Ο Θανάσης Βέγγος ο «Καλός μας άνθρωπος» έφυγε σαν σήμερα το 2011 αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό
Ο Θανάσης Βέγγος είναι σίγουρα ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.
Η φράση «Τρέχω σαν τον Βέγγο» έχει καθιερωθεί στην καθημερινή μας γλώσσα, ενώ η ατάκα του «Καλέ μου άνθρωπε» έχει μείνει και αυτή στην ιστορία.
Η ιστορία της φράσης «Καλέ μου άνθρωπε»…μια ημέρα τυχαία ο Βέγγος έπεσε πάνω σε ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο άνδρας αναγνώρισε τον ηθοποιό και τον πλησίασε για του μιλήσει. «Καλέ μου άνθρωπε σ’ ευχαριστώ για τις ταινίες και για το γέλιο που μας χαρίζεις. Όταν σε βλέπω στον κινηματογράφο ξαλαφρώνω για τρεις μέρες από τις έννοιες μου», του είπε. Τα λόγια του καθώς φαίνεται επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον Θανάση Βέγγο και μέσα σε αυτή την ειλικρινή έκφραση, βρήκε και ο ίδιος την δική του αλήθεια….
Ο Θ.Βέγγος γεννήθηκε τον Μάιο του 1927, και από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένεια του.
Την περίοδο του Εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε τον Ν.Κούνδουρο Έλαβε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού το 1959 χωρίς να έχει σπουδάσει υποκριτική αφού ο Ν.Κούνδουρος διέκρινε το μοναδικό ταλέντο του.
Θ.Βέγγος-Ν.Κούνδουρος
Το 1964 ίδρυσε την δική του εταιρεία παραγωγής «ΘΒ-Ταινίες γέλιου», η οποία όμως οδηγήθηκε σε κλείσιμο μετά από κάποια χρόνια.
Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά και ο Βέγγος πέτυχε αυτό που ήθελε.. την ελευθερία έκφρασης. Σύντομα όμως, άρχισαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα. Ο ηθοποιός, όταν έγινε ο ίδιος παραγωγός, δηλαδή χρηματοδότης των ταινιών του, δεν λογάριαζε τα χρήματα. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η εταιρεία απέκτησε μεγάλα χρέη, τα οποία ο ηθοποιός αδυνατούσε να καλύψει.Πτώχευσε και έχασε το σπίτι του, επειδή τον «έπνιξαν» οι δανειστές και η εφορία.Το κλείσιμο της εταιρείας του, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη του, του στοίχισε πάρα πολύ και δεν το ξεπέρασε ποτέ.
Το 1971 θριαμβεύει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;», ενώ κερδίζει ακόμη ένα βραβείο με την ταινία «Θανάση, πάρε τ’όπλο σου!» το 1972.
Με διαφορετικό ρεπερτόριο επιστρέφει στον κινηματογράφο ξανά τη δεκαετία του 1990 με σημαντικές συμμετοχές σε ταινίες του Π.Βούλγαρη, του Θ.Αγγελόπουλου καθώς και με συμμετοχή σε κλασικές αριστοφανικές κωμωδίες.
Το 1997 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο στο ρόλο του Δικαιόπολη στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Ήταν πλέον ένας πιο ώριμος Βέγγος που ανέπτυσσε μια άλλη πλευρά του υποκριτικού του μεγαλείου.
Το 2002 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά “Περί ανέμων και υδάτων” ενώ η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία “Το πέταγμα του κύκνου” ταινία που προβλήθηκε το 2010.
Αξίζει να σημειωθεί πως εμφανίστηκε σε μετρημένες από, τις βραβεύσεις του , μία εκ των οποίων ήταν στο πλάι του Κάρολου Παπούλια για το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα. Ακόμη ένα δείγμα της σεμνότητάς του.
Ζεί για πάντα μέσα από τις ταινίες του που έχουν κοινό και στις μετέπειτα γενιές .