ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις

Μια νεα αποκαλυπτική έρευνα για την υπεριώδη ακτινοβολία των συσκευών στεγνώματος βερνικιού νυχιών κάνει λόγο για τα φουρνάκια νυχιών και κυρίως για  το μπλε φως το οποίο προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA και πιθανόν ενοχοποιείται ακόμη και για καρκίνο

Το μανικιούρ με τζελ – όπως και το ημιμόνιμο – είναι μια εύκολη και πολύ διαδεμονή λύση που προτιμούν πολλές γυναίκες καθώς διαρκεί πολύ περισσότερο από το απλό ακρυλικό μανικιούρ.

Ωστόσο, οι συσκευές που χρησιμοποιούν τα κέντρα αισθητικής για το στέγνωμα του βερνικιού νυχιών ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Οι συσκευές αυτές που μοιάζουν με μικρά σολάριουμ για τα χέρια εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ κάνοντάς το να σκληρύνει. 

«Οι συσκευές αυτές διαφημίζονται ως ασφαλείς, χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία. Από ό,τι όμως γνωρίζουμε, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε μελετήσει αυτές τις συσκευές και το πώς επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο» λέει ο Λούντμιλ Αλεξάντροφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Τα πειράματα της ομάδας του έδειξαν ότι 20 λεπτά έκθεσης σκοτώνουν το 20 με 30 τις εκατό των κυττάρων σε καλλιέργειες ανθρώπινων κερατινοκυττάρων και ινοβλαστών.

Το υπεριώδες φως προκάλεσε επίσης βλάβες στο DNA και τα μιτοχόνδια και όσα κύτταρα επέζησαν παρουσίαζαν μεταλλάξεις που παραπέμπουν σε μελάνωμα.

Τρεις εκθέσεις των 20 λεπτών η καθεμία σκοτώνουν το 65 με 70 τοις εκατό των κυττάρων, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Communications. Θα περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία, λέει η ερευνητική ομάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιδημιολογικές μελέτες που απαιτούνται.

«Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την κοσμητική διαδικασία, το ρίσκο μπορεί να μην αξίζει για κάποιους καταναλωτές».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button