Magazino

Νίκος Κουλούσιας: ο Έλληνας σεφ που εμπιστεύεται το Μπάκινχαμ και μαγείρεψε για τον Β.Πούτιν

Μια συνέντευξη υψηλής γαστρονομίας


Ο Νίκος Κουλούσιας είναι ένας διεθνούς φήμης Έλληνας  Σεφ που σίγουρα ξεχωρίζει με την λαμπρή πορεία του  .
Ο ίδιος μετρά πολλές διακρίσεις στον κόσμο της γαστρονομίας και διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει και εργαστεί επαγγελματικά από την Αφρική και την Αμερική, μέχρι τη Ρωσία, όπου και μαγείρεψε για τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει το όνομά του όταν σαν μέλος μιας ομάδας καταξιωμένων σεφ σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε στο Μπάκιγχαμ  
στον Βασιλικό γάμο του πρίγκηπα  Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, που άφησε εποχή. Γεγονός που αναμφισβήτητα είναι μια εμπειρία ζωής ακόμη και για έναν τόσο καταξιωμένο Σεφ.

Ο Έλληνας Σεφ με την ευκαιρία της επιστροφής του από την Αγγλία και το παλάτι του Μπάκιγχαμ, έλαβε τον τίτλο του πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας απο το Greek Taste Beyond Borders όπου τιμήθηκε για την προσφορά του στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας.

Ο Νίκος Κουλούσιας επιλέγει να φορά πάντα την Ελληνική  σημαία στη στολή εργασίας του.Σε παλαιότερη συνέντευξη του έχει πει: «Η Ελληνική σημαία για μένα σημαίνει πολλά. Θέλω να δείχνω τη σημαία μας, να μιλάω με τον ξένο κόσμο για την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και την ιστορία μας. Βέβαια, παίρνω δύναμη όταν έχω την ευκαιρία να τη φοράω επάνω μου, νιώθω όμορφα, εθνικά υπερήφανος».

Σίγουρα όμως και η Ελλάδα είναι περήφανη για τους ανθρώπους της που την πρεσβεύουν ο καθένας στον χωρο που δραστηριοποιείται με πορείες λαμπρές και καταξιωμένες .Το enjoynews.gr  είχε την χαρά να μιλήσει μαζί του για την πορεία του μέσα στον μαγικό κόσμο της Γαστρονομίας.

Σαν πρώτη ερώτηση θα θέλαμε να μάθουν οι αναγνώστες μας που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε ;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία σε ένα ορεινό χωριό κοντά στις Ελβετικές Άλπεις ένα ονειρεμένο τοπίο που θυμίζει παραμύθι και νιώθω τυχερός . Όπως βέβαια η περισσότερες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών έτσι και η δικιά μου αποφάσισε να περάσω και πολύ χρόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χωριό της μητέρας μου στην Νάυπακτο αλλά και στην Νεάπολη Κοζάνης όπου είναι η καταγωγή του πατέρα μου . 

Από ποια ηλικία αγαπήσατε την μαγειρική και έπειτα αποφασίσατε να ασχολειθητε   με το επάγγελμα του Σεφ;

Η μαγειρική δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας διότι πάντα μας μαγείρευε είτε η γιαγιά είτε η μητέρα μας . Εγώ σαν μικρότερος βοηθούσα διότι τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας κάνανε άλλες δουλειές που εγώ δεν μπορούσα να συμμετέχω σε αυτές . Γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό το «παιχνίδι» μου άρεσε και ξεκίνησα να το διαμορφώνω στο μυαλό μου από πολύ νέα ηλικία . Έτσι έπειτα μετά από το γερμανικό σχολείο ξεκίνησα να το σπουδάζω και να μπω πιο επαγγελματικά στο χώρο της γαστρονομίας .

Θα θέλατε μας πείτε την εμπειρία σας ως Σεφ τις Βασιλικής οικογένειας στους γάμους του Χάρη και της Μεγκαν ;

Πιστεύω για κάθε μάγειρα που έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει είτε για τους πελάτες του είτε σε ένα συμπόσιο η μια δεξίωση σαν την δικιά μου περίπτωση είναι χαρά .Πόσο μάλλον όταν ξανά σμίξουν η επαγγελματικές αδελφικότητες για να πραγματοποιηθεί . Μαγειρεύουμε για να χαιρόμαστε και αυτό κρατάμε ως σήμερα . Ήταν μια ξεχωριστεί εμπειρία αλλά για εμάς εκτελέσαμε το καθήκον μας όπως θα το κάναμε σε όποιον δήποτε άλλον εφόσον μας το ζητήσει .

 Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο καιρό δουλεύετε ένα project σχετικά με συνταγές με την μέθοδο Μπραιγ  (Braille) θέλετε να μας πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεστε, και πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα ;

Ακριβώς δουλεύουμε με μια μικρή ομάδα για την πραγματοποίηση αυτής τις ιδέας με πολύ υψηλό βαθμό . Σύντομα πιστεύω θα αποκαλυφθούν τα πρώτα ευχάριστα για το Project αυτό . Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρακολουθούσα ένα ζευγάρι σε διπλανό τραπέζι εστιατορίου  που είχαν πρόβλημα όρασης να διαβάσουν αρχικά το μενού του μαγαζιού .

Που μετά από έρευνα θα έπρεπε με βάση της ΕΕ να υπάρχει σε κάθε εστιατόριο ένα μενού στην γραφή Braille Η βάση της ιδέας ήταν όταν παρακολούθησα μια εκπομπή μαγειρικής που στην τελευταία δεκάδα πέρασε μια γυναίκα τυφλή που μαγείρευε και αναρωτήθηκα πως αυτοί η άνθρωποι μπορούν να διαβάζουν μια συνταγή αλλά και να την εκτελέσουν και έτσι γεννήθηκε η ιδέα .

Ποια συνταγή απο την πλούσια Ελληνική κουζίνα πιστεύετε οτι θα μπορούσε να είναι «πρεσβευτής» μιας χώρας γεμάτη  γεύσεις;

Είμαι  σίγουρος πως όλες οι συνταγές πρεσβεύουν την χώρα μας γιατί υπάρχει ιστορία από πίσω . Δείτε την βυζαντινή κουζίνα , τις συνταγές που κάνουμε στον καιρό της νηστείας αλλά και αυτές που έρχονται από Μικρά Ασία αλλά και τις Ποντιακές . Έχουμε πολλά να δώσουμε σαν χώρα ξεκινώντας από τα υλικά μέχρι την εκτέλεση αλλά και την ιστορία και τον τρόπο παρασκευής . . 

Πολλοί απο εμάς δεν συγκινούμαστε ιδιαίτερα με τις γεύσεις της Βρετανικής κουζίνας, εσείς κάτοικος Λονδίνου πως θα την χαρακτηρίζατε;

Εδώ θα σας διορθώσω συνεργάζομαι με την Μεγάλη  Βρετανία αλλά είμαι μόνιμος κάτοικος του όμορφου νησιού της Λέρου. Η Βρετανική κουζίνα παρεπιπτόντως μοιάζει με την Γερμανική  οπότε δεν έχω πρόβλημα να την εκτελέσω . Η μόνη διαφορά που ίσως είναι περίεργο για κάποιον στις μεσογειακές χώρες είναι ότι όλα πρέπει να είναι καυτά . 

Αν σας ζητούσε η Βασίλισσα Ελισάβετ να της φτιάξετε ένα μόνο Ελληνικό πιάτο ,πιο θα διαλέγατε;

Μου το έχει ζητήσει , ξέρετε είναι λάτρης  της Ελλάδος και της γαστρονομία μας . Βέβαια πρέπει να συμφωνήσουμε και με τους κανόνες της ίδιας όποτε πατάτες ,ρύζι ,μακαρόνια ,απαγορεύονται όποτε εκεί πρέπει να …παίξουμε . Αλλά της είχα κάνει πίτα που μοιάζει με της γεύσεις της Αγγλίας όπως αγαπάνε τα Pie εδώ με φέτα σπανάκι φρέσκο κρεμμυδάκι κλπ. 

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του Νίκου Κουλούσια;

Δύσκολη  ερώτηση γιατί είναι πολλά , ας το πω έτσι τα αγαπημένα μου φαγητά είναι αυτά που τα φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι . Τα ποιο απλά χωρίς πολλά πολλά είναι τα πιο νόστιμα . Σέβομαι το κάθε πιάτο που θα μου προσφέρουν είτε ειμαι καλεσμένος ,είτε είμαι στο σπίτι μου .

Επιμέλεια : Μάνος Σταυριανός/Εnjoy News

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button