Οι Ελληνοαυστραλοί δεν μπορούν να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα
Αποκλειστική συνεντεύξη του Β.Παπαστεργιάδη προέδρου της Ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη

Το enjoynews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβουρνης κύριο Βασίλη Παπαστεργιάδη , που μιλησε στον Μάνο,Σταυριανό για την ισχυρή παρουσία της Ελληνικής κοινότητας ,για την ιστορία της αλλά και για τον ταξιδιωτικό περιορισμό των Ελλήνων στην Αυστραλία λόγω του Covid που κάνει αυτήν την στιγμή ενα ταξίδι αδύνατο..
Μιας κοινότητας που κάνει υπερήφανους τους Ελληνες και έχει ιδρυθεί πριν 124 χρόνια .
.Κύριε Παπαστεργιάδη η ελληνική κοινότητα Μελβουρνης ποσά μέλη αριθμεί ;
Στη Μελβούρνη ζουν περισσότερα 300.000 άτομα με ελληνική καταγωγή. Η κοινότητα μας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και θεωρείται ως η κορυφαία ελληνική οργάνωση στη Μελβούρνη. Ιδρύθηκε το 1897 από μερικούς από τους πρώτους Έλληνες της Μελβούρνης και είναι η παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία και η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς, μετά την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.
Για σχεδόν 124 χρόνια υπήρξε και συνεχίζει να είναι υποστηρικτής της πολιτιστικής πολυμορφίας με την προώθηση της πλούσιας ιστορίας μας και του πολιτισμού μας στην Αυστραλία.
Δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, λειτουργώντας πάνω από 15 σχολεία με περισσότερους από 2.000 μαθητές, ενώ διοργανώνει ορισμένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Αυστραλία και το χώρο της ελληνικής διασποράς, όπως το Φεστιβάλ Αντίποδες, που προσελκύει πάνω από 120.000 κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Συγγραφέων και το Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων, καθώς και την επιτυχημένη σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού με τη συμμετοχή ερευνητών και πανεπιστημιακών από όλον τον κόσμο.
Παράλληλα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και την ομογένεια γενικότερα, κάνοντας διαβήματα προς τις Κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, προωθεί τον Ελληνικό Τουρισμό και τις επενδύσεις στην Ελλάδα με τη συμμετοχή σε συνέδρια και φόρουμ, ενώ διοργανώνει και ειδικές συναντήσεις με Αυστραλούς επενδυτές, ενθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σήμερα η Κοινότητά μας έχει αναδειχθεί σε έναν δυναμικό οργανισμό που αναγνωρίζεται και ακούγονται οι θέσεις και προτάσεις της από τις Αυστραλιανές κυβερνήσεις. Η οικοδόμηση του νέου 15ώροφου κτηρίου της Κοινότητας στο κέντρο της Μελβούρνης, με την υποστήριξη των αυστραλιανών κυβερνήσεων, αποτελεί επισφράγηση της ανάπτυξης και αναγνώρισης της Κοινότητας.
Η Αυστραλία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν έχουν μεγάλα προβλήματα με την πανδημία όπου ακόμα μαστίζει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυτό οφείλεται στον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού ;
Οχι, οφείλεται κυρίως στα αυστηρά μέτρα που έχουν λάβει οι αυστραλιανές αρχές για τον περιορισμό και έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού γίνεται ως τώρα με αργό ρυθμό, επειδή υπήρχαν θέματα τόσο με τη μεταφορά των εμβολίων στην Αυστραλία, όσο και με τον σταδιακό εμβολιασμό ανάλογα με την ηλικία.
Η αρχική απόφαση της κυβέρνησης να εμβολιάσει τους πολίτες της με το Astra Zeneca καθυστέρησε σημαντικά την εμβολιαστική διαδικασία καθώς στην συνέχεια προέκυψε το θέμα των θρομβώσεων και αποφασίστηκε να το περιορίσουν σε όσους ήταν άνω των 50 ετών.
Το αποτέλεσμα από τους εμβολιασμούς δεν είναι γνωστό ακόμα, καθώς οι εμβολιασμοί άρχισαν από τις αρχές του έτους και γίνονται σταδιακά.
Έχουν εμποβαλιαστεί ως τώρα περίπου 3.6 εκατομμύρια με την πρώτη δόση και υπολογίζουμε ότι ως τα τέλη του έτους θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.
Η Αυστραλία κατόρθωσε, κυρίως, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, οι πολιτειακές Κυβερνήσεις και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και η συνεργασία του κοινού που συμμορφώθηκε με τα μέτρα που επιβάλλονταν, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που συνεργάστηκε και εφήρμοσε τα μέτρα αυτά.
