Ελλάδα

Νίκος Σύψας: Μεγάλη διασπορά Candida Auris στα νοσοκομεία της Αττικής

O μύκητας Candida Auris  έχει σημάνει συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μεγάλης διασπορά του μέσα στα νοσοκομεία.

Σε Ευρώπη και Αμερική έχει ήδη σημάνει συναγερμός, ενώ και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα – κυρίως στα Νοσοκομεία της Αττικής – ο πολυανθεκτικός μύκητας Candida Auris έχει προσβάλλει πολλούς ασθενείς, και κάποιους από αυτούς, τους έχει οδηγήσει στον θάνατο.

Στην Ελλάδα η διασπορά ευτυχώς δεν είναι ακόμη μεγάλη αν και δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένα μύκητα.

Το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών με τα μέτρα που έχουν στα νοσοκομεία για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Τι αναφέρει ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας

“Έχουν καταλήξει ασθενείς σε Μονάδες οι οποίοι είχαν μυκηταιμία από τον μύκητα. Ασφαλώς υπάρχουν θύματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια πολύ σαφής καταγραφή για να σας πω ποσοστά ή νούμερα, αλλά ασφαλώς υπάρχουν θύματα, εννοείται”, τονίζει.

Ο καθηγητής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο για τον κίνδυνο από τον μύκητα Candida Auris, αναφέρει πως μέσα από ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχει, και η οποία καταγράφει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (συμπεριλαμβάνονται όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, εκτός Πειραιά) έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά Candida Auris.

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στην Αττική. Έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά στα Νοσοκομεία και είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήδη το αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια γίνονται πολλές προσπάθειες από τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο κάθε Νοσοκομείο, που αφορούν κυρίως την απομόνωση αυτών των ασθενών, τη σωστή απολύμανση του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση του προσωπικού”, τονίζει.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά στην Ελλάδα, καθώς κυκλοφορεί ένα στέλεχος του μύκητα, το οποίο καταπολεμάται από τουλάχιστον δύο αντιβιοτικά. Ενώ παράλληλα και οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα:

“Ήδη έχουν σταλεί οδηγίες σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλες οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, επίσης, έχουν ενημερωθεί για το θέμα και λαμβάνουν τοπικά μέτρα σε όλα τα Νοσοκομεία και το προσωπικό ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Ξέρει, δηλαδή, ότι πρέπει να απομονώνει τους ασθενείς, να απολυμαίνει το περιβάλλον, ξέρει με ποιους τρόπους γίνεται η απολύμανση. Και ειδοποιείται ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Άρα υπάρχει ένα σύστημα αντίδρασης αυτή τη στιγμή. Ασφαλώς κάνουμε τα πάντα, απλώς όμως παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας Υγείας” τονίζει ο καθηγητής Σύψας.

Ο μύκητας Candida Auris δεν παύει να αποτελεί μια μεγάλη απειλή Υγείας, τονίζει ο Νικόλαος Σύψας:

“Προς το παρόν βλέπουμε ότι ναι μεν υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά στα Νοσοκομεία της Αττικής, αλλά είναι υπό σχετικό έλεγχο το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι που έχει πάρει διαστάσεις εκρηκτικές. Αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει μια πολύ μεγάλη απειλή υγείας και γι’ αυτό και οι ΗΠΑ το έχουν χαρακτηρίσει ως μια από τις σημαντικότερες απειλές δημόσιας Υγείας”.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι αποτελεί τη μειοψηφία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, η Candida Auris, παρουσιάζει γενικότερα εκρηκτική άνοδο.

“Πριν από 3 χρόνια δεν υπήρχε καν και τώρα είναι στο 4%. Φανταστείτε, μέσα σε 3-4 χρόνια. Είναι η μεγάλη της διασπορά και επέκταση του προβλήματος που μας απασχολεί. Δηλαδή από πέρυσι μέχρι φέτος έχει κάνει διασπορά σχεδόν σε όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και σε πολλά της επαρχίας. Είναι η μεγάλη της αυξητική τάση που μας ανησυχεί. Γι’ αυτό και δεν είναι το Νο1 πρόβλημά μας, αλλά είναι η Nο1 ανησυχία μας για το μέλλον”

Το στέλεχος της Ανατολικής Ασίας που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα -και το οποίο σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν- δεν είναι θανατηφόρο και είναι ευαίσθητο σε τουλάχιστον δύο αντιμυκητιακά φάρμακα.Αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε φάρμακα για την καταπολέμησή του. Και ευτυχώς είναι ένα στέλεχος που έχει αντοχές μεν σε ένα φάρμακο, αλλά δεν έχει στα υπόλοιπα. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, υπάρχουν όμως άλλα στελέχη του Candida Auris σε άλλες χώρες που είναι ανθεκτικά ακόμη και σε όλα τα αντιμυκητιακά φάρμακα κι αυτά είναι τα πολύ δύσκολα στελέχη. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν τα έχουμε δει ακόμη αυτά τα πολύ δύσκολα πολυανθεκτικά στελέχη”.

Ο κ. Σύψας διευκρινίζει περαιτέρω, υπάρχουν δύο κατηγορίες μολύνσεων από Candida Auris:

Η μία κατηγορία είναι οι ασθενείς που έχουν απλό αποικισμό, δηλαδή βρίσκουμε το μικρόβιο στο δέρμα τους αλλά δεν τους κάνει νόσο και αυτοί όντως δεν κινδυνεύουν καθόλου. Δεν χρειάζεται να πάρουν καν φάρμακα.

Η δεύτερη κατηγορία, είναι οι ασθενείς στους οποίους ο μύκητας είναι στο αίμα τους. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Γιατί συνήθως αυτοί οι ασθενείς είναι στη Μονάδα και έχουν και υποκείμενα νοσήματα και επιβαρύνεται πολύ η κατάστασή τους. Υπό αυτήν την έννοια είναι ένα δύσκολο πρόβλημα υγείας

Στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα

Σε μελέτη από το Νοσοκομείο “Αττικόν”, αποδείχθηκε ότι το 30% των ασθενών σε ΜΕΘ είχε προσβληθεί από τον μύκητα, αλλά δεν είχε οδηγηθεί στον θάνατο.

Στον Ευαγγελισμό, ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2021 και μέσα σε ένα χρόνο, καταγράφηκαν 28 επεισόδια μυκηταιμίας (8 σε ασθενείς εκτός ΜΕΘ) σε άτομα με παρατεταμένη νοσηλεία.Η έκβαση ήταν αρνητική στο 50% των ασθενών, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν προσβληθεί και από COVID-19.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button