Ρετρό

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας της παντρεμένης Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη

Η έλξη που ένιωσαν ήταν αμοιβαία και σύντομα μετατράπηκε σε δυνατό έρωτα, που όμως δεν μπορούσε να εκπληρωθεί

Ο Έρωτας που έχει σημαδέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων .Ένας έρωτας που άφησε «εποχή» είναι αυτός της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη.

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων είχε μια πολυτάραχη ζωή που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της εποχής στη χώρα. 

Κάποιοι λένε ότι και αυτή η απογοήτευση την οδήγησε στην αυτοκτονία στις 2 Μαΐου του 1941 και όχι μόνο η εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, όπως είναι η επικρατέστερη άποψη και σαφώς πιο ηρωική για την συγγραφέα των Μακεδονομάχων.

Γεννήθηκε  το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απο πολύ εύπορη οικογένεια.Ήταν κόρη του πολιτικού και εθνικού μας  ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη .Η Πηνελόπη ήταν το τρίτο παιδί από τα πέντε της οικογένειας .

 Η οικογένεια της της έδωσε τη δυνατότητα να μορφωθεί, αν και δεν ήταν συνηθισμένο για τα κορίτσια της εποχής.

Η αυστηρότητα των γονιών της και ο «αποστειρωμένος» τρόπος ζωής, την έκαναν από νεαρή ηλικία να αναζητεί διέξοδο. Έτσι, όταν το 1882 η οικογένειά ήρθε προσωρινά στην Ελλάδα, η κοπέλα προσπάθησε να ξεφύγει από το «χρυσό κλουβί».

Γνώρισε και παντρεύτηκε έναν πλούσιο έμπορο από το Φανάρι τον Στέφανο Δέλτα και το 1895 τον παντρεύτηκε. Το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες ! εγγόνια αλλά και δισέγγονα, ένα εκ των οποίων είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει.
Με τις κόρες της τις οποίες υπεραγαπούσε.

Δέκα χρόνια μετά τον γάμο, το ζεύγος Δέλτα επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια.

Εκείνη η χρονιά (1905) ήταν μοιραία για τη συγγραφέα, καθώς τότε γνώρισε τον μεγάλο έρωτα της ζωής της τον Ίωνα  Δραγούμη, που ήταν υποπρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, σε μια δεξίωση.
Η έλξη που ένιωσαν ήταν αμοιβαία και σύντομα μετατράπηκε σε δυνατό έρωτα, που όμως δεν μπορούσε να εκπληρωθεί.
Η Δέλτα ήταν παντρεμένη και μητέρα. Το ήθος της δεν της επέτρεπε να δημιουργήσει εξωσυζυγικό δεσμό. Ο πόθος της για τον Δραγούμη όμως ήταν τόσο έντονος, που την έκανε να το ομολογήσει στον σύζυγό της.
Εκείνος δεν της έδωσε το πολυπόθητο διαζύγιο και η συγγραφέας έπεσε σε κατάθλιψη. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε λίγο καιρό μετά, όταν ο αγαπημένος της έκανε δεσμό με τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Στις 30 Ιουλίου 1920 ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Παπαδιαμαντοπούλου. Η άσκοπη και άδικη δολοφονία του συγκίνησε το Πανελλήνιο και τον πολιτικό κόσμο.

Η οικογένεια Δέλτα έρχεται και πάλι στην Αθήνα και   εγκαταστάθηκε στην Κηφισιά, στο νεοκλασικό σπίτι, που σήμερα στεγάζει τα ιστορικά αρχεία του μουσείου Μπενάκη, θεωρείται ιστορικό καθώς εκεί έγραψε η Δέλτα τα πιο γνωστά βιβλία της, αλλά και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή. 

Το 1925 η συγγραφέας διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας,(5 xρόνια μετά την δολοφονία του αγαπημένου της) μια αρρώστια που χειροτέρευε και την ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος της. Τη δεκαετία του ’30 έγραψε τον «Τρελαντώνη», τον «Μάγκα» και τα «Μυστικά του βάλτου». Παρόλο που η συγγραφική της έμπνευση φαινόταν αστείρευτη, η ίδια αποδείχτηκε ότι βασανιζόταν μέσα της. Τόσο η ασθένειά της όσο και ο έρωτας της για τον Δραγούμη, που παρέμενε ζωντανός ακόμα και 20 χρόνια μετά τη δολοφονία του, δεν την άφηναν να ησυχάσει. 

Στις αρχές του 1941 ο Δραγούμης αν και νεκρός «μπήκε» ξανά στη ζωή της. Ο αδελφός του, Φίλιππος, της παρέδωσε στη Δέλτα τα προσωπικά του ημερολόγια και αρχεία που την συγκλόνησαν .

Η κήρυξη του πολέμου, βρήκε τη συγγραφέα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. ώνα. Έτσι όταν στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας παίρνοντας δηλητήριο, πέθανε στις 2 Μαΐου του 1941, χωρίς να αφήσει κάποιο σημείωμα στο οποίο να εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή τη πράξη.

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook  για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα  που αφορούν την επικαιρότητα  https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button