Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κυμπουροπουλος μιλά στο enjoy news για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας

Στην Ολομέλεια της 10ης Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του σχετικά με την αναθεώρηση τηςφαρμακευτικής νομοθεσίας: μία στα 20 χρόνια ευκαιρία, για να καταστεί η Ευρώπη μας πρωτοπόρος στη φαρμακευτική καινοτομία, αλλά και για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών μας.

Ως Αντισυντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Υποεπιτροπή της Δημόσιας Υγείας, και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων συμμετείχα ενεργά στη διαμόρφωση του διαλόγου κατά τις διαπραγματεύσεις της νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από πλήθος τροπολογιών και δημοσίων παρεμβάσεων.

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, ενίσχυσε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε περισσότερα φάρμακα, προσφέροντας την αναγκαία προβλεψιμότητα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για περισσότερη έρευνα και στοχευμένες επενδύσεις που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών και των υγειονομικών συστημάτων. Το ευρωκοινοβούλιο κατάφερε δηλαδή να βρει τη χρυσή τομή που στηρίζει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα αλλά ταυτόχρονα προωθεί την άμεση και αδιάκοπη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.

Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη ενός ισχυρού και προβλέψιμου πλαισίου κινήτρων για την φαρμακοβιομηχανία, τους ασθενείς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα υγείας.

Η νέα Φαρμακευτική Στρατηγική ανοίγει νέους ορίζοντες για τις φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μέσω της διαμόρφωσης στοχευμένων επενδυτικών κινήτρων, που θα επιτρέψουν ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, είναι σημαντική η βελτίωση της πρότασης της Ευρωβουλής για αυξημένα κίνητρα για τη θέσπιση κανονιστικήςπροστασίας των δεδομένων. Εάν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και οι ασθενείς μας να έχουν προτεραιότητα πρόσβασης στις πιο πρόσφατες θεραπείες, δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά χαμηλότερα κίνητρα που να ενισχύουν την ελκυστικότητα της αγοράς μας. Μέσω μιας διαμορφωμένης προσέγγισης, δίνεται προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς όπως τις μη ικανοποιούμενες ιατρικές ανάγκες (σπάνιες ασθένειες) και τα παιδιατρικά φάρμακα. Ακόμα, με την πρόταση της Ευρωβουλής ενισχύουμε, την έρευνα και άμεση πρόσβαση σε φάρμακα οικονομικά και προσβάσιμα στους ασθενείς.

Κάνουμε επίσης τεράστια πρόοδο προς την ισότητα μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά την πρόσβαση σε θεραπείες. Η θέσπιση υποχρέωσης υποβολής αιτήσεων τιμής και επιστροφής εξόδων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που το αιτούνται στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στην οδηγία για τη διαφάνεια και να διασφαλίζουν προληπτικά ότι οι πολίτες και οι ασθενείς τους θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε τη μικροβιακή αντοχή μέσω ενός ευρέος φάσματος επιλογών που περιλαμβάνουν τόσο μεταβιβάσιμα κουπόνια αποκλειστικότητας όσο και ανταμοιβής, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση και τον αντίκτυπο των φαρμάκων κατά την αξιολόγηση ενός προϊόντος και αναλαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και την αποφυγή έλλειψης φαρμάκων.

Τέλος, ο ανασχηματισμός του EMA για την επιτάχυνση των ρυθμιστικών εγκρίσεων και την αύξηση της γραφειοκρατικής αποτελεσματικότητας χωρίς να θυσιάζεται η ειδική θεματική τεχνογνωσία (π.χ. ATMP) και η εισαγωγή ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων (regulatory sandboxes) για την ευέλικτη τόνωση της καινοτομίας αιχμής, συμβάλλουν στην προστασία του μέλλοντος του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού οικοσυστήματος.

Είναι δεδομένο ότι η αναθεώρηση αυτή συντελείται σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, με τις νέες περιβαλλοντικές και ενεργειακές απαιτήσεις για την παραγωγή εντός της Ευρώπης, την επανεμφάνιση του πληθωρισμού, και τον ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις των τριλόγων για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα ξεκινήσουν από τη νέα θητεία, υπάρχει ανάγκη για συνεχή διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή νέων θεραπειών μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής Ευρώπης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα θα διασφαλιστεί η συνεχής και έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button