ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας από Μητσοτάκη – Μερτς: Στο επίκεντρο Ουκρανία, άσυλο και επενδύσεις

Κοινές δηλώσεις παραχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε καίρια ζητήματα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ρωσίας. Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για ειρήνη». Στο θέμα της μετανάστευσης, ο Μερτς υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των επανεισδοχών και τόνισε ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες ασύλου, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή μετανάστευση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για την ανάληψη της Καγκελαρίας, σημειώνοντας πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν ωριμάσει μέσα από ειλικρινή διάλογο και στενή συνεργασία.

«Ανακουφιζόμαστε που η Γερμανία έχει πλέον μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, με ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Μετά από μια δεκαετία κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που καταγράφουμε ενισχύουν την αξιοπιστία μας. Αυτό αποτελεί εφαλτήριο για νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου θα ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Αναφορά έγινε και στην Ουκρανία, υπό το φως της επερχόμενης διάσκεψης: «Ζητάμε άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης, τόσο με πολιτική βούληση όσο και με επαρκή χρηματοδότηση, ενώ επαναβεβαίωσε τη σημασία της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι πρόκειται όχι μόνο για ανθρωπιστικό, αλλά και για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και η Γερμανία αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Οφείλουμε να επιμείνουμε στις επιστροφές και στην εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button