ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να βεβαιώσουν ότι τα 6,3 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

Ανησυχία γιατί μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό.

Ανησυχεί η έλλειψη μετασεισμών .

Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς».

Οι σεισμολόγοι Παπαζάχος , Χουλιάρας και Παπαδόπουλος συμφωνούν στο ότι υπάρχει έξαρση των σεισμών στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας, και πως μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο ή να επιταχύνει την ενεργοποίηση.,

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται» είπε ο κ. Χουλιάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας Παπαζάχος τονίζει πως ένας σεισμός σαν αυτό των 6,3 Ρίχτερ μπορεί να ενεργοποιήσει κοντινά ρήγματα που είναι και πιο κοντά στην στεριά.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ξεκάθαρα πως «τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” τόνισε.

Αντίθετα την εκτίμηση του ότι  η σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ αποτελεί τον κύριο σεισμό εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Όλοι οι σεισμολόγοι πάντως συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα με τα παλιά κτίρια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button