ΜΟΔΑ

Μόδα: η ιστορία του γυναικείου παντελονιού

Τα κοστούμια και τα παντελόνια προσέδωσαν ακαταμάχητη γοητεία και έκαναν τη γυναικεία γκαρνταρόμπα να κινείται με άνεση και ευκολία στο καθημερινό ντύσιμο. Αλλά όχι μόνο αυτό. Έδωσαν στη γυναίκα την αίσθηση της δύναμης, της ανεξαρτησίας, της ευκολίας να κατακτήσει τον κόσμο.

Η πορεία του παντελονιού για τις γυναίκες από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, είναι πραγματικά μια πορεία παράλληλη με την ιστορία της ανθρωπότητας και μέσα από τα βήματα της εξέλιξης αυτής, θα δούμε να καθρεφτίζονται οι σημαντικότεροι σταθμοί που σηματοδότησαν μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, αλλά και αλλαγές στην κοινή αισθητική και στο τι ορίζεται ως «μόδα», μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Ας δούμε λοιπόν μαζί αυτή την ιστορική πορεία.

Οι πρώτες δειλές κινήσεις στην μόδα του γυναικείου παντελονιού έγιναν ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Τότε που η τολμηρή συγγραφέας Γεωργία Σάνδη και ερωμένη του Γάλλου συγγραφέα Αλφρέντ ντε Μυσέ και του Σοπέν σκανδάλιζε τη Γαλλία κυκλοφορώντας με τα κοστούμια των εραστών της

1900-1940

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γυναίκες αρχίζουν να φορούν μεταποιημένα ανδρικά παντελόνια. Οι πρώτες γυναίκες αεροπόροι κάνουν την εμφάνισή τους και -φυσικά- φορούν παντελόνια. Το ίδιο και οι γυναίκες που εργάζονται σε ορυχεία. Βέβαια πάνω από τα παντελόνια φορούν και φούστα καθώς η κοινωνία δεν εγκρίνει ακόμα το παντελόνι σαν αξιοπρεπές γυναικείο ένδυμα.

Ο Paul Poiret το 1909 παρουσιάζει στο Παρίσι το πρώτο γυναικείο παντελόνι που παραπέμπει στο στιλ φορεσιάς του χαρεμιού. Εμπνευσμένος από τα ρωσικά μπαλέτα ντύνει κυρίες στους δρόμους του Παρισιού. Βατικανό και αμερικανικά δικαστήρια “καταδικάζουν” τη μόδα του παντελονιού ως ανήθικη περιβολή.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι γυναίκες εργάζονται στα χωράφια και σε εργοστάσια, φορώντας παντελόνια. Με το τέλος του πολέμου τα παντελόνια έχουν πια καθιερωθεί σαν ένδυμα αποδεκτό για εξωτερικές εργασίες ή για την ενασχόληση των γυναικών με διάφορα σπορ ή άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Δεκαετία 1950

Το 1948 η σχεδιάστρια μόδας Sonja de Lennard, σχεδιάζει τα πρώτα παντελόνια κάπρι (Capris). Το 1955 ο James Dean παίζει τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» φορώντας τζιν. Από τότε τα τζιν παντελόνια γίνονται σύμβολο επανάστασης και όλοι οι έφηβοι της εποχής ακολουθούν την τάση denim.Η δεκαετία του ʼ50 χαρακτηρίζεται από πολλές καινοτομίες στον χώρο του casual ντυσίματος και στον σχεδιασμό των γυναικείων ρούχων. Είναι η δεκαετία που τα παντελόνια καθιερώνονται σαν το casual ντύσιμο ανδρών και γυναικών ανεξαιρέτως.

H δεκαετία του ’50 γεννά το ροκ’ν ρολ, και μαζί του καθιερώνεται από τώρα και για πάντα το τζιν παντελόνι και για τις γυναίκες. Ενώ η Όντρεϊ Χέπμπορν θα μείνει αξέχαστη να χορεύει σε ένα μπήτνικ κλάμπ του Παρισιού με ένα μαύρο παντελόνι του Givenchy στην ταινία “Ένα αστείο κορίτσι”.

Δεκαετία 1960

Οι ζιπ-κιλότ αποτελούν σήμα κατατεθέν της δεκαετίας. Πρόκειται για παντελόνια που φτάνουν μέχρι τη μέση της γάμπας και έχουν τόσο φαρδιά μπατζάκια που μοιάζουν με φούστες.
Τα χρόνια περνούν και το 1966, ο Yves Saint Laurent παρουσιάζει το Le Smoking στη χειμερινή συλλογή του. Η γυναίκα με σμόκιν είναι γεγονός και μάλιστα στο πρετ-α-πορτέ, κάνοντας τη γαλλική Vogue να αναφωνήσει: «ήρθε, το είδαμε, μας κατέκτησε»

Δεκαετία 1970

Στις αρχές της δεκαετία του ʼ70 το κίνημα των hippies συνεχίζεται και ανατέλλει η εποχή της Disco. Αυτές οι δύο αμερικάνικες κοινωνικές τάσεις επηρεάζουν έντονα την μόδα, η μόδα εξάλλου πάντα ακολουθεί τις τάσεις της κοινωνίας και περισσότερο της μουσικής.

Οι τάσεις στα ρούχα είναι εκκεντρικές, με φωτεινά χρώματα, μεγάλα λουλούδια και ψυχεδελικά σχέδια. Τα παντελόνια ακολουθούν τις τάσεις της εποχής κι αυτά.

Τα τζιν αποτελούν το κατʼ εξοχήν πρωινό ντύσιμο ενώ τα πολυεστερικά υφάσματα αποτελούν την πρώτη ύλη για τα fancy ντυσίματα των βραδινών εμφανίσεων στις disco.

Οι δεκαετίες 1980-1990

Οι τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές στο χώρο της μόδας. Το κίνημα των hippies παρακμάζει αλλά τα κοινωνικά γεγονότα εξακολουθούν να επηρεάζουν τα στιλ και τις τάσης της μόδας.Τα τζιν μπαίνουν στη χλωρίνη, ξεβάφουν και γίνονται γαλάζια. Πολύ συχνά έχουν σχισίματα ή κρόσσια. Οι γραμμές τους χαλαρώνουν, η μέση χαμηλώνει και φτάνει λίγο πάνω απʼ τους γοφούς.

Την εμφάνιση τους κάνουν και τα κολάν, στενά, ελαστικά παντελόνια που ξεκινούν από τους χορευτές -συνοδευόμενα με γκέτες- και σύντομα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας κάθε γυναίκας.

Το 1988 ο Karl Lagerfeld βγάζει τα κολάν από τα γυμναστήρια και τα ανεβάζει στις παρισινές πασαρέλες σοκάροντας για μία ακόμη φορά. Οι επικριτές τής εποχής τονίζουν ότι τα κολάν δείχνουν τη γυναίκα ημίγυμνη, αλλά οι ίδιες οι γυναίκες τα βρίσκουν πολύ βολικά.

Σήμερα τα παντελόνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας.

 

Οι τάσεις στα παντελόνια για το 2025, μας υπενθυμίζουν την πρακτικότητα, αλλά και το versatility αυτού του ρούχου, που μπορεί να φορεθεί παντού και να συνθέσει ακόμα και ένα επίσημο glam look

 

Λ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button