πολύ-εργαλείο με μεγάλη καριέρα, η μαμά (Ισιδώρα Σιδέρη) πολύ καλή τραγουδίστρια. Όταν γέννησε την κόρη της τα παράτησε και της αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι. Όταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη εμφανίστηκε, κανείς δεν παραξενεύτηκε. Ήταν σαν φυσικό επακόλουθο. Εγώ την γνώρισα όταν έκανα την εκπομπή “Στην βεράντα” (Alter) και μια φορά που είχα καλεσμένο τον Κορκολή έφερε μαζί του 3 νέους τραγουδιστές. Ήταν η Τάνια Νασιμπιάν, ο Γιώργος Περρής και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ήταν η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση και είχα εντυπωσιαστεί από την ώριμη φωνή και ερμηνεία της. Η Ελεωνόρα μπήκε στην δισκογραφία, έκανε και κάνει μεγάλη επιτυχία και από εκεί που την έλεγαν “η κόρη του Ζουγανέλη”, τώρα λένε τον Γιάννη, “ο μπαμπάς της Ελεωνόρας”.

Ο Γιάννης και η Γιάννα. Μιλάω τον υιό Βαρδή και την θυγατέρα Τερζή. Και οι δύο είχαν στήριξη από τους πατεράδες τους, προσπαθούν, τρέχουν πάνω -κάτω, βγάζουν τραγούδια, κάνουν εμφανίσεις, η Γιάννα μέχρι και Eurovision πήγε…αλλά δεν βλέπω φως στο τούνελ. Βλέπεις, δεν φτάνουν μόνο τα επώνυμα τους, χρειάζονται και άλλα για να τους εμπιστευτεί ο κόσμος.

Η Στεφανία Γονίδη εμφανίστηκε σε πίστα της Θεσσαλονίκης και έκανε ταραχή” – λέει το δημοσίευμα. Δεν ξέρω δεν ήμουν παρών, οπότε δεν έχω γνώμη. Πάντως εγκαινίασε τη συνεργασία της µε τη Sonar Μusic µε το τραγούδι “Τα φτερά µου”,που της έγραψε ο πατέρας της, Σταμάτης Γονίδης. Η Connie Metaxa (δεξιά) είναι κόρη του Λευτέρη Πανταζή και της Ζώζας Μεταξά και πολύ σωστά λέει: “Εγώ ποτέ δεν έχω εκμεταλλευτεί το όνομα του πατέρα µου. Πηγαίνω όπως κάθε νέος καλλιτέχνης κανονικά στις οντισιόν των μαγαζιών”. Επίσης έχει πει: “Botox κάνω από τα 23 μου”. Έβαλα ν’ ακούσω. Άντεξα ένα κουπλέ και ένα ρεφραίν. Έφυγα.

Δεν άντεξαν και τα παράτησαν: Ο Χρήστος Χατζηνάσιος αν και στην αρχή ακολούθησε τον δρόμο του τραγουδιού, έβγαλε και κάποια τραγουδάκια, στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό που είχε σπουδάσει. Τα ναυτιλιακά. Μετά από 10 χρόνια σε Σιγκαπούρη, Λονδίνο και Μονακό, επέστρεψε και ζει πια στην Αθήνα. Ο Χάρης Βαρθακούρης (Πάριος) έχει γίνει πια τηλεοπτική persona.

Ο γιος του Πλούταρχου τραγουδιστής με το όνομα Γιώργος Κακοσαίος. Η κόρη του Πλούταρχου τραγουδίστρια με το όνομα Κατερίνα Κακοσαίου. Ο Γιώργος στα 17 του αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί σοβαρά µε το τραγούδι. Κακώς γιατί έχουμε ανάγκη από Έλληνες ποδοσφαιριστές – έχουμε πήξει στους ξένους. Εν πάση περιπτώσει, ο μπαμπάς είναι από πάνω τους και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ελέγχει τα πάντα για να προφυλάξει τα παιδιά του – τα οποία αν θυμάστε μεγάλωσαν μέσα στα μπουζούκια. Η μητέρα τους τα έπαιρνε παιδάκια και πήγαινε -κέρβερος- στα μαγαζιά που εμφανιζόταν ο σύζυγος της. Έχουν ακούσματα λοιπόν τα παιδιά. Ο μπαμπάς τα πήρε φέτος και το καλοκαίρι βγήκαν και περιοδεία παρακαλώ… Tour 2022 σου λέω κούκλα μου!!!

