Ελλάδα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μια ολόκληρη πόλη έφεραν στο φως οι εργασίες – εικόνες από τα ευρήματα

Εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί θησαυροί έρχονται στο φως από τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης που Το Αττικό Μετρό ΑΕ,  έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν ολόκληρη την αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης να βγαίνει ξανά στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας το μέγεθος, τη δυσκολία αλλά και στην αρχαιολογική σημασία του έργου.

Πρόκειται για δυο κεντρικούς  σταθμούς του Βενιζέλου και της Αγίας Σοφίας, που όπως φάινεται είχαν σαν τοποθεσίες σημαίνουσες θέσεις της αρχαίας Θεσσαλονίκης.

Οι αρχαιολογικές εργασίες με συνολικό προϋπολογισμό 132,6 εκ. ευρώ, έχουν φέρει στο φως συνολικά περίπου 300.000  σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ακολουθεί τον άξονα του κυριότερου δρόμου του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης που πλαισιωνόταν με κιονοστοιχίες και στοές και είχε οδόστρωμα πλάτους 16μ.

Ξεκινούσε από τη Χρυσή Πύλη (Porta Aurea), τη σημερινή πλατεία Βαρδαρίου, και κατέληγε στην Κασσανδριωτική Πύλη, στη σημερινή Πλατεία Συντριβανίου.

Στην περιοχή των δύο αυτών κομβικών πυλών της παλιάς πόλης, έξω από τις οποίες αναπτύσσονταν τα πλουσιότερα τμήματα των νεκροταφείων της, οι εργασίες κατασκευής σταθμών του Μετρό φέρνουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες, που ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.Αμαξοστάσιο Πυλαίας, ευρήματα του οικισμού.

Χρυσό στεφάνι από τάφο, τέλη 4ου –αρχές 3ου π.Χ (Σταθμός Σιντριβάνι)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button