ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μητσοτάκης : Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία –

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του Κυριακούλης Μητσοτακηκαι της Άνγκελα Μερκελ. Στην τοποθέτηση σου ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει μια ανασκόπηση από την 16 χρόνη πορεία της κυρίας Μερκελ στην Καγκελαρία , και με τα υπέρ και τα κατά προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης στη πορεία της.ας δούμε τη δήλωσε π Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν είναι η πρώτη μας επαφή, είναι ωστόσο ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία. Ως ο 8ος Ελληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα, θα τολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση.

»Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι αποικία κράτους, είναι ένα σύγχρονο κράτος που σχεδιάζει το αύριο. Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Ετσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά startups από από Γερμανούς και ο υπερδιπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών.Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε.

»Η Ελλάδα και η ΕΕ δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Άλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Ελληνες. Ούτε η λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε.

»Σε όλα αυτό το διάστημα η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Όπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυνας και του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας στάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία, αυτό γίνεται με συμφωνίες. Ήταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικών για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δεν είχαν καμία ευθύνη.

»Η μάχη κατά του Covid είχε και χρώμα ελληνικό. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ πέτυχε με μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά προόδου. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, καθώς την ίδια περίοδο είχαμε εξωτερικές προκλήσεις, και ανοιχτές κρίσεις, όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας πέρυσι το καλοκαίρι, κάτι που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση.

Εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας (σ.σ.: με την Τουρκία). Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν και τη νέα ηγεσία της Γερμανίας. Μαζί της προσδοκώ να διευρύνω τις σχέσεις μας. Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας, ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας τη δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες.
Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου “προσπαθώ, προσπάθησα” και την εμπειρία της εποχής της, μιας περιόδου με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σάς περιμένει πάντα ως φίλη». Κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Και περνώντας την λόγο η Καγκελάριος αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ευγένεια  του και τον πολιτικό του πολιτισμό δήλωσε :

Αξιότιμε, κύριε πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλόξενη υποδοχή. Όποιος έχει μια ποιότητα πολιτισμού και ζωής δεν μπορεί να αφήνει έξω την Αθήνα. Όταν κάνει κανείς πολιτική, θα πρέπει να έχει στο βλέμμα του την ιστορία.

»Οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας ήταν πάντα ζωντανές. Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στο τέλος βρήκαμε μια πορεία, έναν κοινό βηματισμό και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και αποδείξαμε πως μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Και η συμφωνία με την Τουρκία μάς έδειξε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί.

»Και χθες και σήμερα είπαμε πως θα πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις. Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι’ αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρόχρονες επενδύσεις. Σήμερα συνομίλησα με νέους ανθρώπους στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Εδώ κάποιος μπορεί να γνωρίσει την Ελλάδα και εκτός τουρισμού. Θα υπάρξει εξίσου καλή συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνεργασία. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα».Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων η κυρία Μερκελ παραδέχθηκε ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες , κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button