ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπουκαλάκι με τάμα ταξίδεψε από την Εύβοια μέχρι την… Τήλο – Είχε προορισμό τη Σύμη

Το έθιμο με τα τάματα μέσα στα μπουκάλια για τον Πανορμίτη Σύμης, ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα.

Σε μια  απομακρυσμένη παραλία της Τήλου βρέθηκε ένα σφραγισμένο μπουκάλι που περιείχε γράμμα – παράκληση για τον Πανορμίτη, που αποτελεί τον προστάτη της Σύμης.

Όπως φάνηκε, την παράκληση την είχε βάλει στο μπουκάλι μια προσκυνήτρια από την Εύβοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το  μπουκάλι εντόπισε Γερμανός τουρίστας και στη συνέχεια το παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές για να μεταφερθεί με ασφάλεια στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη. Το θρησκευτικό αυτό έθιμο, έχει ξεκινήσει από την περίοδο της τουρκοκρατίας,  με τους  πιστούς να στέλνουν μπουκαλάκι με λάδι και σημείωμα υπέρ υγείας των ανθρώπων τους.

Τα παλιά τα χρόνια, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε μπουκάλια, ακόμα και σε κιβώτια ενώ και σήμερα ακόμα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αντίστοιχα τάματα, γράφοντας πάντα στο εσωτερικό του μπουκαλιού τη διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους καθώς επίσης και τα τηλέφωνά τους.

«Δεν έχουν σταματήσει ποτέ να έρχονται μπουκάλια στο μοναστήρι μας. Για εμάς εδώ στο μοναστήρι δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο γεγονός η αποστολή αυτών των μπουκαλιών. Είναι κάτι συνηθισμένο, αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής μας».δηλώνει ο ηγούμενος μοναστηριού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button