ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μυστήριο με την έντονη οσμή αερίου στην Αττική – Τι εξετάζουν οι αρχές και οι εκτιμήσεις Κολυδά

Έντονη ανησυχία προκλήθηκε στην Αττική μετά από αναφορές πολιτών για χαρακτηριστική οσμη αερίου, η οποία έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου την Τρίτη 19 Μαΐου 2026. Μέχρι στιγμής, η ακριβής αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις μετρήσεις που εξετάζονται, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να παραπέμπουν σε διαρροή φυσικού αερίου ή σε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο. Όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, οι έλεγχοι του Πυροσβεστικού Σώματος ολοκληρώθηκαν χωρίς να εντοπιστεί κάποιο επικίνδυνο συμβάν.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από επικοινωνία με τον ΔΕΣΦΑ, επισημαίνεται ότι δεν διαπιστώθηκε διαρροή ή άλλη βλάβη στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια σχετικά με την προέλευση της οσμής, όπως η μεταφορά αέριων μαζών λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών ή άλλες φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη επίσημο συμπέρασμα.

Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και υπογραμμίζουν πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια.

Για το ασυνήθιστο φαινόμενο τοποθετήθηκε και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στο Χ παρουσίασε πιθανά σενάρια για την προέλευση της έντονης μυρωδιάς που προκάλεσε αναστάτωση κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής.

Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε ότι η έντονη οσμή έγινε αισθητή σε περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Όπως σημείωσε, από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν προκύπτει διαρροή φυσικού αερίου, γεγονός που στρέφει την έρευνα προς άλλες πιθανές πηγές. Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση μέσω του συστήματος οπισθοτροχιών HYSPLIT, οι αέριες μάζες που έφτασαν στις περιοχές όπου καταγράφηκε η οσμή είχαν κινηθεί προηγουμένως από νότιο έως νοτιοανατολικό θαλάσσιο ή παράκτιο τομέα.

Το στοιχείο αυτό, όπως εξηγεί, καθιστά πιθανή μια θαλάσσια ή παράκτια προέλευση, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ακόμη η ακριβής αιτία.

Μεταξύ των πιθανών πηγών που εξετάζονται περιλαμβάνονται λιμενικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες, καύσιμα, λύματα, οργανική αποσύνθεση ή ακόμη και φαινόμενα που σχετίζονται με το φυτοπλαγκτόν.

Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, απαιτούνται επιπλέον χημικές μετρήσεις πεδίου και διασταύρωση των δεδομένων με τα μετεωρολογικά στοιχεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button