Ως πρόεδρος της Κοινότητας είμαι σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργός, όπως με τον υπουργός Υγείας, και εξετάζουμε προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ο κ Παπαστεργιάδης με τον ελληνα πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη
Στην Ελλάδα μια από τις μεγάλες τουριστικές αγορές είναι και η Αυστραλία , η κυβέρνηση της χώρα έχει κλείσει τα σύνορα με αποτέλεσμα την μην είναι δυνατή η επίσκεψη Αυστραλών τουριστών προς Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ;
Η Αυστραλία έχει ήδη κλείσει τα σύνορα της από πέρσι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει και θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κοροναϊού. Όσοι Αυστραλοί επαναπατρίζονται και εισέρχονται στη χώρα, υποχρεώνονται σε απομόνωση δύο εβδομάδων. Αν και έχουν παρουσιαστεί αρκετά κρούσματα του επικίνδυνου ιού σε τέτοια άτομα, η απομόνωση και τα πρόσθετα μέτρα που επιβάλλονται επιτρέπουν στις αρχές να ελέγξουν την κατάσταση.
Από ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα, τα ταξίδια από την Αυστραλία στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να γίνουν πριν τα μέσα του 2022.
Φυσικά, ασκούμε πιέσεις στην κυβέρνηση να βρεθούν τρόποι για να μπορούμε να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν φαίνεται δύσκολο κάτι τέτοιο για να πραγματοποιηθεί.
Το γεγονός ότι οι Ελληνοαυστραλοί δεν μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, καθώς η Αυστραλία είναι σημαντική δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα . Η απόφαση της Αυστραλίας να κλείσει τα σύνορα της μπορούμε να πούμε πως είναι καταστροφική για όλους τους Έλληνοαυστραλούς αφού οι περισσότεροι έχουμε να επισκεφθούμε την Ελλάδα από το 2019.
Ομοίως, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάνω από 700.000 Έλληνες στην Αυστραλία και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΤ, οι Ελληνοαυστραλοί ξοδεύουν τα περισσότερα κατά κεφαλήν χρήματα παγκοσμίως όταν επισκέπτονται την Ελλάδα και παραμένουν τη μεγαλύτερη περίοδο.
Στη Σιγκαπούρη έχει ανακοινωθεί το μέτρο προς τους ταξιδιώτες στην επιστροφή να έχουν κατ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι ! Θεωρείτε ότι είναι εφικτό και στην Αυστραλία ώστε να δούμε τους Ελληνοαυστραλός να επισκέπτομαι τη χώρα τους ;
Οι αρχές εξετάζουν διάφορα μέτρα για να αντιμετωπισθεί το θέμα με τα ταξίδια στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.
Είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση για να μπορούν οι άνθρωποι να συνδέονται παγκοσμίως με ασφαλείς χώρες, ιδίως όταν έχουν εμβολιαστεί.
O B Παπαστεργιάδης με τον κ Greg Hunt υπουργό υγείας της Αυστραλίας.
Σε συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας του έθεσα αυτό το ζήτημα και του εξήγησα την ανάγκη για μια εναλλακτική λύση στο κλείσιμο των συνόρων, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Ίσως μια λύση θα ήταν να επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση εμβολιασμένοι Αυστραλοί να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και κατά την επιστροφή τους, να μην υποχρεώνονται σε καραντίνα 14 ημερών σε ένα ξενοδοχείο, όπως ισχύει σήμερα, αλλά να τους επιτρέπεται η καραντίνα στο σπίτι με βραχιόλι όπως συμβαίνει στη Σιγκαπούρη. Το βραχιόλι αυτό παρακολουθεί τους ανθρώπους αν φύγουν από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια των 14 ημερών.
Ποια είναι η εκτίμηση σας σε περίπτωση που επιτραπούν οι μετακινήσεις , οι ομογενείς της Αυστραλίας θα επισκεφτούν την Ελλάδα η θα είναι ανασταλτικός ο φόβος του COVID, με αποτέλεσμα να το μεταθέσουν τον επόμενο χρόνο;
Ασφαλώς και θα επισκεφτούμε την Ελλάδα. Οι Έλληνες του εξωτερικού αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε πάντα να την επισκεπτόμαστε και να βρισκόμαστε με τους συγγενείς και τους φίλους μας.
Έχω λάβει πολλές κλήσεις από Έλληνοαυστραλούς που μου λένε ότι πρέπει να γίνει κάτι για να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αν είναι εμβολιασμένοι. Νιώθουν μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν οι διεθνείς πτήσεις για να συναντήσουν ξανά τους αγαπημένους τους συγγενείς και φίλους με τους οποίους επικοινωνούν μόνο τηλεφωνικά από πέρυσι που ξέσπασε η πανδημία.
Όταν η Αυστραλία ανοίξει τα σύνορα και θα μπορούμε να ταξιδέψουμε, θα έχουμε εμβολιαστεί και δεν νομίζω ότι ο φόβος του COVID θα μας κάνει να ακυρώσουμε ή να αναβάλουμε το ταξίδι μας στην Ελλάδα.