Στα χνάρια των γονιών του βαδίζει ο γιος της Καίτης Γαρμπή και του Διονύση Σχοινά, Δημήτρης Σχοινάς, ο οποίος κυκλοφόρησε το πρώτο του single µε τίτλο «Όλα μαζί». Ο 21χρονος Δημήτρης Σχοινάς, πέρα από τραγουδιστής, δοκιμάζεται και στην σύνθεση. Έχει ανέβει πολλές φορές στην πίστα πλάι στον πατέρα του, ενώ, όταν η Καίτη Γαρμπή γιόρτασε 30 χρόνια στη δισκογραφία µε μια μεγάλη συναυλία στο Κατράκειο Θέατρο, ήταν εκεί και έπαιξε και πιάνο μάλιστα.

Μας συστήθηκε ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, αλλά η μουσική και το τραγούδι ήταν αυτά που την κέρδισαν στο τέλος. Η Ιλένια Williams κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι, «Πιάσε µε αν μπορείς», και ακολουθεί πια τα χνάρια του πατέρα της, Ρόµπερτ Williams.

Δύο κόρες που κάνουν το χόμπι τους χωρίς υστερία. Η Αθηνά Ρηγοπούλου – κόρη της Τζένης Βάνου – τραγουδάει και μάλιστα πολύ ωραία. Μπορεί να μην φτάνει την τελειότητα της μητέρας της, αλλά είναι μια χαρά. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Άννα Βαγενά έκαναν δύο κόρες. Η Γιασεμή έγινε η ηθοποιός και η Μαρία Κηλαηδόνη (δεξιά) μουσικός και τραγουδίστρια.

Πλησιάζοντας να ολοκληρώσω το ρεπορτάζ, κράτησα τρία ονόματα για το τέλος. Ο νεαρός καλλιτέχνης µε το ψευδώνυμο good job nicky είναι ο γιος του Γιάννη Πάριου και της Σοφίας Αλιμπέρτη. Το στερνοπούλι της οικογένειας ακολούθησε µεν τα καλλιτεχνικά χνάρια του πατέρα του, αλλά επέλεξε ένα εντελώς διαφορετικό είδος μουσικής. Έχει κυκλοφορήσει την πρώτη του δουλειά και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια και κριτικές. Όπως έχει πει σε συνέντευξη του, ο πατέρας του στις αρχές δεν ήξερε για την απόφασή του να ασχοληθεί µε τη μουσική, µόνο η μητέρα του. Συνεργάζεται στενά με τον εξαιρετικό συνθέτη Ερμή Γεραγίδη, γράφει στίχους στ’ Αγγλικά και κάνει υπέροχα video. Το μόνο που έχω να του πω είναι: Good job Nicky!

Οι Σκιαδαρέσες έχουν εκατομμύρια views χωρίς να έχουν βγάλει καν album. Οι δίδυμες κόρες του Γεράσιμου Σκιαδαρέση και της Μπέσυς Μάλφα, απλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες άρχισαν να ανεβάζουν homemade video με τα τραγούδια τους στο You Tube και σάρωσαν. Θυμάμαι πριν κάνα χρόνο που το είχα δει είχα πάρει την Μπέσυ τηλέφωνο. Την ρώτησα τι συμβαίνει.

  • Νίκο μου, τα κορίτσια μου έχουν ταλέντο, γράφουν μουσική, στίχους, τραγουδάνε, κάνουμε πλάκα και διάφορα τέτοια. Την εποχή της καραντίνας που δεν ήξεραν τι να κάνουν άρχισαν να αναρτούν video και έγινε πανικός. Σε δυο-τρεις μήνες είχαν χιλιάδες, μην σου πω εκατομμύρια views και τις ζήταγαν από παντού να πάνε και να παίξουν live.

Τώρα η Όλγα και η Νίκη Σκιαδαρέση βρίσκονται στο studio και με παραγωγό τον Στάμο Σέμση ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ.

P

Όταν γεννήθηκε ο μπαμπάς Πάνος Κατσιμίχας την έκανε τραγούδι. Το “Μαριάνα”, και τώρα που το κορίτσι μεγάλωσε και αφού σπούδασε νηπιαγωγός στράφηκε σε άλλα πράγματα. Της αρέσει να γράφει κείμενα με τις σκέψεις της, τα οποία έχει προσπαθήσει να ηχογραφήσει, για να τα μετατρέψει σε ένα είδος spoken word μαζί με μουσική. Η Μαριάνα Κατσιμίχα καταπιάνεται με διάφορα πράγματα ανά περιόδους, αλλά τώρα έχει επικεντρωθεί στο τραγούδι. Η μουσική για την ίδια είναι ψυχοθεραπεία. Εκφράζεται, δημιουργεί και μιλάει μέσα απ’ αυτήν. Την βοηθάει στις πιο δύσκολες στιγμές της και είναι από τα λίγα πράγματα που πάντα έχει όρεξη να ασχοληθεί. Μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να κυκλοφορήσει τραγούδια με αγγλικό στίχο, καθώς όπως λέει: “το να γράψει κάποιος ελληνικό στίχο χρειάζεται μία ιδιαίτερη ωριμότητα.”

NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button