Ομογένεια

Οι Πόντιοι Αμερικής και Καναδά τιμούν την Εθνική μας επέτειο

Μεγάλη απήχηση   είχε η εκδήλωση του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά των Ποντίων Αμερικής και Καναδά που έγινε την Κυριακή 7 Μαρτίου προς τιμήν της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση ομογενειακού φορέα στην Αμερική με αυτό το θέμα και έγινε μέσω Zoom  λόγω της πανδημίας !

Η Συντονίστρια και οργανώτρια της εκδήλωσης ήταν η κ Βασιλική Τσανακτσιδου ,η οποία εργάζεται σαν διευθύντρια των Γερμανικών Αερογραμμών Lufthansa στο αεροδρόμιο της Φιλαδελφειας αλλά και σαν δασκαλα στο ελληνικό σχολείο Αγίου Δημητρίου στην Φιλαδέλφεια .

H κ Τσανακτσίδου είναι η δημιουργός της εκπληκτικής ταινίας« Genocide»- μία αληθινή ιστορία  που ταξίδεψε τον Πόντο   σε όλον τον κόσμο .Μια ταινία που συγκίνησε, εξόργισε, ξεσήκωσε, και ενημέρωσε το κοινό για την Ιστορία του Πόντου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Dr. Θωμάς Αλεξιάδης από Ελλάδα ο οποιος μίλησε για τον ρολο της εκκλησίας στην επανάσταση και το έργο των σταυροπηγιακων μονών του Πόντου κατά την διάρκεια της Οθωμανοκρατίας.

Μεταξύ των συνομιλητών ήταν και ο επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου .Επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά,  Dr Χαράλαμπος Βασιλειαδης είπε ότι το Ίδρυμα είναι μια πλατφόρμα για νέους και νέες να εκφραστούν και να δημιουργήσουν .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε  ο πρόξενος της Ελλάδας  Dr Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος συνεχάρη το Ίδρυμα για τις δραστηριότητες και αναφέρθηκε στην εθνική προσφορά του Πόντου.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Ελληνοαμερικάνος γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης που απεύθυνε χαιρετισμό και τόνισε ότι η πολιτεία του εδώ και 14 χρόνια έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονια.

Στην εκδήλωση μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι από ποντιακους συλλόγους και φορείς της Αμερικής και Καναδά  καθώς και ο πρόεδρος της Πανποντιακης Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Κώστας Τσιλφιδης

Η Ομογένεια ξέρει να τιμά πάντα με τον καλύτερο τρόπο τις Ιστορικές Επετείους του τόπου μας .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button