Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Δεν νοείται Συμμαχία όταν η Ελλάδα απειλείται με casus belli»

Την προσδοκία του να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα από τη συνεργασία και τον σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν νοείται Συμμαχία όταν η Ελλάδα απειλείται με casus belli», υπογραμμίζοντας πως η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή για όλα τα κράτη-μέλη.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις των Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα F-35 Lightning II, απέφυγε να προβεί σε σχολιασμό. Ωστόσο, επανέλαβε ότι κάθε συμμαχία οφείλει να στηρίζεται στις αρχές της συνεργασίας και της καλής γειτονίας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απειλή του casus belli από την Τουρκία σε περίπτωση άσκησης του νόμιμου δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων, τονίζοντας ότι οι ευαισθησίες όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. «Είμαι θερμός υποστηρικτής της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τους Ευρωπαίους συμμάχους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήδη διαθέτει το 3,5% του ΑΕΠ για την άμυνα, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σταθερή συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.
Αναφερόμενος, τέλος, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα διατηρηθεί, επισημαίνοντας πως απαιτείται χρόνος για την επίλυση της κρίσης. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει νέα ένταση στην περιοχή», δήλωσε.



